nevihta, strele Svet24.si

Maj prinaša plohe in nevihte. V teh krajih bo ...

azijski sršen, invazivna vrsta Svet24.si

Škodljivi azijski sršen je že pri naših ...

kres, ogenj, prvi-maj, kresovanje Necenzurirano

Živel 1. maj ali kako normalizirati nenormalno

festival svobode gibanje svoboda zbiljsko golob pl Reporter.si

Golobovo napihovanje z dvema mandatoma, v katerih ...

gabriela doncic 24 Ekipa24.si

Uau! Luka Dončić pokazal izjemno darilo, ki ga ...

Tudi Brad Pitt je obupal .. Odkrito.si

Koga briga Barbariga?!

oblak danilovic Ekipa24.si

Takšnega Oblaka ne poznamo! Njegova izbranka je ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

V Ljubljani zmaga Jankoviću, v Mariboru drugi krog; med strankami prva SDS

Deli na:
V Ljubljani zmaga Jankoviću, v Mariboru drugi krog; med strankami prva SDS

Foto: Primož Lavre

Volivci so na nedeljskih volitvah izvolili 159 županov, med njimi jih je 133 župansko funkcijo opravljalo že doslej. Največ izvoljenih županov je kandidiralo s podpisi volivcev, od strank je bila najuspešnejša SLS. Na svetniških volitvah pa s skupno največ mandati najbolje kaže SDS, sledi ji SMC. Udeležba je bila s 44 odstotki najnižja doslej.

Med 212 občinami jih je na lokalnih volitvah po podatkih, objavljenih do polnoči, tri četrtine že dobilo zmagovalca županskih volitev. Svojega prvega župana je dobila tudi nova občina Ankaran, ki jo bo vodil pobudnik za njeno ustanovitev Gregor Strmčnik (neodvisni kandidat). V preostalih 53 slovenskih občinah pa bo za izvolitev župana potreben drugi krog, predvidoma 19. oktobra.

Daleč najuspešnejši so bili tokrat kandidati, ki so se na volitve podali s podporo volivcev. Med novoizvoljenimi župani je namreč takšnih 82. Med strankami je po številu županov najuspešnejša SLS, pripadlo ji je 25 županskih mest. SDS na drugem mestu jih ima 17, pet manj jih je bilo izvoljenih na listi SD. Županskega mesta se lahko veseli tudi sedmerica iz NSi, medtem ko ima DeSUS doslej enega župana.

Zmagovalka julijskih parlamentarnih volitev SMC v prvem krogu po dosedanjih podatkih ne bo dobila svojega župana. Predsednik stranke in premier Miro Cerar je sicer dejal, da je glede na mladost stranke zadovoljen z njenim uspehom na lokalnih volitvah.

SMC se namreč na volitvah članov občinskih svetov po podatkih iz občin, kjer so občinske svetnike volili po proporcionalnem sistemu, ne pa tudi manjših občin z večinskim sistemom, obeta nekaj manj kot 300 svetnikov. Približno toliko jih bo dobila tudi SLS.

Sicer pa po trenutnih podatkih na svetniških volitvah najbolje kaže SDS, ki ima okoli 470 svetniških mest, na drugem mestu je SD z nekaj več kot 300 svetniškimi mesti. Stranki DeSUS se obeta okoli 220 svetniških mest in NSi pa okoli 180. Tudi pri volitvam v občinske in mestne svete je največ, in sicer okoli 800 takšnih, ki so kandidirali na listah volivcev.

Med občinami, kjer bo župansko funkcijo še naprej opravljal sedanji župan, je tudi pet mestnih občin. V prestolnici je z dobrimi 58 odstotki glasov v nedeljo vnovič slavil Zoran Janković (s podporo volivcev), ki je občino vodil že preteklih osem let. Tudi njegova lista bo imela kot zmagovalka svetniških volitev večino stolčkov v mestnem svetu.

Janković je, kot pravi, rezultata vesel in je nanj ponosen. "Vrača mi upanje v spremembo v družbi na pozitivo, da se dobro delo zna ceniti, da se vidi projekte, ki so za ljudi, in da bomo končno nehali govoriti o samih negativnostih, ampak bomo iskali tisto, kar družbo razvija," je dejal.

Zmagovalcu je v njegovem štabu ob Ljubljanici, kjer so številni Jankovićevi podporniki uspeh proslavili tudi s pojedino in glasbo, čestital tudi njegov protikandidat in drugouvrščeni na županskih volitvah Damjan Damjanovič, ki je prav tako kandidiral s podpisi volivcev, prejel pa je okoli petinsko podporo.

