900469_089-cigareti2 Svet24.si

Kadili bi kot Turki, vendar ne bi plačali

Shonda Rhimes Svet24.si

Shonda Rhimes zaradi groženj prisiljena v selitev

sergej racman Necenzurirano

Eden najbogatejših Slovencev je v zaporu. ...

vucic kavcic INSTAGRAM Reporter.si

Aleksandar Vučić skrivoma obiskuje Slovenijo: na...

mattias skjelmose Ekipa24.si

Groza! Tresočega kolesarskega zvezdnika so komaj ...

poroka-na-prvi-pogled, 3 Njena.si

Poroka na prvi pogled: Katja za kratek čas ...

Luka Dončić Ekipa24.si

Dončič je kralj! Vsi se posebej pripravljajo na ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Zrežirana umazanija

Deli na:

Objavljamo nove dokumente, ki razkrivajo umazano vlogo vodje zastopstva novinarjev na STA Mihaela Šuštaršiča pri političnem obračunu direktorja STA Bojana Veselinoviča z odgovornim urednikom Borutom Meškom. Del vnaprej zrežirane razrešitve Meška in izredne odpovedi delovnega razmerja je tudi Šuštaršičevo dogovarjanje z direktorjem, kakšna vprašanja naj bi postavljali Mešku na pogovoru predstavnikov novinarjev z njim. Šuštaršič s svojimi dopisi razkriva svoje dojemanje novinarske avtonomije, ki bi ga lahko skrajšali v »avtonomno služim Pahorjevemu direktorju«.

Objavljamo nove dokumente, ki razkrivajo umazano vlogo vodje zastopstva novinarjev na STA Mihaela Šuštaršiča pri političnem obračunu direktorja STA Bojana Veselinoviča z odgovornim urednikom Borutom Meškom. Del vnaprej zrežirane razrešitve Meška in izredne odpovedi delovnega razmerja je tudi Šuštaršičevo dogovarjanje z direktorjem, kakšna vprašanja naj bi postavljali Mešku na pogovoru predstavnikov novinarjev z njim. Šuštaršič s svojimi dopisi razkriva svoje dojemanje novinarske avtonomije, ki bi ga lahko skrajšali v »avtonomno služim Pahorjevemu direktorju«.

"Ojla, Jure in Urška,
Predvidoma jutri ali pa najkasneje v torek se začne procedura za odstavitev Meška s položaja, ki jo jaz nameravam končati po hitrem postopku in sicer da bi bilo še isti dan storjeno vse, kar je potrebno za glasovanje. Začelo se bo tako, da bomo dopoldne dobili predlog direktorja o razrešitvi z utemeljitvijo.
Potem bom jaz poslal obema, tako Mešku kot Veselinoviču, ločeni vabili na pogovor o tem predlogu, kar moramo storiti v skladu s statutom uredništva (predloga spodaj).
Ta pogovor bi bil čez kako uro, dve. Predlog je ob 13.30. Takoj, ko bom poslal ta mejl, bom šel tudi osebno do njega, da mi potrdi, ali je prejel mejl in ali bo prišel na pogovor. Po moje sicer ne bo, kar bomo vnesli v zapisnik, da je odklonil, ampak pripravljeni moramo biti tudi na to, da vendarle pride. Vseeno pa moramo pogovor opraviti z direktorjem. Z Urško bova tu dovolj za sklepčnost, po mojih načrtih pa bi pogovor snemali in ga nato spravili v pisno obliko, Jure ti pa bi ga dobil tudi na mejl v zvočni obliki.
Pogovori bi sicer potekali v stilu "direktor trdi to in to, kakšno je vaše stališče". Nato pa "hvala, naslednje vprašanje" ... Z direktorjem se še pogovarjam, ali bi imeli tudi vprašanje, "kakšne finančne posledice bo
imela ta razrešitev za STA, glede na to, da gre za razrešitev pred potekom mandata". Tu bi direktor morda lahko rekel le, da je to ločena stvar, da pa po drugi strani ne more odgovoriti na to vprašanje, ker bi potem
lahko razkril vsebino individualne pogodbe med STA in Meškom, česar pa po zakonu ne sme. Če bo pa Meško sam razkril, da bo zahteval odpravnino, bo verjetno moral povedati tudi kakšno ... in potem bo
ogorčenje na STA še toliko večje, ker bo sam razkril, da ima "pogodbo kot Kramar". V tem primeru potem lahko morda govorimo celo, da "uredništvo podpira razrešitev odgovornega urednika STA iz krivdnih razlogov"...
Nato moramo formalno sprejeti mnenje, v katerem bo razpisano že tudi glasovanje. To bo v petek 16.10., (Jure, Zal ...), za komisijo pa bi imenovali mc, kk in mo. Sem se z njimi že pomenil. Predlog tega mnenja
imata tudi spodaj. Prosim, da preučita to in mi sporočita še kake pomisleke, predloge in seveda, de se strinjata ... Skratka seja zastopstva o tem bi potekala deloma korespondenčno, zato te Jure prosim, da si
jutri oz. v torek (ko bomo pač dobili predlog direktorja) še posebej pozoren na mejl. Po potrebi te tudi pokličem na telefon, če bo treba.
V predlogu mnenja je tudi nekaj "opcij"; po moje bi morali napisat tudi obrazložitev tega mnenja in vsebino pogovorov z Meškom, če bodo, da ne bo kdo rekel, da nam morajo kar prosto verjet na besedo, kaj smo se pogovarjali na teh pogovorih. Razmišljam, da bi pravzaprav kar objavil ta posnetek (na S:), vendar pa to pomeni, da ga bo skoraj ziher dobil tudi Reporter, ki ga bo lahko interpretiral kot "lov na čarovnice".
Ampak bi bilo pa tako najbolj transparentno, kaj je Meško govoril (kar bodo zagotovo neumnosti). Po drugi strani pa je bolj varna zadeva, da ga imamo posnetega in napišemo "zapisnik". Tu pa je nevarnost, da se zapletemo v kako napačno interpretacijo in morebitne popravke. Ampak ravno zato mora biti sneman. Ne glede na to, pa po moje ne more spremeniti našega mnenja, ne? :)
Evo, zdaj pa še predlogi mojih obvestil, prosim pa vaju, da mi povesta, de je ok:

