Revija Reporter
Slovenija

ZNP medije poziva k objektivnemu in uravnoteženemu poročanju v času volitev

Reporter

4. maj. 2018 16:48 Osveženo: 17:06 / 04. 5. 2018

Deli na:

RTV Slovenija

Primož Lavre

ZNP javne medije in medije večinski državni lasti poziv, naj v prihodnjem mesecu zagotovijo karseda objektivno in uravnoteženo poročanje, in to ne samo v običajnih predvolilnih predstavitvenih rubrikah, ampak pri celotnem dnevnoinformativnem programu.

V času do volitev naj še posebno skrbnost posvetijo profesionalnemu, nepristranskemu in uravnoteženemu poročanju ter tako zagotovijo enakopravno tekmo vsem listam, ki se potegujejo za izvolitev v državni zbor, v Združenju novinarjev in publicistov nagovarjajo slovenske medije. Čeprav obveza profesionalnega in poštenega poročanja velja za vse medije, imajo mediji v lasti države in podjetij z večinskim državnim lastništvom pri tem še posebno odgovornost, poudarjajo v ZNP.

V času volitev morajo novinarji zagotoviti enakopravno  in uravnoteženo predstavitev vseh strank in list ter tako svojim bralcem in gledalcem omogočiti, da se seznanijo z vsemi spektri družbenih pogledov, pravijo v ZNP.

Poziv je namenjen Radioteleviziji Slovenija (RTVS), Slovenski tiskovni agenciji ter Siol in Planet TV, medijema, ki sta v lasti podjetij z večinskim državnim lastništvom. "Zlasti RTVS (tako radio kot televizija) po mnenju ZNP pogosto ni zgled za objektivno predstavljanje različnih stališč," menijo v ZNP.