V Mestni občini Maribor bo o županu odločil drugi krog. V njem se bosta pomerila sedanji župan in kandidat s podporo volivcev Andrej Fištravec (okoli 41 odstotkov) ter nekdanji župan, ki kandidira v imenu Županove liste, Franc Kangler (skoraj 18 odstotkov). Čeprav sta se po objavi rezultatov vzporednih volitev sprva izogibala drug drugemu, sta si naposled vendarle segla v roke in skupaj spregovorila za medije.



"Med soočenji sem začutil pozitivno energijo, tako da med nama ni tako hudo, kot bi nekateri želeli. Spoštujem ga in on je zaenkrat še moj župan," je dejal Kangler, ki je z županskega mesta odstopil po protestih v Mariboru. V drugem krogu, kot pravi, pričakuje podporo Mariborčanov, predvsem tistih, ki znajo ovrednotiti njegovo preteklo delo in vidijo njegovo vizijo mesta.

Morebitnega prihodnjega sodelovanja z Županovo listo v mestnem svetu ni izključil niti Fištravec. "Mene zanima programsko sodelovanje. Do zdaj je bilo tega bolj malo, ne morem pa reči, da ga ni bilo nič," je dejal. Glede drugega kroga županskih volitev pa meni, da "to ne bo čisto normalen drugi krog, ampak na nek način nadaljevanje vstajniškega dogajanja". "Tukaj se bodo na demokratični ravni mariborske vstaje zaključile," je prepričan Fištravec.

Zmage pa se je že v nedeljo veselil koprski župan Boris Popovič, ki je po delnih neuradnih podatkih prejel dobrih 52 odstotkov glasov. Kot pravi Popovič, je zmago pričakoval, zaradi po njegovem mnenju "nizke kampanje" in velikega števila kandidatov pa zmaga v prvem krogu ni bila enostavna. Verjame, da bo obsodilna sodba proti njemu na višjem sodišču padla in da bo nemoteno opravljal svoje delo. Kot kaže, bo Popovič z listama Koper je naš in Slovenija za vedno imel absolutno, čeprav ne tudi dvotretjinsko večino v občinskem svetu. Tudi s tem rezultatom je po njegovem mnenju moč dobro delati.

V Celju bo že petič po vrsti slavil aktualni župan Bojan Šrot (SLS), ki se mu obeta skoraj 69-odstotna podpora. Šrot, ki bo tudi v novem mandatu občino vodil kot nepoklicni župan, pravi, da je pričakoval dober rezultat, saj meni, da je skupaj s svojo ekipo zlasti v tem zadnjem mandatu delal zelo dobro.

Tudi Slovenj Gradec bo imel novega - starega župana. Andreju Času, ki je kandidiral kot neodvisen kandidat, se obeta 67-odstotna podpora. Za medije je dejal, da bo nadaljeval delo, ki ga je začel spomladi 2012, ko je zmagal na nadomestnih volitvah. Prepričljiva zmaga se obeta tudi dosedanjemu velenjskemu županu Bojanu Kontiču (SD) z 68-odstotno podporo. Po njegovih besedah so očitno volivci dosedanje delo ocenili kot dobro in pričakujejo, da se bo tako delalo tudi v prihodnje.

V Kranju, Murski Soboti, Novi Gorici, Novem mestu in Ptuju bodo župana dobili v drugem krogu. V Kranju so v nedeljo občani največ glasov namenili kandidatu stranke Več za Kranj Boštjanu Trilarju (36,6 odstotka), ki se bo pomeril z aktualnim županom in kandidatom Stranke za napredek krajevnih skupnosti Mohorjem Bogatajem (34,7 odstotka). V Murski Soboti se bosta pomerila sedanji župan Anton Štihec (NSi), ki mu v prvem krogu kaže na več kot 40-odstotno podpora, in Aleksander Jevšek (SD) z okoli 35-odstotno podporo v prvem krogu.

Čez dva tedna bodo volivci v Novem mestu odločali med kandidatko SD, Zveze za Dolenjsko in SLS Mileno Kramar Zupan ter neodvisnim kandidatom Gregorjem Macedonijem; v prvem krogu sta oba prejela okoli petinsko podporo.

V Mestni občini Nova Gorica sta se v drugi krog prebila neodvisna kandidata - dosedanji župan Matej Arčon in Luka Manojlović. Prvi je v nedeljo dobil skoraj 45 odstotkov podpore, Manojlović nekaj manj kot 16 odstotkov. Tudi na Ptuju se bosta za županski stolček pomerila nestrankarska kandidata, in sicer dosedanji župan Štefan Čelan ter Miran Senčar. V prvem krogu sta dobila okoli tretjinsko podporo meščanov, Senčar je zbral le en glas več od Čelana.

Volilna udeležba je bila znova zelo nizka. Medtem ko je bila na nacionalni ravni okoli 44-odstotna, kar približno šest odstotnih točk manj kot na zadnjih lokalnih volitvah, je bila v mestnih občinah še nižja in je dosegla le 36,2-odstotka.