kranj, prometna-nesreča, avtobus Svet24.si

Policija išče voznika avtobusa, ki je v Kranju ...

duša Svet24.si

Pogovori s pokojnimi ne izčrpajo, ampak pomirijo

gašper bedenčič Necenzurirano

Tonin in Žakelj na policijo prinesla tudi ...

milan kucan sr Reporter.si

Razvnete strasti v SD: Milana Kučana razkuril ...

popovic Ekipa24.si

Velika drama kapetana Celja: Po tekmi z Domžalami...

poroka rudi marjetka Njena.si

Marjetko in Rudija razdvojili, a sta našla pot ...

luka doncic Ekipa24.si

Luka Dončić je postal del izbrancev in podpisal ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Žvižgaču Ivanu Galetu grozijo, da ga bodo odpustili

Deli na:
Žvižgaču Ivanu Galetu grozijo, da ga bodo odpustili

Ivan Gale na protivladnem protestu. - Foto: Bobo

Uslužbenca zavoda za blagovne rezerve Ivana Galeta so po informacijah Televizije Slovenija (TVS) danes dopoldne poklicali k direktorju zavoda Tomiju Rumpfu na zagovor pred izredno odpovedjo zaposlitve. Med drugim naj bi mu očitali sklepanje domnevno škodljivih pogodb pri nabavah zaščitne medicinske opreme in neustrezno komunikacijo z mediji.

Na zagovor so zaradi sumov domnevnih nepravilnosti v zvezi s podpisi pogodb ob nabavi zaščitne opreme poleg Galeta poklicali tudi nekdanjega direktorja zavoda Antona Zakrajška in njegovega namestnika Alojza Černeta, ki je bil podpisnik večine pogodb o nabavah zaščitne opreme, je poročala televizija.

V Dnevniku omenjene televizije je Gale pojasnil, da je bil najkonkretnejši očitek ponareditev poslovne listine "za neko naročilnico, izdano v sredini aprila". Po navedbah televizije naj bi šlo za posel logističnih storitev za ventilatorje Bellavista, ki jih je dobavilo Gorenje. Po poročanju POP TV naj bi se očitki nanašali na naročilnico za logistične storitve Intereurope v vrednosti slabih stotisočakov, ki so dejansko bile opravljene in tudi plačane.

Gale je za obe televiziji obtožbe zavrnil kot popolnoma neutemeljene. Za POP TV je v primeru izredne odpovedi napovedal sodno pot. "Imam pa občutek, da gre za neko dejanje maščevanja oziroma da sem jaz tarča tega, da sta mogoče Černe in Zakrajšek samo neka kolateralna škoda," je dejal za TV Slovenija in zoper Rumpfa napovedal prijavo na Inšpektorat RS za delo in tudi novo kazensko ovadbo zaradi suma storitve kaznivega dejanja šikaniranja.



Na zavodu za blagovne rezerve so za STA pojasnili, da na "podlagi ugotovljenih dejstev potekajo postopki v skladu z veljavno zakonodajo in ko bodo zaključeni vsi postopki, bo javnost o tem tudi obveščena". Dokler zadeva ne bo zaključena, je ne bodo komentirali in dajal izjav, so še navedli.

V sporočilu za javnost, ki so ga poslali naknadno pa so zapisali še, da so na podlagi ugotovljenih dejstev iz revizije preteklih aktivnosti Zavoda RS za blagovne rezerve uvedli postopek zoper tri zaposlene na zavodu, katerih imen zaradi varstva pravic udeleženih oseb ne morejo razkriti. Dodali so, da so pristojne službe danes na Zavodu za blagovne rezerve v prisotnosti odvetniške družbe opravile postopek zagovora teh zaposlenih. "Postopki, ki so v teku nikakor niso povezani z javnim delovanjem posameznikov in javnim razkrivanjem posameznih primerov v okviru nabav medicinske in zaščitne opreme," so še zapisali na zavodu.

Gale je aprila na TVS spregovoril o domnevno spornih poslih zavoda pri nabavi zaščitne opreme. V začetku avgusta pa je ovadil Rumpfa in gospodarskega ministra Zdravka Počivalška, ki mu je očital negospodarno rabo javnih sredstev ob večmilijonskem poslu za dobavo zaščitnih mask s podjetjem Hmezad TMT. Proti ministru je Gale konec avgusta vložil novo kazensko ovadbo zaradi posla s podjetjem Acron, pri katerem naj bi bila država oškodovana za najmanj 1,2 milijona evrov, je poročal spletni portal Necenzurirano.