sekolar, mizna krožna žaga Svet24.si

Zaradi nove omrežnine gospodarstvo na okope, ...

traktor Svet24.si

Tatvina traktorja - pozor, pomagajte najti tatu

robert fico Necenzurirano

Slovaški atentat in Slovenija: nasilje se vedno ...

jure bracko evita hanzic zvezdana lubej mediaspeed Reporter.si

Pravnomočno poražena NKBM: šlo je za tipično ...

nika vodan af Ekipa24.si

Uau! Bi jih prepoznali? Slovenske junakinje zime ...

skrito-v-raju Njena.si

Skrito v raju: Renato šokiral z maščevanjem

tacen kajak Ekipa24.si

Sava zalila del tribun v Tacnu! Močno deževje ni...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Grims: Slovenija je postala rdeči eksot, ki se mu poslovni partnerji izogibajo že na daleč

Deli na:
Grims: Slovenija je postala rdeči eksot, ki se mu poslovni partnerji izogibajo že na daleč

Foto: Bobo

"EU želi gospodarsko uspešno Slovenijo, ne pa bolnika, ki rabi denar. Evropsko ogledalo opozarja, da nas posttotalitarni sistem pravosodja strahovito veliko stane," je na svojem blogu zapisal poslanec SDS Branko Grims, ki opozarja, da se je slovensko pravosodje v Evropskem ogledalu letos znašlo že dvakrat.

Objavljamo Grimsov zapis:

Ko se je  Cecile Sorel v poznih letih pogledala v ogledalo, je razočarano dejala: »Danes sploh ne znajo več delati ogledal!«

Odstopila je KPK, t. i. protikorupcijska komisija. KPK je v bistvu  propadel politik, ki ga je nastavil drug propadel politik, in ki si je jemal pravico, da je brezprizivno sodil o vseh demokratično izvoljenih politikih. Institucija, ki ji ni enake v nobeni državi EU, pri nas pa je zaradi nje padla zadnja uspešna vlada, ki ji je zaupala Evropa.  Smešno, če se ne bi dogajalo v lastni državi. In to v času, ko čakamo razglasitev  stresnih testov bank. Luknja slabih terjatev, ki jo bomo seveda plačali davkoplačevalci, bo ogromna. Če bo štiri milijarde evrov, bo hudo, a obvladljivo. Če bo osem milijard evrov, bo katastrofa. Začasno zaprtje vsaj dela bančnega poslovanja. Če bo več, bo sodni dan. V vsakem primeru bo to v Evropskem ogledalu razgaljena  podoba neuspešnosti tranzicije slovenskega bančnega sistema.


Slovensko pravosodje se je v Evropskem ogledalu letos znašlo že dvakrat. Prvič pomladi, ko je Evropski svet skupaj z Evropsko komisijo opozoril na nezadovoljivo stanje v slovenskem pravosodju, ki uničuje našo gospodarsko uspešnost in razvoj.  Drugič pa jeseni,  ko je Evropska ljudska stranka (EPP) sprejela Resolucijo o Sloveniji. V moderni, demokratični združeni Evropi, je desna sredina, združena v EPP (European People´s Party) daleč najmočnejša politična sila. In EPP zahteva od Slovenije vzpostavitev povsem neodvisnega pravosodnega sistema, neodvisno sojenje ter konec zlorab sodstva za politično obračunavanje z opozicijo. Kot primer očitno političnega procesa je navaja sojenje predsedniku največje opozicijske stranke SDS. Tudi glede tega procesa EPP upravičeno pričakuje, da bo sodstvo ravnalo neodvisno in skladno z evropskimi normami. Kar doslej očitno ni.

Odzivi v Sloveniji so samo potrdili utemeljenost resolucije.  Bilo je, kot če mački stopiš na rep. Oglasila sta se predsednik vrhovnega sodišča g. Masleša in vrhovni državni tožilec g. Fišer. Prav tista dva, ki bi v državah, kjer so iz pravosodja izločili tiste, ki so sodelovali v postopkih oz. sodnih  procesih, ki so predstavljali kršitev človekovih pravic in svoboščin, najbrž imela grozno veliko težav s pojasnjevanjem svoje vloge v propadlem totalitarnem režimu. Skupaj s še nekaterimi iz vrst tranzicijske levice sta razglasila, da je zahteva EPP po neodvisnem pravosodju in neodvisnem sojenju »poseg v neodvisnost slovenskega pravosodja«. Komično, če ne bi bilo stanje v slovenskem pravosodju tako neevropsko…!

EU želi gospodarsko uspešno Slovenijo, ne pa bolnika, ki rabi denar. Evropsko ogledalo opozarja, da nas posttotalitarni sistem pravosodja strahovito veliko stane. S svojimi sodbami v nasprotju z evropskimi vrednotami odločilno pripomore k temu, da je Slovenija v očeh potencialnih poslovnih partnerjev postala rdeči eksot, ki se mu izogibajo že na daleč. Tistega, ki v resnici uničuje slovenski razvoj, boste poslej zlahka prepoznali po tem, da bo za stanje v Sloveniji krivil EU ali protestiral proti podobi, ki jo Sloveniji žal kaže Evropsko ogledalo.

Mag. Branko Grims