zahi hawass Svet24.si

Resnični Indiana Jones

david cameron, kijev Svet24.si

Britanski zunanji minister z izjavo prestopil ...

matjaz kovacic bobo Necenzurirano

Ne Ljubljana. Da je Maribor izgubil banko, so ...

hisa tomc LJ-pl007 Reporter.si

To so hiše, ki jih evropski poslanci Zver, Tomc ...

roglic Ekipa24.si

Zdaj je znano, kje bo Primož Roglič koval formo ...

jure-podjavoršek, mojster, delovna-akcija, otroci, družina Njena.si

Mojster Jure o vzgoji otrok: V življenju se bodo ...

irving-doncic Ekipa24.si

'Moj brat!' Kakšne besede Kyrieja Irvinga o Luki ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Življenje na prazni slami

Deli na:

Parlamentarna razprava o novem družinskem zakoniku je prejšnji teden dosegla dno. Najprej so poslanci iz vrst SD za družinske člane razglasili pse, nazadnje pa je opozicija, okrepljena z Desusom, izglasovala obvezno registracijo zunajzakonske skupnosti.

Parlamentarna razprava o novem družinskem zakoniku je prejšnji teden dosegla dno. Najprej so poslanci iz vrst SD za družinske člane razglasili pse, nazadnje pa je opozicija, okrepljena z Desusom, izglasovala obvezno registracijo zunajzakonske skupnosti.

»Koruzniki« brez evidence ali brez otrok bi ostali brez pravic, ki jih uživajo zakonske zveze. Seveda če bodo predlagani družinski zakonik v dani obliki poslanci potrdili tudi v tretjem branju. A to se skoraj zagotovo ne bo zgodilo. Koalicija je napovedala svoje dopolnilo, s katerim ga bo skušala povoziti. Desus, ki je prispeval odločilni 41. poslanski glas, je obžaloval pomoto, saj nasprotuje temu dopolnilu. Celo SDS kot pobudnica spornega dopolnila je obljubila spremembo, tako da bo registracija prostovoljna. Vsa panika, ki je ob tem nastala in jo spodbujajo zlasti v LDS, je zato odveč. Še posebno ker so prav v notranjem ministrstvu, ki ga vodi predsednica LDS Katarina Kresal, kot možno rešitev vseh težav zunajzakonskih skupnosti predlagali registracijo.
Kljub temu je vprašanje, kaj se gredo v SDS, ki jo javnomnenjske ankete že nekaj časa kažejo kot zmagovalko prihodnjih volitev. Ne verjamem, da nasprotujejo zunajzakonskim skupnostim, še zlasti če te pomenijo večino razmerij v državi. V sodobnem svetu je veliko ljudi, ki za svojo zvezo nočejo imeti državnega blagoslova in se ne marajo poročiti. Mnogi med njimi so lahko volivci SDS. Zato je to dopolnilo »strel v koleno«. Podobno so se ustrelili že v primeru premalo premišljenega arhivskega napada na predsednika države, ker niso dovolj natančno preverili izvora nekaterih dokumentov. Pri družinskem zakoniku so premalo premislili o posledicah, ki bi jih tak predlog prinesel za državljane, ki živijo na »koruzi«. Ponudili niso nobenih strokovnih analiz niti primerjav z rešitvami v drugih evropskih državah.
Možno je, da v največji opozicijski stranki želijo zgolj doseči, da bi družinski zakonik pogorel oziroma da bi ga sprejeli v naslednjem mandatu, ko bodo verjetno sami na oblasti. Toda z omenjenim zakonskim dopolnilom se oddaljujejo od tega cilja. Dajejo priložnost vladajočim strankam, ki iščejo »tržne niše« za svoje politično preživetje. Potem ko se je izkazalo, da nas ne znajo spraviti iz gospodarske krize, zagotoviti novih delovnih mest in povečati blaginjo državljanov, ko razpada še vladna koalicija, so slabo premišljene poteze opozicije njihova rešilna bilka.