i nakit Dobra karma

Horoskop: za vsako nebesno znamenje drugačen ...

brit Svet24.si

FOTO: Britney pristala v bolnišnici. To je razlog

marko lisec tw Reporter.si

Brat poslanca SDS Tomaža Lisca se zgraža nad ...

borut pahor, volitve 2017 Svet24.si

Predsedniku Borutu Pahorju je umrla mama

86695155_10157860848386093_854939220525973504_o Necenzurirano

Zato bi se morali bati Orbana in njegovih ...

Zvezdana Mlakar Njena.si

Zvezdana Mlakar osupla nad odločbo ministrstva

ivana milat3 Njena.si

Sanjski moški: Kaj se je zgodilo z Ivano?

Slovenija

Župani na ogled

Deli na:

Tik pred volitvami se je volilna kampanja zaostrila in  kandidati si ne prizanašajo. Zdajšnji župani so izraziti favoriti, a presenečenja niso izključena. Kar 772 kandidatov se bo v nedeljo, 10. oktobra, na petih lokalnih volitvah potegovalo za položaj župana. V 23 občinah nastopa en sam kandidat, in tam so volitve že odločene. Pod drobnogled smo vzeli po dva kandidata iz mestnih občin, ki sta oziroma bi lahko bila favorita in jim zastavili nekaj vprašanj.

Tik pred volitvami se je volilna kampanja zaostrila in  kandidati si ne prizanašajo. Zdajšnji župani so izraziti favoriti, a presenečenja niso izključena. Kar 772 kandidatov se bo v nedeljo, 10. oktobra, na petih lokalnih volitvah potegovalo za položaj župana. V 23 občinah nastopa en sam kandidat, in tam so volitve že odločene. Pod drobnogled smo vzeli po dva kandidata iz mestnih občin, ki sta oziroma bi lahko bila favorita in jim zastavili nekaj vprašanj.

Z našimi vprašanji se nismo obrnili na največja favorita v obeh največjih mestnih občinah – ljubljanskega župana Zorana Jankovića in mariborskega župana Franca Kanglerja. V zadnji številki Reporterja smo z njima že imeli daljša intervjuja.

93 žensk za županjo
Volili bomo v 208 občinah, razen v Kopru in Trebnjem, ker jih je zadržalo ustavno sodišče prepovedalo. Za 3.300 svetniških mest se poteguje 26.188 kandidatov. Napovemo lahko, da tudi tokrat županj ne bo veliko, saj je med kandidati le 93 žensk (12 odstotkov). Resnici na ljubo je bilo pred štirimi leti kandidatk še manj: 10,5 odstotka, izvoljenih pa je bilo sedem županj. Zanimivo je, da je za župana na prvih lokalnih volitvah leta 1994 kandidiralo v povprečju 4,3 kandidata, tokrat pa precej manj – le 3,7. Na volitvah pred štirimi leti so kandidirali štirje.

V Ljubljani zanimanje za župansko mesto ni manjše, saj se volilne tekme udeležuje kar trinajst kandidatov. To velja tudi za Maribor z dvanajstimi kandidati in Novo Gorico z devetimi. V »navadnih« občinah je več tekmecev še v Piranu (devet) ter po osem v občinah Grosuplje, Ilirska Bistrica, Izola in Ivančna Gorica. Najmlajši županski kandidat ima 19, najstarejši pa 73 let. Večji razpon je pri svetniških kandidatih: najmlajši ima 18, najstarejši 90 let.

Ženskih kandidatk je skupaj 10.078 oziroma 38,5 odstotka, precej več kot pri županskih volitvah, saj zakon na teh volitvah predpisuje že tridesetodstotno kvoto (glede na spol) na posamezni listi, na zadnjih lokalnih volitvah pa je bila kvota nižja – dvajsetodstotna. Volili bomo tudi svete četrtnih, krajevnih in vaških skupnosti. Za nekaj več kot 1.100 mest se bo potegovalo 14.409 kandidatov. Pred štirimi leti je bila udeležba v prvem krogu 58,2 odstotka (v mestnih občinah nekoliko nižja, 55,5 odstotka, a ne v Ljubljani, kjer je bila 58,9 odstotna), v drugem pa 53,2 odstotka. Analitiki računajo, da bo udeležba tokrat nekoliko manjša.

Namesto Tekavčičevi podpora Jankoviću
Javnomnenjskih raziskav so se pred volitvami lotili Delo (Delo stik), Dnevnik (Ninamedia), Večer in za Ljubljano tudi Žurnal24. Po anketi Dela v štirih mestnih občinah bi v Ljubljani in Mariboru zmagala dosedanja župana Zoran Janković (57,9 odstotka) in Franc Kangler (47,8 odstotka). Poglejmo najprej Ljubljano.

Jankoviću sledi Zofija Mazej Kukovič (SDS) z 9,4 odstotka, Miha Jazbinšek (Zeleni Slovenije) s 5,7, Mojca Kucler Dolinar (NSI) s 4,6, Meta Vesel Valentinčič (Desus) z 1,8 odstotka in Jože Drnovšek (Naprej, Slovenija) z enim odstotkom. Le kak glas ali dva so dobili Milan Hosta (Zares), Metka Tekavčič (SD) in Janez Žagar (SLS). Za druge štiri kandidate se ni odločil niti eden od anketirancev.

Čeprav je SD Boruta Pahorja na državnozborskih volitvah dosegla v Ljubljani nadpovprečno dobre rezultate, Tekavčičevo, sicer dolgoletno predsednico SD, v Ljubljani ne podpira skoraj nihče v njeni stranki. Glasovi SD gredo očitno h Jankoviću in njegovim
Stožicam.

Po rezultatih Valiconove raziskave, opravljene za Žurnal24 v Ljubljani, obstaja – ne glede na 54-odstotno podporo Jankoviću – verjetnost za drugi krog. Zofijo Mazej Kukovič bi volilo 15 odstotkov volivcev, Mojco Kucler Dolinar devet odstotkov, Miho Jazbinška pa šest odstotkov. Kot ugotavlja Žurnal24, bi glede na rezultate treh najuspešnejših protikandidatov Jankoviću kateri od teh lahko konkuriral v drugem krogu, vendar bi imel za zmago malo možnosti. Jankovićevi listi bi volivci namenili 31 odstotkov glasov.

VEČ V TISKANI IZDAJI
loading...
Loading...