cg_zdravstveni_domovi Svet24.si

Prihodki v zdravstvu so se v petih letih povečali...

jesenice alge Svet24.si

Madež na Savi Dolinki je naraven pojav

nov ct aparat, Pavel Berden in Dimitrij Kuhelj Necenzurirano

Bolniki v UKC Ljubljana ostajajo brez preiskav. ...

koscek erika Reporter.si

Poslovne skrivnosti partnerja Erike Žnidaršič: ...

Zoran Zeljkovic Ekipa24.si

Konec dvomov! Nov pretres v zmajevem gnezdu: ...

matija-rupel Njena.si

Skrito v raju: Igralec na odru gol kot glista

pogacar 1 Ekipa24.si

Tako malo je manjkalo! Tukaj je posnetek, ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Židan si ne more "niti predstavljati" količine denarja, ki jo zaslužila ministrica Setnikar Cankar

Deli na:
Židan si ne more "niti predstavljati" količine denarja, ki jo zaslužila ministrica Setnikar Cankar

Foto: Bobo

Premier Miro Cerar in minister za kmetijstvo Dejan Židan bosta počakala na pojasnilo ministrice za izobraževanje znanost in šport Stanko Setnikar Cankar, preden bosta komentirala včerajšnje razkritje KPK o 636.000 evrov dodatnih prihodkov na Fakulteti za upravo. Židan je dodal, da si takšne količine denarja niti ne more predstavljati.

Premier Miro Cerar je na novinarski konferenci po seji vlade dejal, da je v odmoru med sejo vlade spregovoril z ministrico na to temo, a zadeve še ni želel komentirati. "Mislim, da je prav, da najprej ona dobi priložnost, da te zadeve najprej pojasni. Do takrat bom počakal, potem pa bomo videli naprej," je še pristavil.

Po besedah predsednika SD Židana je ministrica na vprašanje o teh prihodkih odvrnila, da mora točne podatke o tem pridobiti. Sicer pa ministrica predvideva, da večina teh prejemkov izhaja iz tržne dejavnosti - bodisi iz predavanj izrednim študentom bodisi iz evropskih projektov. Večji del teh sredstev je ministrica namreč pridobila od Fakultete za upravo Univerze v Ljubljani, na kateri je bila nekaj časa tudi dekanja.

Židan je v izjavi medijem po seji vlade tudi povzel ministričine besede, da je za omenjeno fakulteto značilno, da vse, kar profesorji opravljajo, to storijo preko fakultete.

Se pa Židan, ki sicer načeloma ni želel komentirati zadeve, sprašuje, "kako je možno, da si lahko nekdo v delovnem času prisluži toliko dodatnega denarja, in zakaj to ni redna dejavnost fakultet. Ob tem pa se ves čas sprašujemo, kako to, da šolstvo govori, da nima denarja".

Sprašuje se tudi, ali imajo v javnem sektorju, kjer je zaposlenih več kot 120.000 ljudi, vsi pravico, da pridobivajo dodaten denar, ob tem da opravljajo zadolžitve znotraj svojega rednega delovnega časa. "Predvidevam, da ne. Vem, da na ministrstvu za kmetijstvo tega ne dovolimo," je dodal.

Dejal je tudi, da je sedaj pravi čas, da se ugotovi, če so takšne anomalije v javnem sektorju in da se jih tudi odpravi. "Torej če so te pravice izenačene. In če niso, potem jih je treba izenačiti."

Setnikar Cankarjeva po seji vlade ni bila na voljo za izjave.