nevihta, strele Svet24.si

Maj prinaša plohe in nevihte. V teh krajih bo ...

azijski sršen, invazivna vrsta Svet24.si

Škodljivi azijski sršen je že pri naših ...

kres, ogenj, prvi-maj, kresovanje Necenzurirano

Živel 1. maj ali kako normalizirati nenormalno

hisa brglez-pl016 Reporter.si

Hiše, avti in bančni računi evropskih ...

doncic Ekipa24.si

Kakšen odgovor Luke! Je kdo dvomil vanj? Vsem je ...

Resno? Je on tisti, zaradi katerega bo planet uničen? Odkrito.si

Nas bo Elon Musk pokončal?

crypto.com arena Ekipa24.si

Sramota leta! V LA-ju skušali takole provocirati ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

ZL ni uspelo ustaviti postopka prodaje Telekoma

Deli na:
ZL ni uspelo ustaviti postopka prodaje Telekoma

Foto: Bobo

Odbora DZ za finance in za gospodarstvo nista podprla sklepov ZL v zvezi z domnevno negospodarnostjo in netransparentnostjo prodaje Telekoma Slovenije. O predlogu sklepa, da vlada SDH predlaga začasno zaustavitev postopka prodaje, niso niti glasovali.

Poslanci so zavrnili predlog sklepa, v katerem bi se odbora seznanila s sumi negospodarnosti in netransparentnosti postopka prodaje lastniškega deleža države v Telekomu. Odbora sta zavrnila tudi predlog ZL, da pozovejo ministrstvo za finance, da sproži postopke za začetek posebnih revizij oz. začetek odškodninskih postopkov. Podporo sklepom so predhodno napovedali le v ZL in koalicijski SD. Prvi sklep je podprla tudi koalicijska DeSUS.

Predsedujoča odboroma na glasovanje nista dala sklepa, s katerim bi pozvala vlado, da kot skupščina SDH predlaga njegovi upravi, da do zavrnitve sumov negospodarnosti in netransparentnosti prodajo Telekoma ustavi postopke. Sklep bi bil po njihovi oceni nezakonit.

Poslanci prav tako niso glasovali o sklepu, s katerim bi vlado pozvali, da Telekom in druga podjetja iz privatizacijskega paketa umestijo v odlok o strategiji upravljanja kapitalskih naložb s kriteriji za razvrščanje naložb, kot so opredeljeni s strategijo. Kot je pojasnila predsedujoča, odbora za to nista pristojna. Predlog strategije je namreč že v parlamentarnem postopku.

Po skoraj šestih urah razprave, ki so jo zaznamovali številni proceduralni predlogi, so se poslanci dotaknili številnih vprašanj v povezavi s postopkom prodaje Telekomom Slovenije.

Vodja Združene levice Luka Mesec je opozarjal na netransparentnost in negospodarnost prodaje Telekoma ter opozoril na vzporednice s prodajo Heliosa. "Grozi nam, da se bo zgodba pri Telekomu ponovila še v večjih razsežnostih," je dejal.

Državni sekretar na ministrstvu za finance Metod Dragonja je pojasnil, da na ministrstvu spremljajo postopek prodaje, a v njega ne posegajo. Postopke proti SDH bodo sprožili, če bo ta sum dokazljivo utemeljen.

"Tega nismo ugotovili, in dokler ne bomo, formalnih postopkov ne moremo sprožiti. Na drugi strani pa ta dejstva preverjamo in jih bomo še naprej, dokler ne bomo sprejeli ustrezne odločitve," je dejal.

Beseda je tekla tudi o sklepih vlade, da naj bi bil Telekom prodan strateškemu kupcu. Predsednik uprave SDH Matej Pirc je pojasnil, da holding ni zavezan k prodaji Telekoma strateškemu partnerju.

"V nobenem od vladnih gradiv ni zaslediti, da bi bila dovoljena prodaja le strateškem lastniku, prav tako s sklepom DZ ni bilo posebej določeno, da bi bilo potrebno pri odtujitvi naložb za katerikoli izmed s sklepom določenih družb k oddaji ponudb vabiti izključno strateške investitorje," je poudaril.

Poslanca Jani Möderndorfer (ZaAB) in Marko Pogačnik (SDS) sta ocenila, da gre pri seji bolj za predstavo za javnost, katere cilj je diskreditirati postopek prodaje. "Posledice pa bodo na koncu plačali davkoplačevalci in Telekom Slovenije, " je menil Pogačnik. Da tovrstne razprave škodujejo samemu podjetju in nižajo ceno delnic Telekoma, sta opozorila tudi poslanca NSi Ljudmila Novak in Jernej Vrtovec.

Skupna seja odborov je potekala na zahtevo Združene levice. Poslanska skupina je sejo zahtevala zaradi domnevno usklajenega delovanja britanskega sklada Cinven in nemškega Deutsche Telekoma v postopku privatizacije Telekoma Slovenije.

Ob robu seje je poslanec SD Janko Veber novinarjem povedal, da je glavna pisarna DZ oz. nekateri poslanci prejeli obvestilo z napovedjo kazenske ovadbe vseh, ki so sodelovali v postopku prodaje Telekoma. Več o vsebini in pošiljateljih obvestila ni povedal. Za zdaj gradivo novinarjem ni dostopno.