mlin Svet24.si

8-letnika skalpiralo na šolskem ogledu kmetije

medved, rjavi medved Svet24.si

Ministrstvo sledilo stroki: Letos bodo odstrelili ...

gašper bedenčič Necenzurirano

Tonin in Žakelj na policijo prinesla tudi ...

milan kucan sr Reporter.si

Razvnete strasti v SD: Milana Kučana razkuril ...

620-24-reli1 Ekipa24.si

Grozljivka na reliju! Vsaj sedem mrtvih, 21 ...

Ansambel Igor in zlati zvoki Revija Stop

»Vse dni, vse noči« igrajo že lepih 32 let

pogacar Ekipa24.si

Kocine pokonci... Poglejte, komu je Pogačar ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Židan je pripravljen sodelovati z vsemi, razen z "radikalno desnico" Janše in SDS

Deli na:
Židan je pripravljen sodelovati z vsemi, razen z "radikalno desnico" Janše in SDS

V SD so se letos odločili za "poahorijanski" način zbliževanja z volilci in zato kolesarijo po Sloveniji. - Foto: Bobo

Predsednik SD Dejan Židan je danes pred predstavitvijo ljubljanskih kandidatk in kandidatov SD zatrdil, da bo stranka po volitvah odprta za sodelovanje v vladi z vsemi strankami, ki se bodo prebile v državni zbor, "razen z radikalno desnico", ki jo predstavlja SDS pod vodstvom Janeza Janše.

"Povemo brez zadržkov - ko bomo mi v vladi in če bomo mi sestavljali vlado, v njej radikalne desnice ne bo. Pa ne zaradi imen, ampak ker način delovanja, ki temelji na lažnih novicah, ustrahovanju in izključevanju in nenazadnje tudi druženju s tistimi silami v Evropi, ki predstavljajo razdor in radikalno Evropo. To ni politika, s katero se lahko v SD poistovetimo," je dejal prvak SD.

Pod "radikalno desnico" Židan vidi predvsem SDS pod vodstvom Janše, vsaj med strankami, ki jim ankete kažejo možnost vstopa v parlament. Za NSi pa je bil na drugi strani bolj odprt za sodelovanje. "To je stranka, ki zastopa marsikatero idejo, ki je drugačna od naše, a hkrati gradi na neki demokratični družbi," je še dejal Židan.

Zanikal je tudi poročila v nekaterih medijih, da naj bi skupaj z voditelji SMC, DeSUS in še Alenko Bratušek podpisal predvolilno koalicijsko pogodbo. "Nič od tega ne drži. Drži pa to, da je slovenski medijski prostor delno zastrupljen. Zastrupljen pa je z radikalno desnico in njihovimi mediji," je dejal Židan in dodal, da bi se bilo treba vprašati, ali je tovrstno "širjenje lažnih novic" legitimno in od kje jim denar za taka početja. Napovedal je, da se bo s temi vprašanji ukvarjala tudi bodoča koalicija.



Zatrdil je, da bo SD na volitvah nastopila samostojno. Podobno so se odzvali tudi v stranki DeSUS in v SMC. Slednji so na Twitterju zatrdili, da gredo na volitve samostojno, "a z odprtostjo do vseh povolilnih sodelovanj, ki bodo zagotovila, da ostane Slovenija politično stabilna, razvojno prodorna in človekovim pravicam zvesta država".

Židan je sodeloval tudi na današnji predstavitvi kandidatov SD v ljubljanskih volilnih okrajih. Med drugim je podprl članstvo Sonje Lokar iz Ženskega lobija Slovenije v predsedstvu SD in nekdanjega sindikalista Dušana Semoliča. Slednji je ob predstavitvi poudaril, da socialne in delavske pravice nikoli niso bile podarjene in da niso večne.

Kot kandidati sta se predstavila tudi nekdanji minister za šolstvo Jernej Pikalo in in ministrica za delo Anja Kopač Mrak, ki kandidirata v volilni enoti Ljubljana Center. "Obljubim tisto, kar lahko izpeljem, tako da praznih obljub od mene še naprej ne boste slišali," je dejala Mrakova. Prav tako so se kot kandidati predstavili nekdanji finančni minister Franc Križanič, državna sekretarka na ministrstvu za delo Martina Vuk in nekdanja poslanka Andreja Črnak Meglič, ki kandidirajo v volilni enoti Ljubljana Bežigrad.