benifer Svet24.si

Zvezdniški par "Bennifer" tik pred razhodom

kača-na-policijski-postaji Svet24.si

Kača s policijske postaje Koper

5081484663803_org_27a69d764a0b1739_1648464638000 Necenzurirano

Kaj druži železnice, podjetnika iz Rovt in ...

1696960818-172a6788-1696960549922 Reporter.si

Teorije zarote: bo Anžetu Logarju uspelo prevzeti...

nika vodan af Ekipa24.si

Uau! Bi jih prepoznali? Slovenske junakinje zime ...

Afera ogroža von der Leyenovo politično prihodnost, saj poteka v obdobju pred evropskimi volitvami, Odkrito.si

Ursula von der Leyen in primer Pfizergate

luka doncic pljunil Ekipa24.si

Kaj? Luka Dončić je v neposrednem prenosu med ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Židan: Premier je Mramorju naročil pripravo informacije o Telekomu

Deli na:
Židan: Premier je Mramorju naročil pripravo informacije o Telekomu

Foto: Bobo

Prvak SD Dejan Židan je na seji vlade odprl vprašanje odločanja o prodaji Telekoma Slovenije. Opozarja, da Slovenski državni holding odloča o prodaji kupcu, ki ni strateški, kar ni v skladu s sklepom DZ o prodaji državnih naložb. Premier Miro Cerar je po njegovih besedah ministru Dušanu Mramorju naročil pripravo informacije o tem.

DZ je s sklepom o prodaji državnih naložb leta 2013 določil, da mora Slovenski državni holding (SDH) iskati strateškega kupca, ki bo dolgoročno zagotavljal učinkovitost delovanja Telekoma, je v izjavi novinarjem po seji vlade spomnil Židan. Sedaj pa imajo po njegovih besedah opravka s finančnim skladom, ki po nobenem parametru ne more biti strateški kupec, to je britanski investicijski sklad Cinven.

Prvak DeSUS Karl Erjavec je medtem v izjavi novinarjem po seji vlade dejal, da mora o Telekomu odločiti SDH, a ob upoštevanju vseh pogojev. Tako je tudi sam spomnil na navedbo v sklepu o prodaji premoženja države, da morajo poiskati za Telekom strateškega partnerja, ki bo razvijal podjetje. Upa, da bo SDH to upošteval, sicer bo ravnal v nasprotju s tem sklepom DZ, je opozoril Erjavec.

Po njegovem mnenju je tudi slabo, če je le en kupec. Če se že gre v ta postopek, bi si, kot je dejal, želel več kupcev. "A to ni stvar vlade, pač pa SDH. Oni prejemajo visoke plače za svoje delo, naj ga opravijo," je bil oster prvak DeSUS.

Ne Erjavec ne Židan sicer nimata informacij o tem, kot zatrjujeta, da naj bi SDH že odločil o prodaji Telekoma, kot so danes neuradno poročali nekateri mediji. Po neuradnih informacijah Dnevnika naj bi uprava SDH že sprejela odločitev, da nadzornemu svetu predlaga prodajo Telekoma britanskemu skladu Cinven. Po neuradnih informacijah Financ naj bi se čakalo le še na tehnične malenkosti, nato pa naj bi bila sklicana seja nadzornega sveta SDH.

Židan sicer priznava, da je SDH samostojen pri svojem odločanju, ima pa izjeme. Med drugim mora upoštevati strategijo in druge pravne akte. Eden od pravnih aktov je sklep o prodaji, ki "zelo jasno navaja, da se išče strateški kupec", je ponovil Židan.

Po njegovih ocenah je nad to informacijo zaskrbljen tudi predsednik vlade Miro Cerar, ki je finančnemu ministru Dušanu Mramorju naročil pripravo informacije glede tega. Mramor mora v najkrajšem možnem času o tem obvestiti vladno ekipo, je pojasnil Židan in dodal, da je finančno ministrstvo tisto, ki neposredno komunicira s SDH.

Židan še vedno meni, da bi o tej prodaji morala odločati vlada kot skupščina. Po njegovih besedah tudi ni prav, da se poskuša politika znebiti odgovornosti tako, da kot "odgovorne določa neke sklade, čeprav ima kot predstavnik lastnika dolžnost do državnega premoženja".

Kako bo SD ukrepala, če bi SDH vendarle prodal Telekom britanskemu skladu, Židan ne napoveduje konkretno.

ZaAB medtem zahteva, da o prodaji Telekoma Slovenije odloča vlada, je danes poudarila predsednica stranke Alenka Bratušek. "Vlada se mora seznaniti s postopkom, z vsemi dejstvi in na koncu sprejeti odločitev. Bežati od tega ne more," je izpostavila in dodala, da lahko o tem odloči tudi DZ.