Spoštovani direktor STA Bojan Veselinovič,
Zastopstvo Uredništva STA je prejelo vaš predlog o razrešitvi odgovornega urednika STA Boruta Meška. V skladu s Statutom uredništva STA vas v imenu zastopstva vabim na pogovor v zvezi s tem predlogom, ki ga bomo opravili danes ob 13.30 v sejni sobi na sedežu STA. Prosim de udeležbo potrdite.
Mihael Suštaršič, vodja zastopstva

 

Mnenje Zastopstva Uredništva STA slede predloga o razrešitvi odgovornega urednika STA Boruta Meška Zastopstvo Uredništva STA je prejelo obvestilo direktorja STA Bojana Veselinoviča, da nameravava razrešiti s položaja odgovornega urednika STA Boruta Meška. Direktor pri tem v skladu z Zakonom o medijih in Aktom o ustanovitvi STA prosi za mnenje uredništva glede tega predloga. Razloge za razrešitev ste prejeli v posebnem obvestilu direktorja (če bo to dal ven, kar sem mu sicer predlagat).
V skladu s Statutom uredništva STA postopek pridobivanja mnenja uredništva o razrešitvi odgovornega urednika vodi zastopstvo. Zastopstvo je tudi že opravilo pogovor tako s predlagateljem kot odgovornim urednikom. Na podlagi zbranih podatkov je zastopstvo sprejelo naslednje stališče do predloga direktorja:
Zastopstvo Uredništva STA se strinja s predlogom direktorja STA Bojana Veselinoviča za razrešitev Boruta Meška s položaja odgovornega urednika STA in ima do tega predloga pritrdilno stališče.
V skladu s Statutom Uredništva se mora o tem stališču izreži uredništvo na tajnem glasovanju, ki bo potekalo v petek, 16. oktobra 2009, v 16. nadstropju sedeža STA na Tivolski 50 v Ljubljani od 10. do 18. ure.
Zastopstvo imenuje naslednjo komisijo za izvedbo glasovanja: Maja Cerkovnik, Karmen Kleiderman in Maja Oprešnik V skladu s statutom uredništva lahko o stališču zastopstva glasujejo vsi člani uredništva in sicer tako, da se opredelijo za ali proti temu stališču. Glasovanje je veljavno, če se ga udeleži več kot polovica vseh upravičencev do glasovanja, stališče zastopstva pa je sprejeto, če zanj glasuje ved kot polovica tistih, ki so glasovali.

 

