pokol-v-šoli-vladislava-ribnikarja, obletnica-pokola Svet24.si

Srbija pred obletnico krvavega poboja v beograjski...

azijski sršen, invazivna vrsta Svet24.si

Škodljivi azijski sršen je že pri naših ...

kres, ogenj, prvi-maj, kresovanje Necenzurirano

Živel 1. maj ali kako normalizirati nenormalno

hisa brglez-pl016 Reporter.si

Hiše, avti in bančni računi evropskih ...

pogacar Ekipa24.si

Tadej Pogačar pred Girom izpostavil ...

Tudi Brad Pitt je obupal .. Odkrito.si

Koga briga Barbariga?!

crypto.com arena Ekipa24.si

Sramota leta! V LA-ju skušali takole provocirati ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Zvonko Fišer s tožbo proti odločitvi KPK

Deli na:
Zvonko Fišer s tožbo proti odločitvi KPK

Foto: Bobo

Generalni državni tožilec Zvonko Fišer, ki mu Komisija za preprečevanje korupcije (KPK) pri imenovanju Boštjana Škrleca za generalnega direktorja vrhovnega državnega tožilstva očita koruptivno ravnanje, je na novogoriško upravno sodišče vložil tožbo, poroča današnje Delo. Prav tako je tožbo vložil nekdanji pravosodni minister Aleš Zalar.

KPK je tako pri Zalarju kot pri Fišerju ugotovil, da sta leta 2012 pri Škrlečevem imenovanju "izpolnila vse znake korupcije".

Še pred presojo upravnega sodišča je pričakovati odločitev Državnotožilskega sveta (DTS), ki bo na zahtevo pravosodnega ministra Gorana Klemenčiča razpravljal o tem, ali obstojajo razlogi za Fišerjevo razrešitev. Predsednica DTS Alenka Mežnar je pred dnevi za STA pojasnila, da Fišerjevega odgovora na poročilo, ki ga je v zvezi z zatrjevanimi kršitvami pripravila za ministra, še niso prejeli, zato tudi ne more zanesljivo vedeti, ali bo DTS zadevo obravnaval na majski seji. Danes je dodatno pojasnila, da bo redna seja 18. maja, na njej pa bodo predvidoma obravnavali tudi omenjeno poročilo.

Iz urada generalnega državnega tožilca pa so danes sporočili, da se bo vodstvo tožilstva na zahtevo ministra za pravosodje DTS, naj pripravi poročilo o zatrjevanih kršitvah, odzvalo na novinarski konferenci, ki bo v torek. Pričakovati je tudi, da bo Fišer ob tem predstavil svoj odgovor na poročilo.

Zahtevo na DTS je Klemenčič vložil po objavi ugotovitev KPK in jo utemeljil, da so se doslej v tej zadevi izrekli trije organi. Njihove ugotovitve kažejo, da so bili kršeni predpisi. Zato minister meni, da je to dovolj resna in zadostna podlaga, da se o zadevi izreče najprej predsednica DTS in nato še sam DTS.

Šlo bo za prvi primer odločanja o morebitnem predčasnem odhodu prvega človeka tožilstva. Zakon vseh odgovorov na vprašanje, kako na formalni ravni postopek izpeljati, ne daje.

Na zahtevo opozicijskih strank SDS in NSi se bo sicer s primerom Škrlec ukvarjala tudi politika. Kolegij DZ bo na prihodnji seji določil, kdaj bo izredna seja. Del opozicije je namreč prepričan, da je ta nujna, saj se morajo tudi poslanci odzvati na ta primer.

DTS je sicer v skladu s spremenjenim zakonom, ki ga je z utemeljitvijo, da se politika odmakne od kadrovanja v tožilstvu, pripravil nekdanji pravosodni minister Zalar, edini organ, ki lahko predlaga Fišerjevo razrešitev.