zahi hawass Svet24.si

Resnični Indiana Jones

david cameron, kijev Svet24.si

Britanski zunanji minister z izjavo prestopil ...

matjaz kovacic bobo Necenzurirano

Ne Ljubljana. Da je Maribor izgubil banko, so ...

hisa tomc LJ-pl007 Reporter.si

To so hiše, ki jih evropski poslanci Zver, Tomc ...

roglic Ekipa24.si

Zdaj je znano, kje bo Primož Roglič koval formo ...

Tudi Brad Pitt je obupal .. Odkrito.si

Koga briga Barbariga?!

1714382871-006-cel-oli-240428-lv-1714382855842 Ekipa24.si

Celjani mislijo resno! Snubili Modrića in ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Zver v Evropskem parlamentu: Janšo je slovensko pravosodje preganjalo 7 let

Deli na:
Zver v Evropskem parlamentu: Janšo je slovensko pravosodje preganjalo 7 let

Foto: EP

"Janeza Janšo je slovensko pravosodje preganjalo 7 let," je poslance v Evropskem parlamentu opozoril podpredsednik Slovenske demokratske stranke dr. Milan Zver. Izpostavil je, da je Ustavno sodišče Janšo spoznalo za nedolžnega in razveljavilo vse pretekle sodbe, Evropsko komisijo pa je pozval k čimprejšnji pripravi 'šestorčka' ukrepov na področju pravosodja.

Objavljamo sporočilo Zverovega urada:

Vodja slovenske delegacije v Evropski ljudski stranki v Evropskem parlamentu in podpredsednik Slovenske demokratske stranke dr. Milan Zver je včeraj na plenarni seji Evropskega parlamenta v Strasbourgu opozoril, da so bile Janezu Janši v Sloveniji kršene človekove pravice.

"Evropsko sodišče za človekove pravice je v naši državi zabeležilo 148 kršitev na milijon prebivalcev," je dejal dr. Zver, za primerjavo pa izpostavil Nemčijo, kjer sta na milijon prebivalcev ugotovljeni dve kršitvi. "Slovenijo na področju varovanja človekovih pravic čaka veliko dela," je dodal.

"V naši državi je najbolj odmeven primer kršenja temeljnih človekovih pravic Janezu Janši, dvakratnemu uspešnemu predsedniku vlade in predsednik Evropskega sveta iz 2008. Janšo je slovensko pravosodje preganjalo 7 let," je nadaljeval dr. Zver.

Poslanske kolege opozoril na dejstvo, da je Ustavno sodišče Janšo zdaj spoznalo za nedolžnega in razveljavilo vse pretekle sodbe, Evropsko komisijo pa pozval k čimprejšnji pripravi 'šestorčka' ukrepov na področju pravosodja.

"Tak ukrep bo omogočal zunanji sistemski nadzor nad delovanjem sodstva v državah članicah in je za tranzicijske države edina pot do pravne države in države spoštovanja človekovih pravic in svoboščin," je bil jasen poslanec.

Na kršenje človekovih pravic Janeza Janše v Sloveniji in slabo stanje v slovenskem sodstvu je med razpravo v Evropskem parlamentu opozorila tudi Patricija Šulin, ki se pridružuje mnenju vodje slovenske delegacije.