Mint Butterfield Svet24.si

Izginila hčerka ameriškega milijarderja, ...

duša Svet24.si

Pogovori s pokojnimi ne izčrpajo, ampak pomirijo

gašper bedenčič Necenzurirano

Tonin in Žakelj na policijo prinesla tudi ...

milan kucan sr Reporter.si

Razvnete strasti v SD: Milana Kučana razkuril ...

popovic Ekipa24.si

Velika drama kapetana Celja: Po tekmi z Domžalami...

Simon Vadnjal Revija Stop

Znani obrazi so zelo okoljsko ozaveščeni

luka doncic Ekipa24.si

Luka Dončić je postal del izbrancev in podpisal ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Zidanškovi SLS ankete kažejo slabše kot Združeni desnici, krivi pa naj bi bili novinarji!

Deli na:
Zidanškovi SLS ankete kažejo slabše kot Združeni desnici, krivi pa naj bi bili novinarji!

Marko Zidanšek

V SLS Marka Zidanška se očitno ne morejo sprijazniti nad slabimi rejtingi na javnomnenjskih anketah. Po zadnji, ki jo je objavila agencija Mediana Pulse, bi SLS volilo 0,6 odstotka volivcev.

To je celo manj kot Združeno desnico Franca Kanglerja in Aleša Primca, ki bi jo obkrožilo en odstotek vprašanih. Okoli 40 odstotkov anketiranih ni oddalo glasu za nobeno stranko oziroma se ne bo udeležilo volitev. Tudi če jih odštejemo, v državni zbor ne bi prišla ne SLS ne Združena desnica.

Zidanška tudi ni na lestvici 20 popularnih oseb, na kateri pa je Kangler. To pomeni, da ga ljudje niso zaznali kot povezovalca desnice, kar zase misli, da je. Pa četudi je na javni tribuni SLS zbral vseh pet predsednikov desnih strank.

SLS ni zaznala niti anketa Ninamedie, ki je bila objavljena prejšnji teden. Koliko glasov bi dobila po tej anketi, ni znano, enako velja za Združeno desnico, v katero sta se povezali Nova ljudska stranka in Glas za otroke in družine.

Ta globoka država naj bi zdaj – pozor! – preko mene poskrbela, da SLS ne bo prišla v parlament in da tako desnica ne bi mogla sestaviti svoje vlade.

Čeprav so anketo Mediane opravljali dva tedna, zaključili so jo v četrtek, je za slab rezultat SLS kriv tednik Reporter oziroma pisec teh vrstic. Če verjamete glasilu SLS Slovenec (ime nekdanjega uglednega dnevnika si je prilastila SLS), naj bi bil pisec teh vrstic celo povezan z globoko državo.

Ta globoka država naj bi zdaj – pozor! – preko mene poskrbela, da SLS ne bo prišla v parlament in da tako desnica ne bi mogla sestaviti svoje vlade. In celo že nekaj časa naj bi napadal predsednika SLS z lažnimi novicami in teorijami zarote.

Dejstva so naslednja. Večkrat sem Marka Zidanška spraševal, zakaj SLS ne oblikuje skupno listo s katero od programsko sorodnih strank, saj ji ankete ne zagotavljajo vrnitve v parlament. Takšno željo izražajo tudi mnogi člani SLS, s katerimi sem v stikih.

Zidanšek si je celo sam prizadeval za skupno listo z NSI, toda ta jo zavrača, ker se čuti dovolj močna, da pride sama v parlament. Po drugi strani pa se že ves čas za skupno listo z SLS zavzema Franc Kangler, ki je v svoji stranki povezal nekdanje člane SLS, s podobnimi vrednotami in podobnim programom.

