stojnice, belvedere Svet24.si

Foto: Prodajalci okupirali istrske ceste, stojnice...

mladič srne trava Svet24.si

Foto: Za varnost živali na travinju je mogoče ...

1711036296-dsc9299-01-1711036248215 Necenzurirano

Od Žuglja do Žaklja: ko zloraba institucij ...

jansa orban budimpesta cpac Reporter.si

Klavrn zaton Janeza Janše: Hrvat Plenković je ...

hezonja Ekipa24.si

Sramoten izpad! Hrvaški reprezentant in član ...

Poleg britanskega škandala, Rebel razkriva tudi druga sporna povabila, vključno z 2-milijonsko ponud Odkrito.si

Kraljeva družina - Orgije in droga na zasebnih ...

parfumi Ekipa24.si

Kamera ujela znanega in uglednega slovenskega ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Alenka Bratušek, evropska komisarka za pregon fotoreporterjev

Deli na:
Alenka Bratušek, evropska komisarka za pregon fotoreporterjev

Foto: Primož Lavre

Predsednica odhajajoče vlade Alenka Bratušek nam že drugi teden ne odgovarja na novinarsko vprašanje, ali bo tudi kot evropska komisarka vztrajala pri kazenskemu pregonu fotoreporterja Janija Božiča zaradi domnevne storitve kaznivega dejanja kršitve tajnosti občil (na fotografiji Jani Božič in njegov odvetnik Radovan Cerjak pred policijo).

Kot je znano, je Božič ob njeni izvolitvi za mandatarko februarja lani na svoji spletni strani podlupo.net objavil fotografijo sms sporočila na njenem prenosnem telefonu, v katerem ji je gospodarstvenik Peter Kraljič, ki se je tudi sam omenjal kot možni tehnični mandatar, iz Moskve čestital za izvolitev dvajset minut pred objavo uradnih rezultatov. Fotografija je premierko tako hudo prizadela, da je kriminalistični policiji naznanila kaznivo dejanje tajnosti občil. Iz policijskega zapisnika je razvidno, da je bila seznanjena, »da se opisano kaznivo dejanje preganja na predlog oškodovanca, s katerim se je strinjala.«

Kazenski pregon je nato prevzelo državno tožilstvo in vložilo obtožni predlog na ljubljansko okrajno sodišče, kjer je bila maja razpisana prva obravnava. Na njej ni bilo premierke, pač pa je njen odvetnik umik kazenskega zakonika povezoval z opravičilom fotoreporterja. Tega na obravnavi prav tako ni bilo, saj je medtem zaradi gospodarske krize v Sloveniji in političnih pritiskov na medije odšel s svojo družino v London, kjer si je našel novo službo. Naslednja obravnava je bila razpisana za 15. september, vendar je bila preložena za nedoločen čas. Če bo Alenka Bratušek vztrajala pri kazenskem pregonu tudi kot komisarka, bo to svojevrstno sporočilo državljanom EU, kako si nova komisija predstavlja svobodo medijev in javnega izražanja. Zato je Združenje novinarjev in publicistov o tem primeru obvestilo predsednika Evropske komisije in poslance Evropskega parlamenta, ki bodo v naslednjih dneh odločali o njeni izvolitvi.