mlin Svet24.si

8-letnika skalpiralo na šolskem ogledu kmetije

medved, rjavi medved Svet24.si

Ministrstvo sledilo stroki: Letos bodo odstrelili ...

1701778337-dsc9818-01-1701778319724 Necenzurirano

"Kar sta na policiji počela Žakelj in Tonin, je ...

cernivceva 6a PL Reporter.si

Milijon in pol evrov vredne hiše gradbenega ...

620-24-reli1 Ekipa24.si

Grozljivka na reliju! Vsaj sedem mrtvih, 21 ...

Simon Vadnjal Revija Stop

Znani obrazi so zelo okoljsko ozaveščeni

pogacar Ekipa24.si

Kocine pokonci... Poglejte, komu je Pogačar ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Žiga Turk in Peter Jambrek razburjena zaradi »Zmrzali slovenske pomladi«: preberite njuna odziva na kolumno

Deli na:
Žiga Turk in Peter Jambrek razburjena zaradi »Zmrzali slovenske pomladi«: preberite njuna odziva na kolumno

Žiga Turk in Peter Jambrek - Foto: Primož Lavre

Na uvodnik Zmrzal slovenske pomladi, ki ga je v Reporterju objavil urednik revije Silvester Šurla, sta se odzvala Žiga Turk in Peter Jambrek, ki jima je Šurla očital, da sta postala povsem servilna do predsednika SDS Janeza Janše.

Odziv Petra Jambreka:

»Za Jambreka je znano, da se zaradi svojih zasebnih interesov v visokem šolstvu prilizuje vsem na oblasti.«

Že skoraj četrt stoletja skupaj s sodelavci v rektoratu in upravi Nove univerze izvajamo študijske programe, iz katerih je diplomiralo več kot 3500 študentov in ki jih vpisuje še nadaljnjih 3500. Ves čas poskušamo zagotoviti za študente čim boljše študijske razmere, tudi v sodelovanju z oblastjo, ki jo predstavljajo vlade, njihova ministrstva in agencija.

Verjeli ali ne, sam osebno in moji univerzitetni kolegi vemo, da se oblastem ne prilizujemo. Večino odnosov med Novo univerzo in političnimi oblastmi pomenijo namreč sodni in upravni spori, ki jih sprožamo in vodimo z namenom zavarovati zakonite pravice univerze, njenih študentov in profesorjev pred kršitvami organov oblasti. Vloge za te postopke dajemo neradi, šele potem ko izčrpamo vse možnosti za mirno in strokovno rešitev spora. Zadovoljni in ponosni smo, da nam sodišča praviloma dajejo prav, čeprav postopki trajajo predolgo.

Moje osebno politično delovanje pa je osredotočeno v letih 1988–1991, ko sem dajal in izvajal pobude za osamosvojitev Slovenije v ustavno demokracijo. Verjetno sem od tistega časa dalje imel priložnost sodelovati in pogovarjati se s državniki in politiki kova Milana Kučana, Janeza Drnovška, Jožeta Pučnika, Janeza Janše, Andreja Bajuka, Boruta Pahorja in drugih. Da bi se jim prilizoval? Vedno je šlo je za vzajemno zaupanje na podlagi iskrene izmenjave pogledov. Nikoli nisem skrival svojega zaupanja v prostost duha in svobodo ravnanja, kakor smo ju razumeli v Slovenski demokratski zvezi, v krogih piscev slovenske ustave, med kolegi na  ustavnem in Evropskem sodišču, v Zboru za republiko (2004–2008), ob podpori skupini Resetirajmo Slovenijo in Virantovi Državljanski listi, nedavno pa pobudi za Zavezništvo za slovensko politično sredino.

Pa še za koristnega idiota bi se težko ocenil, ker vem in računam s tem, da imajo izrečene in zapisane ideje številna nepredvidljiva pota. Da bi zaradi tega ne povedal nečesa, kar se mi  zdi zanimivo in pomembno? Ali da bi preprečil poljubne oznake  klientelizma, prilizovanja, lobiranja? Konec koncev, there is no bad news, just spell my name correctly. Kljub temu, gospod urednik, vas že ob tej priložnosti prosim za malo več prostora za objavo nekaj dejstev in razlogov, ki dokazujejo to, kar sem pravkar napisal, in ki nasprotujejo temu, kar ste vi napisali. Lahko me tudi sami kaj vprašate.

dr. Peter Jambrek, Bled

Odziv Žige Turka:

V uvodniku z naslovom Zmrzal slovenske pomladi me g. Silvester Šurla nekaj omenja. Prijazno pojasnjujem, da se mi zdi stranka, ki bi jo vodila dr. Romana Jordan, še vedno izvrstna ideja.

dr. Žiga Turk, Ljubljana