Revija Reporter
Slovenija

Discipliniranje ravnatelja Žureja: uklonil se je preverjanju PCT

STA
1 2.667

2. sep. 2021 6:00

Deli na:

Peter Žurej, ravnatelj OŠ Prebold

YouTube

Tako šolarji kot zaposleni v celjskih šolah so večinoma veseli, da se je pouk včeraj začel v šolskih klopeh in ne na daljavo. Po mnenju ravnateljice celjske Osnovne šole Lava Marijane Kolenko je to "najpomembnejši znak, da bomo - upamo - več šolskega leta preživeli v šoli kot pa v drugačnih prilagojenih oblikah".

Kot je dejala Kolenkova, bodo znotraj omejitev za preprečevanje širjenja epidemije covida-19, po katerih morajo delovati šole, poskušali uresničiti ves obvezni in tudi razširjeni del izobraževalnega programa, torej tudi dneve dejavnosti, šole v naravi, interesne dejavnosti, ves bogatitveni program, ki otrokom razvija tudi izjemno pomembne veščine in kompetence, ki jih tekom pouka ne morejo.

"To se mi zdi, da je velik dosežek, kajti takrat, ko je bilo to onemogočeno, so bili otroci kar prikrajšani," je dejala. Če so spomladanske šole v naravi odpadle, pa upajo in načrtujejo, da bodo lahko izpeljali septembrske ter četrtošolce in petošolce odpeljali v šolo v naravi.

Petošolka Ema z OŠ Petrovče je povedala, da je vesela, da gre spet v šolo. "Upajmo, da ne bomo šli spet na daljavo. Ni bilo tako fajn. Saj je imelo svoje prednosti, ampak tudi slabosti. Malo dlje smo lahko spali in se direkt ob osmih prijavili na sestanek, ampak internetna povezava je včasih tudi nagajala," je opisala.

Devetošolka Maša z OŠ Petrovče je povedala, da je na prvi šolski dan v stresu, a v dobrem smislu, ker "grem v deveti razred in me je vseeno malo strah za vpise v srednjo šolo. Skrbi me tudi, da ne bomo slučajno spet prešli na šolo na daljavo. To bi bilo zame zahtevno. Lani nas med poukom na daljavo niso ocenjevali, ko smo se vrnili v šolo, pa smo imeli ogromno ocenjevanj. Tudi zato me je malo strah, sicer se pa veselim vrnitve v šolo, da bom spet srečala sošolce".

Veselje ob vrnitvi v šolo je izrazil tudi dijak drugega letnika Srednje gradbene šole Celje Nejc. "Všeč mi je, da gremo nazaj v šolo, čeprav tudi pouk na daljavo je bil kar v redu. Učitelji so se precej potrudili za nas in nam večkrat razložili določeno stvar, če nam kaj ni šlo. Je pa tudi učiteljem verjetno veliko lažje učiti v razredu kot pa preko računalnika," je razmišljal srednješolec.

Kot je povedal, mu tudi v primeru, da bi se morali vrniti k pouku na daljavo, to ne bi predstavljalo težave, "ker se znam prilagoditi".

Na prvi šolski dan so tudi na osnovni šoli Prebold preverjali izpolnjevanje pogoja PCT (preboleli, cepljeni, testirani), je za medije potrdil ravnatelj šole Peter Žurej, ki je temu sprva nasprotoval.

Pristojni inšpektorat bo lahko skladno s sklepom ministrstva za izobraževanje, ki je začel veljati včeraj, odredil izvajanje izobraževanja na daljavo za izobraževalni zavod, ki ne bi izpolnjeval predpisanih ukrepov za preprečevanje širjenja novega koronavirusa.