sekolar, mizna krožna žaga Svet24.si

Zaradi nove omrežnine gospodarstvo na okope, ...

traktor Svet24.si

Tatvina traktorja - pozor, pomagajte najti tatu

1715949373-dsc06037-1715949336712 Necenzurirano

"Ne morem izključiti, da so na uradu vzporedno ...

jure bracko evita hanzic zvezdana lubej mediaspeed Reporter.si

Pravnomočno poražena NKBM: šlo je za tipično ...

Goran Dragić 23 mm Ekipa24.si

Kakšna izpoved! Goran Dragić razkril, zakaj je ...

Afera ogroža von der Leyenovo politično prihodnost, saj poteka v obdobju pred evropskimi volitvami, Odkrito.si

Ursula von der Leyen in primer Pfizergate

samir handanovic 24 pm Ekipa24.si

Nova služba za Samirja Handanovića! Nekdanji ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Zmago Jelinčič Plemeniti ima v lasti okoli 240 kosov strelnega orožja

Deli na:
Zmago Jelinčič Plemeniti ima v lasti okoli 240 kosov strelnega orožja

Foto: Primož Lavre

Zmago Jelinčič Plemeniti z najstarejšo slovensko puško - Stara je nekaj manj kot pol tisočletja - V lasti ima tudi pištoli luger, ki sta pripadali nekdanjemu šefu jugoslovanske tajne policije Rankoviću in znanemu slovenskemu udbovcu Koširju.

Zmago Jelinčič Plemeniti orožje zbira vse življenje, nekaj primerkov je dobil tudi od svojih staršev in starih staršev. Danes 67-letni predsednik SNS, sicer rojeni Mariborčan, hrani oziroma ima v lasti okoli 240 kosov strelnega orožja.

Vsi so registrirani, ima dovoljenje za zbiranje, zanimivo pa je, da sam nima dovoljenja za nošenje orožja. Nad njim se je navduševal že od malih nog, oče ga je učil streljanja, a raje od »pokanja« ima raziskovanje predvsem starega orožja z različnimi mehanizmi. »Ko sem zbirko pokazal predstavnikom mariborskega in pivškega vojaškega muzeja, so rekli, da imam orožja za en pravcati muzej,« je povedal Jelinčič Plemeniti, ki je zaradi zbirke pogosto pod drobnogledom tožilstva.

Nazadnje je bil leta 2010, ko mu je tožilstvo očitalo, da je v svojem domu v Ljubljani nezakonito hranil revolver. Policisti so mu ga marca leta 2010 skupaj z dvema puškama zasegli v hišni preiskavi. Seveda je bil oproščen. Izkazalo se je, da ima vsa potrebna dovoljenja, omenjene kose orožja pa je že leta 2008 podaril Narodnemu muzeju v Ljubljani, za kar je na sodišče prinesel tudi dokumentacijo, vendar pa muzej teh treh kosov orožja enostavno še ni prevzel.

Ker je policija želela zaseženo orožje uničiti, je takrat sodnica odločila, da tega zaradi njegove velike zgodovinske vrednosti ne smejo storiti. Jelinčič ima v lasti tudi pištoli luger, ki sta pripadali nekdanjemu šefu jugoslovanske tajne policije Rankoviću in znanemu slovenskemu udbovcu Koširju. 

VEČ V NOVEM REPORTER MAGAZINU, KI JE NA VOLJO PRI PRODAJALCIH ČASOPISOV

Foto: Primož Lavre