zahi hawass Svet24.si

Resnični Indiana Jones

david cameron, kijev Svet24.si

Britanski zunanji minister z izjavo prestopil ...

matjaz kovacic bobo Necenzurirano

Ne Ljubljana. Da je Maribor izgubil banko, so ...

tina gaber robert golob krizarjenje ickoti Reporter.si

Golob ni imel časa razmišljati o naši ...

roglic Ekipa24.si

Zdaj je znano, kje bo Primož Roglič koval formo ...

Resno? Je on tisti, zaradi katerega bo planet uničen? Odkrito.si

Nas bo Elon Musk pokončal?

1714382871-006-cel-oli-240428-lv-1714382855842 Ekipa24.si

Celjani mislijo resno! Snubili Modrića in ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

"Zombiji" grmijo v na pol prazni dvorani CD, Delo pa manipulira s "simbolično" fotografijo

Deli na:
"Zombiji" grmijo v na pol prazni dvorani CD, Delo pa manipulira s "simbolično" fotografijo

Vse politične opcije, ki so bile v preteklih 20 letih na oblasti, so si državo jemale za talca, poudarjajo udeleženci javne tribune civilne družbe, ki jo organizira Društvo slovenskih pisateljev. Ob tem pozivajo k vzpostavitvi DZ, ki bo opravljal svojo vlogo, spremembi kulture obnašanja in zamenjavi političnih elit. Ker je v manjši Linhartovi dvorani Cankarjevega doma kar nekaj sedežev ostalo praznih, je časopis Delo, ki v živo prenaša javno tribuno, na svoji spletni strani v fotogaleriji objavil "simbolično fotografijo" neke druge polne dvorane, iz nekega drugega neznanega dogodka (glej fotografijo spodaj). Še ena nova Delova manipulacija!

Predsednik društva slovenskih pisateljev Veno Taufer se je oprl na zahteve majniške deklaracije, s katero so prve slovenske opozicijske politične stranke leta 1989 zahtevale suvereno državo slovenskega naroda. Taufer meni, da je obnašanje slovenskih oblasti v preteklih 20 letih močno načelo temeljno zahtevo majniške deklaracije, to je pravico naroda, da lahko suvereno odloča o svoji usodi. Obregnil se je tudi ob spoštovanje človekovih pravic in svoboščin, predvsem glede vprašanja izbrisanih. Dejal je, da smo na tem področju "pogrnili kakor smo dolgi in široki".

Glede političnega pluralizma, ki ga je prav tako zahtevala majniška deklaracija, je dejal, da je bilo tega "bolj malo, bile pa so strankokracije, ki so si prilaščale državo in oblast, podobno kot stranka, ki je bila 40 let pred njimi na oblasti". Tisto, kar je povzročilo zadnji in največji gnev državljanov, da so prišli na ulice in da so se odločili sklicati to tribuno, pa so škandali, tatvine, ropi in goljufije, je dejal.

Starosta slovenske politike France Bučar je izpostavil nujno potrebo po vzpostavitvi parlamenta, ki bo dejansko opravljal svojo nalogo in ne bo "okrasek za samovlado tistih, ki so si državo prisvojili". "Dokler bomo imeli parlament, ki je popolnoma odvisen od nosilcev moči, toliko časa bo to država s parlamentarno demokracijo, kjer nimamo ne parlamenta in ne demokracije," je dejal. Če ne bomo "usposobili parlament, da opravlja svojo vlogo, nam ne bodo pomagale nobene predčasne ali začasne volitve," je dodal. Šele takšen parlament nam bo po njegovem mnenju omogočil, da se dejansko osamosvojimo. "Moramo se znebiti predsodkov in ideoloških formul, s katerimi so nas pitali vse doslej," je dejal Bučar.

Sociologinja in nekdanja političarka Spomenka Hribar je dejala, da bistvenih sprememb kot družba ne bomo dosegli, dokler ne bomo spremenili odnosa do sveta in kulture medsebojnega obnašanja. Če nam to ne uspe, demokracija ne more iti, je dejala. Dejala je, da vsakdo, ki pride na oblast, državo vzame za svojega talca in poskusi ustvariti vse druge za sovražnike. Pri tem po njenem mnenju prednjači desnica. Za desno politično opcijo Hribarjeva tudi meni, da je pri nas "pravi in edini naslednik boljševizma iz prejšnjega režima".

Javno tribuno z naslovom Slovenska družba sredi razpada vrednot organizira Društvo slovenskih pisateljev. Tribune se udeležuje več kot 70 skupin civilne družbe, o stanju v državi pa bo spregovorilo okoli 30 govorcev. S tribuno obujajo tradicijo javnih tribun iz 80. let.