pokol-v-šoli-vladislava-ribnikarja, obletnica-pokola Svet24.si

Srbija pred obletnico krvavega poboja v beograjski...

azijski sršen, invazivna vrsta Svet24.si

Škodljivi azijski sršen je že pri naših ...

kres, ogenj, prvi-maj, kresovanje Necenzurirano

Živel 1. maj ali kako normalizirati nenormalno

jansa orban fb2 Reporter.si

Večni si želijo biti le avtokrati: v Moskvi, v ...

pogacar Ekipa24.si

Tadej Pogačar pred Girom izpostavil ...

Tudi Brad Pitt je obupal .. Odkrito.si

Koga briga Barbariga?!

crypto.com arena Ekipa24.si

Sramota leta! V LA-ju skušali takole provocirati ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

ZZR poziva Maslešo, naj o Janševi zahtevi odloči takoj in brez nepotrebnega odlašanja

Deli na:
ZZR poziva Maslešo, naj o Janševi zahtevi odloči takoj in brez nepotrebnega odlašanja

Foto: Bobo

"Kot predsednik Vrhovnega sodišča, državljanom naše države dolgujete konkretne in jasne odgovore. Vaši odgovori, predvsem pa odločitev Vrhovnega sodišča, da o vloženi Zahtevi za varstvo zakonitosti odloči takoj in brez nepotrebnega odlašanja, bi razblinile govorice, ki so te dni močno prisotne v javnosti in sicer, da se z asistenco sodstva, namerava držati vodjo opozicije v zaporu vse do konca volilne kampanje ter oblikovanja nove vlade, nato pa bo sodba, ki jo veliko državljanov sprejema kot krivično, tudi razveljavljena," piše  Odbor za preprečevanje zlorab pri Zboru za republiko (ZZR) predsedniku vrhovnega sodišča Branku Masleši.

Objavljamo pismo ZZR:

ODPRTO PISMO PREDSEDNIKU VRHOVNEGA SODIŠČA BRANKU MASLEŠI

Odbor za preprečevanje zlorab v pravosodju z zaskrbljenostjo spremlja dogodke zadnjih dni, ko je predsednik največje opozicijske stranke Janez Janša, začel prestajati zaporno kazen na Dobu.
 
Kljub temu, da se večina ustavnih sodnikov ni vsebinsko opredelila do vložene ustavne pritožbe z argumentacijo, da še niso izčrpana vsa predhodna pravna sredstva (Zahteva za varstvo zakonitosti), je bilo stališče treh ustavnih sodnikov, ki so se vsebinsko opredelili do vložene  ustavne pritožbe, eden med njimi je mednarodno priznan strokovnjak s področja kazenskega prava, jasno in nedvoumno. V kazenskem postopku proti vodji opozicije so bile storjene kršitve ustavno zagotovljenih človekovih pravic. Mnenju teh ustavnih sodnikov, se pridružujejo tudi številni drugi pravni strokovnjaki.
 
Kot predsednik Vrhovnega sodišča imate možnost, po našem mnenju pa tudi dolžnost, da zaradi izrednih okoliščin (volilna kampanja je v polnem teku), kot tudi zaradi več kot očitnih kršitev človekovih pravic, ki so bile storjene v kazenskem postopku zoper vodjo opozicije, začnete  prednostno in urgentno odločati o vloženi Zahtevi za varstvo zakonitosti. Suhoparno pojasnilo tiskovnega predstavnika  Vrhovnega sodišča, da je običajni čas za odločitev o vloženi Zahtevi za varstvo zakonitosti 3-4 mesece, nas nikakor ne more prepričati. V kolikor bo Vrhovno sodišče pod vašim vodstvom, o vloženi Zahtevi za varstvo zakonitosti dejansko odločalo 3-4 mesece, bodo nastale nepopravljive posledice, za katere pa boste objektivno odgovorni tudi vi. Zaradi navedenega vas javno sprašujemo:
 
-         Kdaj bo Zahteva za varstvo zakonitosti dodeljena sodniku poročevalcu?


-         Kdaj  bo Zahteva za varstvo zakonitosti poslana Vrhovnemu državnemu tožilstvu v izjasnitev oziroma odgovor?
-         V kolikšnem času bo, glede na dejstvo, da gre pri vloženi zahtevi za netipičen primer, Vrhovno sodišče vsebinsko odločilo o njej?
-         Kdaj bo Vrhovno sodišče odločalo o prekinitvi prestajanja kazni? Podlaga za tako odločanje je   določilo 4. odst. 423. čl. ZKP.
-         Kaj boste osebno storili za to, da bo o vloženi Zahtevi za varstvo zakonitosti  ter prekinitvi prestajanja zaporne kazni, odločeno v najkrajšem možnem času?
-          Ali se zavedate, da bo lahko Vrhovno sodišče zaradi nerazumnega zavlačevanja o vloženi Zahtevi za varstvo zakonitosti, postalo glavni akter politične kampanje in to kljub temu, da to ni njegova naloga?
 
Kot predsednik Vrhovnega sodišča, državljanom naše države dolgujete konkretne in jasne odgovore. Vaši odgovori, predvsem pa odločitev Vrhovnega sodišča, da o vloženi Zahtevi za varstvo zakonitosti odloči takoj in brez nepotrebnega odlašanja, bi razblinile govorice, ki so te dni močno prisotne v javnosti in sicer, da se z asistenco sodstva, namerava držati vodjo opozicije v zaporu vse do konca volilne kampanje ter oblikovanja nove vlade, nato pa bo sodba, ki jo veliko državljanov sprejema kot krivično, tudi razveljavljena.
 
ODBOR ZA PREPREČEVANJE ZLORAB V PRAVOSODJU