Stanislav Štuhec Svet24.si

Kam je odšel Stanislav Štuhec? Svojci ga ...

Naj blok stoji na Pavšičevi ulici Svet24.si

Foto: Ponovno izbrali najlepši blok v Ljubljani

Damjan Žugelj Necenzurirano

Slovenski Watergate: tožilstvo zahteva preiskavo ...

asta-vrecko Reporter.si

Blamaža: levičarka Asta Vrečko namesto ...

rudiger Ekipa24.si

Genialno! Rüdiger vratarju Reala pomagal pred ...

andreja-špeh Njena.si

Andreja Špeh iz MasterChefove kuhinje na Japonsko

elsnik Ekipa24.si

Uh, kakšne besede! Kapetan Olimpije Elšnik po ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Zmaga Majdičeve

Deli na:

Slovenska smučarska tekačica Petra Majdič je na tretji tekmi novoletne turneje Tour de Ski zmagala v klasičnem sprintu v Oberhofu. Drugo mesto je osvojila Poljakinja Justyna Kowalczyk, tretje pa Finka Aino Kaisa Saarinen. Druga slovenska predstavnica Vesna Fabjan je s 47. časom obstala v kvalifikacijah.

Slovenska smučarska tekačica Petra Majdič je na tretji tekmi novoletne turneje Tour de Ski zmagala v klasičnem sprintu v Oberhofu. Drugo mesto je osvojila Poljakinja Justyna Kowalczyk, tretje pa Finka Aino Kaisa Saarinen. Druga slovenska predstavnica Vesna Fabjan je s 47. časom obstala v kvalifikacijah.

Majdičeva si je četrtfinale najboljše trideseterice priborila s tretjim časom kvalifikacij, pred njo sta bili le Saarinenova in Kowalczykova. V četrtfinalu je slovenska šampionka znova hitro startala, prišla v prvi zavoj na notranji strani, vseskozi tekla v ospredju, dobro opravila tudi s spustom in se gladko uvrstila v polfinale.

V polfinalu je najprej tekla na drugem mestu, pred njo je bila le Kowalczykova, a sta bili tekmici kmalu ena ob drugi. Napadli sta v zadnjem vzponu in se z lahkoto odlepili od zasledovalk. Majdičeva se je prebila tudi pred Kowalczykovo in gladko zmagala s precej boljšim časom od prve polfinalne skupine.

Na zelo težki progi dolžine 1627 m je Majdičeva v finalu spet začela odlično in do polovice vodila. Njenemu tempu sta lahko sledili le Kowalczykova in Saarinenova in omenjena trojica se je kmalu precej odlepila zasledovalkam. Poljakinja in Majdičeva sta se izkazali za premočni in sta gladko vodili, a tekmice le niso popuščale. Na spustu sta bili Majdičeva in Kowalczykova spredaj, nato se je skupina spet nekoliko zbližala, a je bila Majdičeva za vse na zadnjem vzponu premočna, tako da se je v ciljno ravnino zapeljala brez težav in tekmo prepričljivo dobila.

Po uvodnem prologu je bila to že njena druga zmaga na tem Touru in 19. v karieri. Za zmago je Majdičeva prejela novih 50 točk svetovnega pokala in 60 bonitetnih sekund za Tour de Ski, s čimer je napredovala na četrto mesto.

"Danes smo si želeli fantastične smuči, in servisu je to res uspelo. Še posebej sem vesela, da nam je to uspelo na tem snegu, saj zna biti podobno v Vancouvru, a imamo Slovenci najboljši servis na svetu. Želela sem si zmagati, še posebej, ker je to klasični sprint. Želela sem si premagati Kowalczykovo, da vidim, da sem dovolj močna, še posebej zato, ker mi včeraj ni šlo," je po tekmi povedala Majdičeva.

"Zelo smo veseli Petrine zmage, že druge na Touru. Včeraj smo naredili napako, ki nas lahko stane veliko na koncu, morda tudi kakšne uvrstitve. Petra je dobro pripravljena in upam, da bomo dobili izgubljeno nazaj. Vsekakor dobre uvrstitve ne bomo kar tako izpustili iz rok," pa je po tekmi povedal trener Majdičeve Ivan Hudač.

Nastopila je še ena Slovenka, Vesna Fabjan, ki pa je z 48. časom obtičala v kvalifikacijah. "Fizično mi je šlo še kar dobro, a žal se mi ni uspelo uvrstiti naprej, težave sem imela predvsem z oprijemom smuči. Proga je izredno težka, že prvi vzpon naredi selekcijo, potem pa se vse skupaj le še stopnjuje. Že v kvalifikacijah je bilo precej novozapadlega snega na tistem nevarnem zavoju na spustu, zato ni manjkalo spektakularnih padcev, ampak to je sestavni del teka, na srečo ni bilo hujših poškodb," je po tekmi povedala Fabjanova, ki bo svojo priložnost iskala na sprintu v prosti tehniki, ki ji je precej bolje pisan na kožo.

Pri moških, kjer Slovenija nima predstavnika, je v končni razplet posegla tekmovalna žirija, ki je zaradi oviranja Rusa Ivana Alipova, zaradi katerega je v zadnjem zavoju pred ciljno ravnino prišlo do padca, slednjega z drugega mesta uvrstila na zadnje. Zmagal je Norvežan Eldar Roenning pred rojakom Pettrom Northugom in Nemcem Axlom Teichmannom.

V ponedeljek bo v večernih urah na sporedu še en sprint, ta v prosti tehniki. Četrto tekmo novoletne turneje bo pred dnevom premora gostila Praga.