benifer Svet24.si

Zvezdniški par "Bennifer" tik pred razhodom

kača-na-policijski-postaji Svet24.si

Kača s policijske postaje Koper

5081484663803_org_27a69d764a0b1739_1648464638000 Necenzurirano

Kaj druži železnice, podjetnika iz Rovt in ...

1696960818-172a6788-1696960549922 Reporter.si

Teorije zarote: bo Anžetu Logarju uspelo prevzeti...

nika vodan af Ekipa24.si

Uau! Bi jih prepoznali? Slovenske junakinje zime ...

Kate se je odločila, da bo okrevala na res rajskem otoku Odkrito.si

Kate Middleton - okreva "skrita v raju!"

luka doncic pljunil Ekipa24.si

Kaj? Luka Dončić je v neposrednem prenosu med ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Obsojeni fotoreporter Jani Božič v britanski lordski zbornici

Deli na:
Obsojeni fotoreporter Jani Božič v britanski lordski zbornici

Foto: Primož Lavre

Obsojeni fotoreporter Jani Božič bo 2. marca o svojem primeru spregovoril pred zgornjim domom britanskega parlamenta.

»Ali bo vlada njenega veličanstva predstavila svoje stališče slovenski vladi v primeru Boštjana Božiča z vidika evropske konvencije o človekovih pravicah?« je 3. februarja član lordske zbornice lord Black of Brentwood postavil vprašanje britanski vladi. Lord Guy Vaughan Black je sicer izvršni direktor medijske skupine Telegraph. Baronica Anelay of St. Johns, ki je kot namestnica zunanjega ministra zadolžena za človekove pravice, mu je 15. februarja odgovorila: »Zavedamo se primera slovenskega fotoreporterja Janija Božiča, ki je bil marca 2015 na slovenskem sodišču pogojno obsojen na pet mesecev zapora zaradi kršitve tajnosti občil takratne predsednice vlade Alenke Bratušek. V vseh primerih pričakujemo, da bo slovenska vlada spoštovala svoje mednarodne obveznosti iz konvencije o človekovih pravicah

Jani Božič je bil obsojen, ker je na dan izvolitve Alenke Bratušek za predsednico vlade Bratuškovo fotografiral, kako prebira sms-sporočilo, in ga nato objavil na svoji spletni strani. Šlo je za čestitko poslovneža Petra Kraljiča, ki velja za enega od vplivnih mož iz ozadja vladnega kadrovanja v gospodarstvu, poslal ji jo je celo dvajset minut pred izvolitvijo. Zaradi kazenskega pregona Božič ni mogel več delati v Sloveniji in se je preselil v London, kjer je zelo uspešen fotograf Ian Bozic. Med svojim delom je spoznal tudi ugledne britanske politike, ki se zgražajo nad njegovo obsodbo v Sloveniji. Svoj primer bo tudi osebno predstavil pred lordsko zbornico, kamor je vabljen 2. marca.

Zaradi obsodbe fotoreporterja Janija Božiča se je tako Slovenija znašla med državami, ki kršijo človekove pravice, zlasti svobodo tiska. Žal ministrstvo za pravosodje ni sprejelo predloga Združenja novinarjev in publicistov, da kazenski pregon zaradi fotografiranja zasebnih sporočil javnih oseb ne bi bil več mogoč. Pomenljivo pa je tudi, da sta temu predlogu nasprotovala Društvo novinarjev Slovenije in slovenska veja Amnesty International.