Revija Reporter
Slovenija

Zoran Janković prodaja Hostel Celica – zgodovinsko dediščino Slovenije iz časa osamosvajanja

Nenad Glücks

30. nov. 2017 12:55 Osveženo: 12:56 / 30. 11. 2017

Deli na:

MOL pod vodstvom Jankovića prodaja Hostel Celica na Metelkovi v Ljubljani, kjer je bil vojaški zapor JLA, v katerem so bili v času osamosvajanja zaprti Janez Janša, David Tasić in Ivan Borštner.

Društvo političnih zapornikov in drugih žrtev komunizma pod vodstvom Davida Tasića protestira proti nameri Mestne občine Ljubljana za prodajo Hostla Celica. Skupaj s hostlom želi MOL na javni dražbi prodati tudi pripadajoči muzej. Kot je znano, je bil v prostorih, kjer je zdaj hostel, pred osamosvojitvijo vojaški zapor jugovojske. V njem so bili ob znanem procesu JBTZ zaprti Janez Janša, David Tasić in Ivan Borštner (edino Franci Zavrl se je branil s prostosti). Vse omenjene je vojaško sodišče obsodilo na zaporne kazni, ker naj bi izdali vojaško skrivnost.

Kot pravi Tasić, gre pri nameri za prodajo tega objekta, ki ima poseben pomen v procesu demokratizacije in osamosvajanja Slovenije, za nesprejemljiv in aroganten odnos MOL do slovenske polpretekle zgodovine. »Hostel Celica v sedanji obliki in njen muzej predstavljata kulturno in zgodovinsko dediščino Slovenije. Sta živ spomenik nekega časa, za katerega želimo, da se ne bi nikdar več ponovil.« Dodal je, da bi prodaja Celice komurkoli, ki bi sledil zgolj logiki profita, pomenila zelo verjetno uničenje tega dragocenega spomina na žrtve absolutističnih in totalitarnih režimov, česar ne smemo dovoliti.

Na MOL do 14. decembra zbirajo prijave zainteresiranih kupcev, izklicna cena pa je 2,34 milijona evrov. Velika verjetnost je, da bo ljubljanski župan Zoran Janković prodajo tudi izvedel. Konec koncev je njegov glavni politični pokrovitelj Milan Kučan, ki ga spremlja senca njegove negativne vloge v zadevi JBTZ. Kučanu gotovo ni v interesu ohranitev spomina na žrtve totalitarnih režimov, saj je bil prav on na čelu komunističnega režima v Sloveniji.