Screenshot_2 Svet24.si

Umrl je Božidar Lapaine, hrvaški oblikovalec ...

fantka Svet24.si

Drobna zadovoljstva vodijo v prostor neskončnih ...

1663812312-036mv Necenzurirano

Kakšna stavka? Največja zasebna klinika podira ...

janez janša, shod Reporter.si

Kdo ima koga za norca? Janša, večkrat v ...

kozelj ronaldo Ekipa24.si

250 evrov kazni za Janeza, kar pa ne bo šlo iz ...

Tako bo potekal sončni mrk, ki je marsikoga prestrašil do kosti Odkrito.si

8. april, 2024 - Mrk, ki prinaša katastrofo?!

novak djokovic Ekipa24.si

Je zaradi tega počilo med Đokovićem in ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Kolumnisti

Ne samo javnosti, tudi osumljenim, če imajo čisto vest, bi moralo biti do tega, da se temu enkrat za vselej pride do konca

Deli na:
Ne samo javnosti, tudi osumljenim, če imajo čisto vest, bi moralo biti do tega, da se temu enkrat za vselej pride do konca

Silvester Šurla - Foto: Primož Predalič

Silvester Šurla, odgovorni urednik Reporterja

V preteklosti so v NPU letele številne kritike, da določenih zadev niso preiskovali dovolj zavzeto, danes pa je očitno problem to, da preiskujejo gospodarskega ministra in podpredsednika vlade Zdravka Počivalška. Prav zaradi te konkretne preiskave sta minuli teden nepreklicno odstopila šef policije Travner in notranji minister Hojs, češ da je ta politično motivirana, ker v NPU prevladujejo udbovsko-partijski kadri in da je policija v službi globoke države.

Najprej je bil problem, da so domnevno sporne nabave zaščitne opreme preiskovali novinarji, češ da je to stvar uradnih preiskovalnih organov, zdaj je očitno problem, da te posle preiskujejo kriminalisti in revizorji računskega sodišča. Predsednik vlade v nasprotju z odstopljenim notranjem ministrom konkretnega postopka proti Počivalšku sicer ne komentira, pač pa opozarja na dvojna merila pri izboru prioritet s strani NPU, tožilstva in sodstva.

Dvojna merila so gotovo problem, a v javnem interesu je, da se vse velike afere preiščejo do konca. Če preiskovalci v preteklosti zaradi takih in drugačnih pritiskov niso opravili svojega dela pri odmevnih zadevah gospodarskega kriminala, to ne more biti opravičilo, da zdaj ne bi smeli preiskati sumov pri nabavi zaščitne opreme.

Ne samo javnosti, tudi osumljenim, če imajo čisto vest, bi moralo biti do tega, da se temu enkrat za vselej pride do konca, da ne bodo v nedogled predmet političnega obračunavanja. Nenazadnje, za delom kriminalistov trdno stoji novi direktor NPU Lamberger, ki je bil imenovan pred dvema mescema, v času sedanje Janševe vlade, a zaradi preiskave ni odstopil s položaja, kot sta Hojs in Travner.

UVODNIK V TISKANI IZDAJI REPORTERJA IN TRAFIKI24