Revija Reporter
Slovenija

ZNP obsoja napad džihadista Žavbija na novinarje: pravici do zasebnosti se je odrekel s svojimi sprevrženimi dejanji

Reporter

27. jul. 2018 14:59 Osveženo: 15:00 / 27. 7. 2018

Deli na:

Kamera je po Žavbijevem napadu padla na tla in posnela umikanje novinarja pred Žavbijem, ki je glasno zmerjal novinarsko ekipo.

Planet TV

Rok Žavbi se ne more sklicevati na pravico do zasebnosti, saj se je tej odrekel s svojimi dejanji, o napadu slovenskega džihadista na novinarsko ekipo Planet TV pravi Združenje novinarjev in publicistov (ZNP). Od organov pregona pričakujejo, da bodo naredili vse, da se včerajšnji incident razišče in da odgovorni za svoja dejanja odgovarjajo.

Izjava ZNP:

Združenje novinarjev in publicistov (ZNP) ostro obsoja včerajšnji napad v Italiji obsojenega Roka Žavbija in njegovega očeta na novinarsko ekipo televizijske hiše Planet TV. Fizični kot tudi vsakršni drugi podobni napadi na novinarje in snemalce so nedopustni, saj gre za osebe, ki opravljajo službo, ki je v javnem interesu. In če se iz zapora v Italiji vrne oseba, ki je bila tam obsojena zaradi tako sprevrženih dejanj, kot so novačenje borcev za skrajno skupino Islamska država, potem je to zagotovo v javnem interesu. Taka oseba se tudi zato ne more sklicevati na pravico do zasebnosti, saj se je tej v veliki meri odrekla že s tem, ko se je podala na tovrstna pota.

V ZNP zato pričakujemo, da bodo organi pregona naredili vse, da se včerajšnji incident razišče in da odgovorni za svoja dejanja odgovarjajo. Slednje ni pomembno zgolj za osebno zadoščenje napadenih novinarja in snemalca, temveč novinarsko skupnost v Sloveniji kot celoto. Ta mora namreč imeti občutek, da se tovrstna dejanja obravnavajo z vso resnostjo in da ne ostanejo nekaznovana.

Upravni odbor ZNP (27. 7. 2018)