Revija Reporter
Slovenija

Žvižgač Gale: Podobnik sploh ne ve nič o zaščitnih sredstvih, Počivalšek pa ni dosti boljši

M. K.

6. maj. 2020 9:55 Osveženo: 10:00 / 06. 5. 2020

Deli na:

Ivan Gale v oodaji Tarča.

Bobo

Žalostno je, da je minister Zdravko Počivalšek po mojih razkritjih začel serijsko lagati v javnosti, je na Facebooku zapisal uslužbenec Zavoda za blagovne rezerve Ivan Gale. »Razumem, da je to počel, ko sem bil v njegovi pisarni. Sem se navadil. Ampak da si to upa početi javno, pa mora biti z njim nekaj hudo narobe. Najbolj žalostno pri vsem pa je, da mu predsednik vlade zaupa,« je oster Gale.

Žvižgač Gale je v zapisu na Facebooku opisal posel s podjetjem SLA MAKETING, s katerim je zavod sklenil 800.000 evrov težko pogodbo za dobavo dveh milijonov kirurških mask. Zaradi posla sta ga napadla tako gospodarski minister Počivalšek kot predsednik SLS Marjan Podobnik, piše Gale. »G. Podobnik je omenjal, da sem s podpisom pogodbe oškodoval javna sredstva za 800.000 EUR. G. Podobnik sploh ne ve nič o zaščitnih sredstvih, minister Počivalšek pa ni dosti boljši.«

Podobnik naj bi Galetu v privatni korespondenci očital, da je s poslom pridelal 800.000 evrov škode na račun davkoplačevalcev, »ker da so maske iste, kot jih je pripeljal dobavitelj Dobnik Trade d.o.o., za katerega je posredoval Marjan Podobnik in grozil Zakrajšku.«

Gale zanika, da bi šlo za iste maske. »Maske, ki jih je pripeljal omenjeni dobavitelj so kirurške 3 slojne maske, cena pa je bila 0,49 EUR/kos. Te maske niso primerne za delo s COVID-19 bolniki in se uporabljajo za nemedicinske namene oz. za civilno rabo,« piše žvižgač na Facebooku.

Ministru in Podobniku Gale očita, da ne poznata dobro različnih tipov kirurških mask. SLA MARKETING je dobavil kirurške zaščitne maska TIP2R, za katere Gale navaja, da so uporabne za zdravstvo, ker so odporne na tekočino. Za maske, ki jih je pripeljal dobavitelj Dobnik Trade, pa Gale piše, da niso primerne za delo z bolniki s koronavirusom.

Žvižgač zavrača izjavo ministra Počivalška, da je narobe, da je bila pogodba s SLA MARKETING podpisana in maske še isti dan prevzete. »Imeli pa smo soglasje MGRT,« odgovarja Gale. Ministru še očita, da je dan po podpisu pogodbe na koordinacijskem sestanku svojima državnima sekretarjema naročil, da naj poskrbita, da bo znani slovenski podjetnik dobil izvozno dovoljenje za nekaj deset tisoč mask. »Jaz sem ostal brez besed. Kasneje sem izvedel, da mu je šlo menda v nos, ker so dobavitelja povezovali z SD in očitno ni bil pravih barv,« piše Gale.

Gale na Facebooku tudi piše, da zavodu nihče ni dal točnih navodil, za kašno obdobje naj kupuje zaščitno opremo in posledično kakšne količine naj kupi. »Prav jezen sem bil, ker nihče ni želel dati jasnih navodil, hkrati nismo vedeli kakšne so povprečne cene, ker nismo dobivali podatkov od medresorske delovne skupine. Vse je bilo popolnoma nekoordinirano. In potem naj se Zavod odloča, s kom naj sklepa pogodbe in s kom ne? Nikomur se ni to zdelo pomembno, razen meni in sodelavcem. Res žalostno.«

»Res ne vem, kaj je minister Počivalšek mislil s tem, ko je pred kamerami razlagal, da bi moral pojasniti posel z SLA MARKETING d.o.o.. Sam se je večkrat hvalil oz. poudarjal, da je Vlada RS njega zadolžila za nabavo opreme. Žalostno je, da je zelo malo vedel o sami opremi. Na Zavodu nas je bilo vsaj nekaj samoukov, ki smo se potrudili in si sami pogledali določene stvari,« je Gale kritičen do ministra Počivalška.