Robert Golob Svet24.si

Robert Golob o priznanju Palestine: »Grozote so ...

psički Svet24.si

V avtomobilu prevažal 30 psičkov

borut petek Necenzurirano

Sin novega lastnika Panvite z Borutom Petkom kupil...

mark breznik-saso radej Reporter.si

56.532 evrov: to je rekorder po zaslužku med ...

Rhea Bullos Ekipa24.si

'Superge' za 200 evrov? Ne, tudi tako se lahko ...

Princ Harry in Kate Middleton - nekoč prava prijatelja - danes pa .. Odkrito.si

Kate in Harry - Če se bo to zgodilo, se bosta ...

ekipa ilek stuhec Ekipa24.si

Kaj je narobe? Slovenci bežijo v tujino! Jih doma...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

»Zujf s posegom v zakon o vojnih veteranih na 'vulgaren način' tepta položaj veteranov«

Deli na:
»Zujf s posegom v zakon o vojnih veteranih na 'vulgaren način' tepta položaj veteranov«

Foto: Bobo

Državni zbor se je v današnjem nadaljevanju oktobrske seje seznanil s stališčem odbora za finance in monetarno politiko, da predlog novele varčevalnega zakona, ki sta ga julija v proceduro vložili veteranski združenji, ni primeren za nadaljnjo obravnavo. Po predstavitvi mnenj poslanskih skupin je mogoče sklepati, da bo DZ podprl stališče odbora.

Zveza policijskih veteranskih društev Sever in Zveza veteranov vojne za Slovenijo sta v začetku julija v DZ vložili novelo zakona za uravnoteženje javnih financ (Zujf). Z njo želita vsem vojnim veteranom leto po tistem, ko bo gospodarska rast višja od 2,5 odstotka BDP, vrniti pravico do dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja.

Parlamentarni odbor za finance in monetarno politiko se je v svojem stališču, ki ga je 8. oktobra sprejel z 11 glasovi za in enim proti, skliceval na mnenje zakonodajno-pravne službe DZ, da bi novela nujno potrebovala vsebinsko dopolnitev. Da novela ni ustrezna s pravno-sistemskega vidika je že konec julija ocenila tudi vlada.

Današnji nastopi predstavnikov poslanskih skupin so pokazali, da ima veteranska novela sicer enotno vsebinsko podporo, vendarle pa večina poslanskih skupin soglaša s stališčem matičnega delovnega telesa in vlade. Večina je tudi izrazila pričakovanje, da bo vlada držala obljubo in pripravila ustrezen predlog sprememb zakona o vojnih veteranih.



Predsednik Združenja Sever Miha Molan pa je v imenu predlagateljev izrazil razočaranje nad stališčem delovnega telesa, kot tudi nad stališčem vlade. Po njegovih besedah pri noveli ne gre za finančno vprašanje, temveč za "civilizacijsko in kulturno vprašanje". Zujf s posegom v zakon o vojnih veteranih na "vulgaren način" tepta položaj veteranov, je dodal.

Poslanci bodo o stališču odbora za finance in monetarno politiko, da predlog novele Zujfa ni primeren za nadaljnjo parlamentarno obravnavo, glasovali v četrtek.

Z Zujfom je pravico do kritja dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja izgubilo skoraj 60.000 vojnih veteranov z izjemo okoli 7000 tistih, ki prejemajo veteranski dodatek.