Annalena Baerbock Svet24.si

Sledi kibernetskega napada na nemško vladajočo ...

ženska Svet24.si

Iskrenost do samega sebe je najboljša ...

matjaz kovacic bobo Necenzurirano

Ne Ljubljana. Da je Maribor izgubil banko, so ...

hisa tomc LJ-pl007 Reporter.si

To so hiše, ki jih evropski poslanci Zver, Tomc ...

mbappe Ekipa24.si

"Tako hitro kot teče Mbappe, sem jaz tekel v ...

Resno? Je on tisti, zaradi katerega bo planet uničen? Odkrito.si

Nas bo Elon Musk pokončal?

doncic Ekipa24.si

Dallas slavi! Luka Dončić in druščina ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

ZNP: Je suis Jani Božič

Deli na:
ZNP: Je suis Jani Božič

Foto: pozareport.si

"To je nezaslišano in sramotno. Poteptana je ustavna pravica svobode tiska. V deželi, kjer se vsi pritožujejo zaradi neučinkovitosti sodnega sistema, ki ne ukrepa proti kriminalcem, zapiramo - fotoreporterje. Je suis Jani Božič", se je na današnjo sramotno obsodbo fotoreporterja Janija Božiča odzvalo Združenje novinarjev in publicistov.

Objavljamo izjavo upravnega odbora ZNP v celoti:

Božič obsojen na pet mesecev pogojnega zapora

Slovenija v slogu kakšnega diktatorskega afriškega ali azijskega režima za pet mesecev pogojno pošilja v zapor fotografa, ker je fotografiral v parlamentu. Akreditiran fotoreporter v Državnem zboru, hramu demokracije, je kaznovan zato, ker je fotografiral premierko. Tega demokratični svet še ni videl.

Obsodba je sramotna še posebej zato, ker je vsebina telefonskega sporočila, ki ga je pri fotografiranju naključno s fotoaparatom posnel Jani Božič, ne le v javnem interesu, ampak že prava afera. Namreč, kandidatka za premierko Alenka Bratušek, je po telefonu dobila čestitko za izvolitev 20 minut pred razglasitvijo rezultatov glasovanja. Poslal je ni kak anonimnež, ampak vplivni poslovnež in eden od resnih kandidatov za premierski položaj Peter Kraljič. Kako je poslovnež vedel, da so poslanci izglasovali nezaupnico premierju Janezu Janši in ustoličili Bratuškovo, pa še vedno ne vemo.

Pričakovali bi, da bodo poslanci glasno protestirali, ker so za to, kako so glasovali, drugi izvedeli prej kot oni sami. Ampak ne. Namesto tega se zgodi politični proces, ki na zaporno kazen obsodi – fotografa.

To je nezaslišano in sramotno. Poteptana je ustavna pravica svobode tiska. V deželi, kjer se vsi pritožujejo zaradi neučinkovitosti sodnega sistema, ki ne ukrepa proti kriminalcem, zapiramo - fotoreporterje. Je suis Jani Božič.

 

Upravni odbor ZNP