Za skupno listo SLS, NLS in GOD se zavzema tudi evropski poslanec in prejšnji predsednik SLS Franc Bogovič, ki je predlagal skupni sestanek z Zidanškom, Kanglerjem in Primcem, vendar ga je prvak SLS zavrnil. Bogovič se zaveda pomena volivcev v vzhodni Sloveniji, kjer ima njihovo podporo Kangler. Ta je nato s Primcem ustanovil Združeno desnico, a pustil odprta vrata za SLS.

Čeprav ga je župan Cerkelj, nekdanji poslanec in dolgoletni član SLS Franc Čebulj večkrat, tudi pisno pozval k skupnemu nastopu SLS in Združene desnice, mu Zidanšek še odgovoril ni. Vehementno je rekel, da se organi stranke ne bodo sestajali in opredeljevali do pobud, ki jih daje kak član stranke.

Šele po posredovanju podpredsednika Franca Rozmana se je izvršilni odbor opredelil in Čebulja zavrnil s sklepom, da gre SLS na volitve pod imenom SLS Slovenska ljudska stranka. Zadržkov zaradi obljube Združene desnice o 3000 evrih za vsako rojstvo (o prepovedi splava ni govora – to je lažna novica SLS!) v tem sklepu niso omenili.

Zanimivo je, da je za SLS bolj sprejemljiva skupna lista z Zvezo za Primorsko kot s programsko enako stranko Franca Kanglerja, ki so ga pred leti vrgli iz SLS zaradi kazenskih ovadb, ki zdaj na sodiščih ali tožilstvih padajo kot domine.

Po drugi strani pa Zidanšek tudi sam ni brez greha. Maja 2015 ga je NPU kazensko ovadil zaradi poskusa pridobitve premoženjske koristi sebi in drugim pri dogovarjanju za sporno kupovanje in prodajo delnic Premogovnika Velenja.

Znašel se je v družbi z Boškom Šrotom, Andrijano Starino Kosem in Bogdanom Pušnikom, ki so hoteli s prodajo delnic mastno zaslužiti, domnevno na škodo HSE, ki bi te delnice kupil, čeprav to ne bi bilo smotrno in gospodarno. Zidanšek je bil takrat v funkciji prvega nadzornika HSE.

Kot izhaja iz sodne odredbe za hišne preiskave novembra 2013, naj bi se Zidanšek sestal s Pušnikom in Šrotom ter se z njima pogovarjal o spornem nakupu delnic. O pobudi naj bi nato obvestil prvega moža uprave HSE Blaža Košoroka, ki pa nad tem ni bil navdušen. Vsebino sodne odredbe podrobno predstavljamo v tiskani izdaji Reporterja.

Nobenih lažnih novic in nobenih teorij zarote ni, razen »alternativnih dejstev« SLS. Nihče drug kot vodstvo SLS ne bo kriv, če stranka ne bo prestopila parlamentarnega praga.

Zidanšek sicer trdi, da se s Šrotom sploh ni sestal, sestanka s Pušnikom pa ne more zanikati, saj je policija posnela njuno telefonsko dogovarjanje, prav tako je fotografirala sestanek. Zidanšek je tudi potrdil, da se je o sestanku »seznanil« Košoroka, ki pa v tem ni zaznal napeljevanja k nakupu.

Kljub temu je NPU napisal kazensko ovadbo tudi zoper Zidanška, tožilci pa vse od takrat zbirajo nove podatke, dokumentacijo in dokaze. Res vse to traja predolgo časa in nekateri v SLS – torej ne pisec teh vrstic – se sprašujejo, ali »globoka država« vpliva na Zidanška, da se noče pogovarjati o koaliciji, ki bi morda SLS spravila nazaj v parlament.

Nobenih lažnih novic in nobenih teorij zarote ni, razen »alternativnih dejstev« SLS. Nihče drug kot vodstvo SLS ne bo kriv, če stranka ne bo prestopila parlamentarnega praga. Toda v SLS raje v slogu ameriškega predsednika Donalda Trumpa in nekaterih njegovih slovenskih privržencev obračunavajo z novinarji, ki jim kažemo ogledalo.