reševalci gasilci avstrija Svet24.si

49-letnik na stopnišču napadel 50-letnico, jo ...

Dejan Süč Svet24.si

Poslanec Svobode se je zmotil, zato je bil sprejet...

Damjan Žugelj Necenzurirano

Slovenski Watergate: tožilstvo zahteva preiskavo ...

asta-vrecko Reporter.si

Blamaža: levičarka Asta Vrečko namesto ...

mattias skjelmose Ekipa24.si

Groza! Tresočega kolesarskega zvezdnika so komaj ...

rudi in marjetka spor Njena.si

Kako in zakaj je počil Marjetkin in Rudijev ...

elsnik Ekipa24.si

Uh, kakšne besede! Kapetan Olimpije Elšnik po ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Zmago Jelinčič bi kar razpustil NPU, kriminalisti mu nasprotujejo

Deli na:
Zmago Jelinčič bi kar razpustil NPU, kriminalisti mu nasprotujejo

Zmago Jelinčič bi delal red. - Foto: Bobo

Društvo kriminalistov Slovenije se je odzvalo na poslansko pobudo Slovenske nacionalne stranke za razpustitev Nacionalnega preiskovalnega urada (NPU). V društvu poudarjajo, da je ta predlog nepremišljen in destruktiven, saj bi njegova uveljavitev pomenila precejšen zastoj in težave pri odkrivanju in preiskovanju najhujših oblik kriminalitete.

Prvak SNS Zmago Jelinčič je sredi tedna v DZ vložil pisno poslansko pobudo za razpustitev NPU. Kot je izpostavil, je bil NPU ustanovljen, da bi lahko bolj uspešno preiskovali huda kazniva dejanja s področja gospodarske kriminalitete, pranja denarja in delno tudi organizirane kriminalitete. A je Slovenija po njegovi oceni pravzaprav dobila dobro plačane slabe kriminaliste, ki so že dolgo brez dodatnih usposabljanj in stikov z gospodarstvom.

Po mnenju Jelinčiča je tudi sporno, da je direktor NPU podrejen direktorju Uprave kriminalistične policije Generalne policijske uprave, saj da je s tem neodvisnost NPU izničena.

Jelinčič zato predlaga, naj se kriminalisti vrnejo na delo po policijskih upravah. V primeru hudih ali posebno težkih kaznivih dejanjih lahko namreč direktor uprave kriminalistične policije vedno ustanovi multidisciplinarno preiskovalno skupino za preiskovanje konkretnega primera.


Predsednik društva slovenskih kriminalistov Koroš je v včerajšnjem pisnem odzivu poudaril, da kriminalisti ne pristajajo na neargumentirane predloge in posplošene ter zavajajoče ocene SNS. "Namen takega političnega predloga lahko zgolj slutimo. Po njihovi logiki tako sledi ukinitev Specializiranega državnega tožilstva in specializiranih kazenskih oddelkov sodišč za sojenje najzahtevnejših zadev," je ocenil.

Izpostavil je še, da slovenska policija in s tem tudi slovenska kriminalistična policija, slovenskim državljanom zagotavlja visok nivo varnosti, s katerim se lahko ponaša le malo držav. Preiskovalci NPU so v desetih letih obstoja spisali kazenske ovadbe za kar 863 kaznivih dejanj, pri katerih so odkrili za skoraj 1,4 milijarde evrov škode oziroma protipravno pridobljene premoženjske koristi, je navedel.

"Zavedamo se, da se mora kriminalistična policija hitro in učinkovito prilagajati novim razmeram in okoliščinam na področju varnosti, se posodabljati, iskati nove poti in nadgrajevati svojo učinkovitost. Tako je tudi z Nacionalnim preiskovalnim uradom in z drugimi podsistemi v policiji in tudi zunaj nje. Ne zatiskamo si oči, da se ne da delati še bolje, zato venomer iščemo nove poti napredka in nadgrajevanja. Zato smo odprti za konstruktivne pripombe, pobude in predloge," je še dodal Koroš.

Jelinčič se je v preteklosti tudi sam znašel v preiskavi NPU. Kot je izpostavil portal 24ur.com, se je znašel v aferi domnevnega podkupovanja članov Parlamentarne skupščine Sveta Evrope. Ti so osumljeni, da jih je azerbajdžanska vlada podkupila, da so glasovali proti poročilu, ki je bilo zelo kritično do razmer političnih zapornikov v Azerbajdžanu. Jelinčič je takrat vse obtožbe zanikal in zatrdil, da je spornih 25.000 evrov zaslužil z prevodom knjige.