Annalena Baerbock Svet24.si

Sledi kibernetskega napada na nemško vladajočo ...

ženska Svet24.si

Iskrenost do samega sebe je najboljša ...

matjaz kovacic bobo Necenzurirano

Ne Ljubljana. Da je Maribor izgubil banko, so ...

hisa tomc LJ-pl007 Reporter.si

To so hiše, ki jih evropski poslanci Zver, Tomc ...

slovenija hokej iihf Ekipa24.si

Cilj izpolnjen! Slovenija se je spet vrnila med ...

jure-podjavoršek, mojster, delovna-akcija, otroci, družina Njena.si

Mojster Jure o vzgoji otrok: V življenju se bodo ...

sveca Ekipa24.si

Groza! Tragična nesreča mladega Slovenca! Komaj ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Brščič: Klemenčič in Praprotnik nista moralni avtoriteti, ki bi lahko metali kamenje

Deli na:
Brščič: Klemenčič in Praprotnik nista moralni avtoriteti, ki bi lahko metali kamenje

Foto: Bobo

"Kdo nam je ukradel sanje, kdo nam je ukradel ideale slovenske pomladi?" se je na javni tribuni Zbora za republiko v Ribnici vprašal mag. Bernard Brščič. Tema tribune je bila Kdo nam je ukradel državo in Brščič ter sogovornika mag. Andrej Aplenc in dr. Jože Rant so ugotovili, da v državi vlada "nezdravi tovarišijski kapitalizem".

Na nocojšnji javni tribuni Zbora za republiko, ki je potekala v Ribnici v nabito polni dvorani Rokodelskega centra, so mag. Andrej Aplenc, publicist, mag. Bernard Brščič, ekonomist, in dr. Jože Rant, član Sveta Zbora za republiko, spregovorili o tem, kdo nam je ukradel državo ter tem, da so za odstranitev Janeza Janše spet dovoljena vsa sredstva. Sogovorniki so se strinjali, da v državi vlada nezdravi tovarišijski kapitalizem in da je bilo zaradi uspehov in delovanja aktualne vlade, ki bi tak tovarišijski kapitalizem presekala, bilo treba poseči po orkestriranih diskreditacijah. Sogovorniki so se tudi strinjali, da je laž nesmrtna duša kapitalizma.

Mag. Bernard Brščič je uvodoma opisal anamnezo stanja v Sloveniji po dvajsetih letih. Poudaril je, da smo ob osamosvojitvi upali, da se bo Slovenija sprostila, da bomo dobili svobodno tržno gospodarstvo, da bo država postala končno pravna in da bomo osnovali državo, ki bo demokratična republika, ki ne bo samo država, ampak tudi domovina. "Po dveh desetletjih se ideali, ki smo jih dihali,  ideali dr. Pučnika, niso uresničili. Namesto svobodnega tržnega gospodarstva imamo tovarišijski kapitalizem, namesto pravne države, krivosodje," je poudaril mag. Brščič. Po njegovih besedah takšna nepravna država kot jo imamo danes, ne more biti pravična. "Namesto substantivne demokracije pa smo dobili tisto, kar pisatelj Drago Jančar poimenuje demokratura, torej neka degenerirana oblika demokracije, zaznamovana s političnim spletkarstvom, prevaro, lažjo in zlorabami določenih državnih institucij za politične in politikantske namene," je dejal mag. Brščič. V nadaljevanju se je vprašal, "kdo nam je ukradel sanje, kdo nam je ukradel ideale slovenske pomladi?" ter ocenil, da po dveh desetletjih ugotavljamo, da se nismo borili za takšno državo in stanje duha ocenil kot "razočaranost".