OBRAZLOŽITEV
Zastopstvo Uredništva STA je prejelo predlog direktorja STA Bojana Veselinoviča za razrešitev Boruta Meška s položaja odgovornega urednika STA, V skladu z Zakonom o medijih in Aktom o ustanovitvi, mora predlagatelj pred razrešitvijo pridobiti mnenje uredništva. V skladu s Statutom Uredništva STA postopek v zvezi s tem vodi zastopstvo.
Zastopstvo je opravilo pogovor tako z direktorjem kot odgovornim urednikom. Direktor je ponovil razloge, zakaj se je odločil Meška razrešiti s položaja odgovornega urednika, ki jih je članom uredništva že posredoval v posebnem obvestilu, medtem ko je Meško odgovor odklonil (najverjetneje). (Oz. če bo pristal na pogovor: "Odgovorni urednik pa je po večini te razloge zavrnil kot neupravičene in navedel, da gre za šikaniranje.')
Možnost 1; Pogovor je bil sneman in je dostopen za interno uporabo pri vodji zastopstva (ali pa recimo na serverju, če se ga da zaklenit, da ni dostopen za kopiranje in pošiljanje preko mejla)
Možnost 2; Glede trditve, da ne opravlja ... je Meško odgovoril ... zvezi s tem in onim, Meško pravi ...
Na podlagi teh pogovorov in tudi na podlagi prejšnjih mnenj zastopstva, še posebej pa mnenja z dne 29.5.2009, ko je zastopstvo pozvalo odgovornega urednika Meška k odstopu, direktorja Veselinoviča pa k ukrepanju, in na podlagi izjave šestih od sedmih urednikov z dne 4.6.2009, v katerem Meška prav tako pozivajo k odstopu, je zastopstvo prišlo do sklepa, da se strinja s predlogom direktorja za Meškovo razrešitev. Meško namreč v svojih odgovorih ni prepričal zastopstva, da bi spremenilo mnenje z dne
29.5.2009. (Če bo treba, bom tu sesul še kak njegov zagovor posebej, zakaj mu ne verjamemo) Zastopstvo mora v skladu s statutom uredništva v vsakem primeru opraviti glasovanje o predlogu direktorja o razrešitvi odgovornega urednika. Zastopstvo se je odločilo, da to glasovanje opravi v petek, 16. 10. 2009 na sedežu STA, glasovanje pa bo potekalo od 10. do 18. ure. Odločib se je tudi imenovati Majo Cerkovnik, Karmen Kleiderman in Majo Oprešnik v tričlansko komisijo za izvedbo glasovanja.
Komisiji bo pred glasovanjem izro6ilo tudi seznam upravičencev do glasovanja, komisija pa bo izvedla glasovanje. V skladu s statutom bo zastopstvo nato po končanem postopku predlagatelju predalo mnenje uredništva glede predloga o razrešitvi odgovornega urednika.
V Ljubljani, 12.10.2009
Mihael Šuštaršič
Urška Kristan
Jure Kos"

 

Zavod za oživitev civilne družbe je poslal predsedniki vlade RS Borutu Pahorju odprto pismo, ki se nanaša na razmere na STA: 

Spoštovani gospod predsednik vlade:

Zavod za oživitev civilne družbe s tem odprtim pismom odločno protestira proti diskreditaciji odgovornega urednika STA Boruta Meška, ki jo je razkrilo Društvo novinarjev in publicistov. Preverljivo dejstvo je, da je Slovenska tiskovna agencija v času urednikovanja Boruta Meška pomembno razširila svoj servis tako po obsegu kot po kakovosti, saj se je prav v njegovem mandatu dokončno uveljavilo temeljno pravilo medijskega poročanja - to je objektivna informacija.

V nasprotju s temi dosežki in objektivnostjo - ali pa prav zato - se je, kot kaže razvoj dogodkov,
novi direktor STA Veselinovič odločil, da odgovornega urednika dobesedno vrže iz službe. Tako ravnanje se je z mobingom in neprestanim šikaniranjem pokazalo takoj po prihodu Veselinoviča, vrh pa je doseglo z grobim poskusom razrešitve in odpovedi delovnega razmerja Borutu Mešku. Pritiski se usmerjajo tudi na druge zaposlene, pri čemer sodelujejo nekateri podpisniki znane peticije 571 novinarjev, ki so jeseni 2007 takratni vladi očitali politizacijo medijev.

Zaradi navedenih dejstev je očitno, da razlogi za ravnanje direktorja Veselinoviča nimajo nič skupnega s profesionalnim vodenjem STA in še manj s kakovostjo storitev, ampak pomenijo politično motiviran poseg v uredniško strukturo STA.

Zato Vas, gospod predsednik vlade, ki je postavila direktorja STA, s tem odprtim pismom opozarjamo na politično odgovornost za ravnanje Veselinoviča. S takim ravnanjem se nevarno vračamo v tiste čase, ko je politika, predhodnica sedanje, pometala z novinarji; da je to pripeljalo v vsesplošno razsulo države, vemo vsi.

Ukinitev oddaje Trenja, ki je bila primer oddaje, kjer so se izmenjala stališča različnih političnih in družbenih skupin, napadi in politično etiketiranje vodstva RTVS, ki ni po volji ministrice Širca, tožbe proti novinarjem, ki so razkrili laganje ministra Golobiča, pristranskost nekaterih novinarjev in medijskih hiš do vladajoče politike, ekonomski pritiski na medije, ki so kritični do oblasti .... vse to kaže na sistematično zmanjševanje pluralnosti slovenskih občil in poskus vzpostavitve enoumnega medijskega prostora. Tako ravnanje ogroža demokracijo in je znak za alarm, ki pa je že sprožen. V letnem poročilu mednarodne organizacije Novinarji brez meja, je Slovenija glede medijske svobode v enem letu padla kar za sedem mest na 37. mesto; pred nami sta pa Namibija in Grčija! Kje bomo, gospod premier, z novimi kršitvami, ki smo jim sedaj priča, pristali naslednje leto?

Spoštovani gospod predsednik vlade! Ne le zaradi vaših predvolilnih obljub o medijski svobodi, tudi zaradi stanja demokracije, ki je dobrina nas vseh, vas pozivamo, da direktorja STA opomnite, naj nemudoma zaustavi ideološko čistko na Slovenski tiskovni agenciji.

S spoštovanjem,
po pooblastilu članov Zavoda za oživitev civilne družbe,


Direktor



Andrej Aplenc