Revija Reporter
Slovenija

Branitelj terana Židan bo bruseljskim birokratom nalival čisto vino

STA

21. jan. 2017 6:00 Osveženo: 10:02 / 09. 8. 2017

Deli na:

Kmetijski minister Dejan Židan je razočaran nad odločitvijo Evropske komisije, ki želi za Hrvaško omejeno izjemo pri uporabi imena teran.

Bobo

V ponedeljek bo v Bruslju nalita bistra čaša vina, obljublja kmetijski minister Dejan Židan.

Kmetijski minister Dejan Židan je na slovenskem razstavnem prostoru na sejmu v Berlinu sprejel 18 političnih delegacij. Večina ministrov je postala pozorna na dejavnosti Evropske komisije, saj se zavedajo, da lahko s precedenčnim primerom ogrozi vse njihove zaščite, je dejal Židan in dodal, da bo v ponedeljek v Bruslju nalita bistra čaša vina.

Ministri in namestniki ministrov so v pogovorih z Židanom pokazali veliko zanimanja, do kje ima Evropska komisija pravico, da poseže v "legitimne pravice, kot je slovenska pravica do zaščite terana".

Slovenski paviljon je sicer že zjutraj obiskal evropski komisar za kmetijstvo Phil Hogan, ki je Židanu zatrdil, da je teran slovensko vino in da nihče nima pravice uporabljati tega imena. "Edino to želi, kar je za nas nesprejemljivo, da ima druga država trto teran," je za STA dejal Židan.

Slovenski minister je prepričan, da bi Hogan to najlažje pokazal na način, da bi sankcioniral nezakonito hrvaško uporabo imena teran. "Veselim se razprave o tej temi v ponedeljek. Če rečem v vinskem žargonu: Čaša vina bo nalita, in to bistra čaša vina," je še dodal Židan.

V ponedeljek bo namreč Slovenija na vrhu evropskih kmetijskih ministrov sprožila vprašanje, do kje sežejo pristojnosti Evropske komisije. Židan je prepričan, da se tokrat ne bo odločalo, pač pa zgolj spodbudilo ostale države članice, da bodo pozorne na to, kar počne komisija.

"Zavedati se moramo, da je komisija odgovorna 28 državam članicam. Z Lizbonsko pogodbo in delegiranimi akti ima res malo širšo pristojnost, vendar za manj bistvene in nepolitične zadeve," je dejal Židan.

Prepričan je, da bodo ministri razumeli, da se ne pogovarjamo o sporu med Slovenijo in Hrvaško, pač pa do kje imata komisija in komisar svojo izvirno pristojnost. Obenem upa, da se bo čim več ministrov oglasilo v smeri, da mora biti pristojnost komisije omejena s pristojnostjo sveta ministrov in parlamenta. "To je naša želja. Seznaniti in motivirati države, da so bolj pozorne na delovanje trenutne sestave komisije," je še poudaril Židan.

V ponedeljek bo v Bruslju potekalo zasedanje ministrov za kmetijstvo in ribištvo članic EU. Slovenija bo na njem izpostavila problematiko obsega pooblastila komisije za sprejemanje delegiranih aktov za izjeme od pravil za zaščitene označbe porekla za vina.

Z ministri se je Židan pogovarjal tudi o aktivnostih pri promociji lokalne hrane ter o dnevu čebel, z ministri EU pa tudi o skupni kmetijski politiki, ki mora biti naravnana v korist kmetov.