Revija Reporter
Slovenija

Župan Podvelke je jezen na državo: če bi zaščitila cesto, skala ne bi ubila dveh ljudi

STA

2. nov. 2018 6:01

Deli na:

Skala se je zvalila na cesto in ubila dve osebi.

PGD Radlje

Župan občine Podvelka Anton Kovše je že nekaj časa kritičen do države, ker ne sanira pobočij nad cesto med Dravogradom in Mariborom. Če bi cesto pred padajočim kamenjem želela zaščititi občina, bi po besedah župana potrebovali več milijonov evrov sredstev, kar pa je pri letnem občinskem proračunu njihove občine nemogoče.

Kovše je za STA pojasnil, da so na območju ceste med Mariborom in Dravogradom številni hribi, nad cesto pa tudi hude strmine in zato velika nevarnost zdrsa skal. Po njegovih besedah bi bilo prav, da bi pristojni kritična mesta pregledali in tudi kaj postorili.

Skala, ki je v torek zdrsnila na vozilo, v katerem sta umrla dva človeka, je zdrsnila že pred časom in je bila do takrat ukleščena za drevesom nad cesto. To je zaradi deževja očitno popustilo in skala se je skotalila na cesto oz. na vozilo, je pojasnil župan.

Skale so po njegovih besedah že doslej od časa do časa priletele na cestišče. Z izjemo dveh večjih, ki škode nista povzročili, saj takrat na cesti ni bilo vozil, so bile te doslej razmeroma majhne.

Tragična nesreča v kraju Brezno se je zgodila v torek popoldne, ko sta se 80-letni voznik in 76-letna sopotnica po regionalni cesti po Dravski dolini peljala iz smeri Maribora proti Radljam ob Dravi. V naselju Brezno je na vozilo padla večja skala in se pri tem razbila. Vozilo je odbilo v levo, v drsno ograjo. Voznik in sopotnica, ki sta ostala ukleščena v vozilu, sta na kraju umrla. Po dogodku je v skalo trčil tudi 23-letni voznik.

Na Direkciji RS za infrastrukturo so ocenili, da je bil padec skale najverjetneje posledica ujme oziroma obilnega deževja. Nameravajo pa v prihodnje varnost zagotoviti z zaščitnimi betonskimi ograjami. Na brežini ob drugi polovici bo v prihodnje lovilni jarek, v katerega se bo ujelo padajoče kamenje, med drevesi pa bodo podajno lovilne mreže.

Promet na cesti Maribor-Dravograd zaradi nevarnosti padanja kamenja še vedno poteka le izmenično enosmerno.