Mag. Bernard Brščič je nadalje podrobneje spregovoril o tovarišijskem modelu kapitalizma, ki po njegovih besedah temelji na dveh osnovah, na podeljevanju političnih kreditov, za kar se potrebuje državne banke in na političnih povezavah, ki omogočajo nezavarovane kredite in za katere verjetno sploh ni bilo namena, da se kdaj izplačajo. Izpostavil je tudi nedelovanje pravne države, saj tovrstna "kraja" ni bila sankcionirana, za kar sta poskrbeli tudi policija, ki bi morala gospodarski kriminal preganjati, in sodstvo. Po njegovih besedah je v zadnjih dvajsetih letih zatajil celoten sistem pravosodja. Mag. Brščič je spregovoril tudi o poročilu protikorupcijske komisije, pri čemer tako predsednik komisije Klemenčič kot njegov namestnik Praprotnik nista moralni avtoriteti oz. "nista osebi, ki bi lahko metali kamenje." Po njegovem mnenju je poročilo tipičen političen konstrukt, ki nima nikakršne postopkovne niti stvarne osnove, temveč gre za nadaljevanje "osebne vojne s posebnimi sredstvi."

Publicist mag. Andrej Aplenc je v nagovoru poudaril, da so nam "državo ukradli ljudje iz vrha bivše komunistične partije, takoimenovani odtujeni centri moči." V nadaljevanju je spregovoril o razprodaji slovenskega premoženja, ki se je dogajalo pod vladavino LDS. Spomnil je tudi na veliko število revizijskih postopkov, ki jih je za by-pass podjetja v devetdesetih letih želel uvesti SDK, vendar pa je takratni minister mag. Gaspari tovrstne revizije zakonsko prepovedal. Mag. Aplenc je spregovoril tudi o drugih načinih tajkunizacije in privatizacije ter pri tem izpostavil privatizacijske certifikate, nastanek PIDov ter tajkunskih kreditov.



Glede sedanje diskreditacije Janeza Janše, predvsem s strani protikorupcijske komisije, pa je mag, Aplenc ocenil, da ima le-ta svoje korenine ravno v tem, ker je Janševa vlada želela narediti državni holding ter slabo banko. "Če bi bila slaba banka ustanovljena, kot bi morala biti, potem bi vsi tisti dosjeji s krediti, ki so bili dani od NLB in tudi od drugih dveh državnih bank, postali znani in bi vedeli, kateri so politični privilegiranci," je dejal mag.  Aplenc. Ocenil je še, da je vzrok za sedanjo politično krizo v tem, "ker se strici izza ozadja, pa tudi iz ospredja, zelo bojijo razkritja svojega početja v zadnjih dvajsetih letih." Mag. Aplenc je bil še mnenja, da "bomo na koncu zmagali mi, ki smo za demokracijo."

Dr. Jože Rant, član sveta Zbora za republiko, pa je spregovoril o totalitarnem modelu razmišljanja in o zlorabah državnih institucij. Po njegovih besedah se je bivši režim zgolj kamufliral v različne oblike, gibanja in stranke.  "Vse je namenjeno temu, da se zavede ljudi in da ostanejo zvesti tistim, ki jim dobesedno kradejo denar iz žepa," je dejal.

Spomnil je tudi, da je aktualna koalicija v zadnjem letu potegnila državo iz blata, saj so bili spreje ključne reforme, poznali so se tudi že učinki, predvsem pri zvišanju bonitetnih ocen države. "Uspehu pa je sledila izdaja s pomočjo znanih in orkestriranih, vnaprej pripravljenih instrumentov," je dejal in ob tem opozoril na zlorabo protikorupcijske komisije v dnevno politične namene. Ob tem je dr. Rant izpostavil tudi pravno stroko in medije, ki so poročilo protikorupcijske komisije razpihovali in dodatno konstruirali različne obtožbe.

Dr. Rant je opozoril še na to, da si morajo člani Zbora za republiko prizadevati za resnico in za opozarjanje na različne anomalije v družbi ter da ne smejo pristati na brezbrižnost. "Postaviti  se je treba v bran državi in povedati, kdo vse laže, to je naša državljanska dolžnost," je izpostavil dr. Rant. Poudaril je še, da mora država iti naprej po evropski poti in računati na to, da bomo v boju za boljšo Slovenijo dobili podporo v evropski skupnosti.