državna meja Svet24.si

Italija bi prekinila schengenski sporazum s ...

jesenice alge Svet24.si

Madež na Savi Dolinki je naraven pojav

nov ct aparat, Pavel Berden in Dimitrij Kuhelj Necenzurirano

Bolniki v UKC Ljubljana ostajajo brez preiskav. ...

koscek erika Reporter.si

Poslovne skrivnosti partnerja Erike Žnidaršič: ...

kidd doncic Ekipa24.si

Kakšno je najnovejše zdravstveno stanje Luke ...

marjetka in rudi Njena.si

Poroka na prvi pogled: Rudi in Marjetka, ko ju ...

pogacar 1 Ekipa24.si

Tako malo je manjkalo! Tukaj je posnetek, ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Primc: Vrhovno sodišče grozi s prijavo Matoza odvetniški zbornici (FOTO)

Deli na:
Primc: Vrhovno sodišče grozi s prijavo Matoza odvetniški zbornici (FOTO)

Foto: Jože Biščak

Predstavniki Odbora 2014 so se danes v prostorih ljubljanske sodne palače sešli s predstavniki Slovenskega sodniškega društva. Izmenjali so si stališča o stanju pravne države in o slovenskem pravosodju, a po besedah predsednice društva Janje Roblek skupnih stališč niso oblikovali.

Predstavnik Odbora 2014 Aleš Primc je vsebino sestanka predstavil v nagovoru protestnikom, ki so se tudi danes zbrali pred poslopjem sodišča v podporo zaprtemu predsedniku SDS Janezu Janši. Kot je pojasnil, so v pogovoru s predstavniki društva izpostavili, da bi morala sojenja v Sloveniji biti javna oz. da bi imena in priimki sodnikov, ki delajo nezakonito, morali biti znani.

V Odboru 2014 si želijo sprememb, ki bi omogočile, da bi državljanke in državljani imeli večji nadzor nad delom sodstva, sodniki pa bi sami vedeli, da je njihova odgovornost in dolžnost delati zakonito in v skladu z ustavo, je povedal Primc.

Predsednica društva Roblekova je po besedah Primca nekaterim njihovim predlogom pritrdila, a obenem opozorila, da morebitne spremembe zahtevajo čas, saj da je sodstvo občutljiv sistem. Je pa Primc kljub vsemu izrazil zadovoljstvo, da so se bili predstavniki sodniškega društva pripravljeni sestati z njimi.

Pogovor je po oceni Roblekove potekal v kulturnem in strpnem dialogu, skupnih stališč oz. sklepov pa niso oblikovali. Prav tako se niso dotikali konkretnih sodnih postopkov.

S stališči Odbora 2014 glede vprašanj pravne države in stanja v slovenskem sodstvu bodo predstavniki društva seznanili njihov glavni odbor. Ta bo nato oblikoval svoje stališče, s katerim bo seznanil tudi Odbor 2014. Takrat bo tudi jasno, ali je bilo današnje srečanje edino ali pa se bodo s predstavniki Odbora 2014 še posvetovali.

Primc je protestnikom, ki so pred sodiščem tudi danes prižigali sveče, o sestanku povedal: "Zahtevali smo, da se slovensko sodstvo uredi. Želimo imena sodnikov, želimo nadzor."

"Roblekova pravi, da se zadeve ne morejo urediti tako hitro, da imajo za sodnike disciplinske postopke, ki niso na vpogled javnosti," je prenesel odgovor predsednice sodniškega društva. Po besedah Nine Betetto pa naj bi na vrhovnem sodišču razmišljali o prijavi Matoza na odvetniško zbornico, ker naj bi zavajal z dejstvi o zavlačevanju postopka. "Povedal je resnico," je ogorčen Primc.

"Vsaka ura, ki jo nedolžen človek preživi v zaporu je preveč. Vztrajali bomo,da se krivice popravijo," ke protestnike spodbujala Karmen Merčnik.

Franc Breznik pravi: "Ko zatreš svobodo duha si duhovno mrtev, to je posledica boljševistične revolucije, ki je obsodila Janeza Janšo."

"51 odstotkov sodnikov ocenjuje svoje delo kot visoko stresno, kar je posledic azunanjih dejavnikov in ne njihovih napak," je izpostavil Aleš Hojs.

Protestnike je nagovoril tudi publicist Roman Leljak: "Delam na seznamu tistih, ki so v letu 1990 bili v udbi. Gre za 10.000 ljudi in veliko jih je še danes na položajih."