majda celcer Odkrito.si

FOTO: Tekmovalka shujševalnega šova presenetila ...

Jani Jugovic Svet24.si

Slavni kuhar že mesec dni izgublja kilograme

luna Svet24.si

Položaj lune je bolj pomemben, kot se zdi

meso, zrezek, govedina Svet24.si

Velika zmota o rdečem mesu! Slovenski strokovnjak...

niall horan videospot Najstnica.si

Niall Horan razkril svoje zdravstveno stanje

Tim_Gajser_13_3_18-61_foto_Marko_Delbello_Ocepek Njena.si

Jernej Tozon ima med nogami rad kaj močnega

erika fabjan Njena.si

Konec ljubezni za slovensko športnico

Slovenija

Židan gre v Bruselj branit teran pred Hrvati

Deli na:
Židan gre v Bruselj branit teran pred Hrvati

Foto: Bobo

Minister za kmetijstvo Dejan Židan se bo danes v Bruslju sestal z evropskim komisarjem za kmetijstvo Philom Hoganom.

Sestanek je zahteval zaradi nasprotovanja načrtovani bruseljski rešitvi vprašanja uporabe imena teran z omejeno izjemo za Hrvaško. Bruselj bo opozoril, da gre za veliko več kot za teran, je povedal pred sestankom.

Njegovo glavno sporočilo Hoganu bo, da se mora zavedati, da je to vprašanje za Slovenijo vsebinsko zelo pomembno in da je to tudi prvovrstno politično vprašanje, je poudaril Židan v sredo v pogovoru z STA v Ljubljani.

"Borba za teran je za nas ključna. Gre tudi za borbo o položaju Slovenije v EU," je izpostavil minister pred bruseljskim srečanjem, ki je predvideno okoli 18. ure.

Zelo jasno bo opozorilo Bruslju, naj pri tako pomembnem političnem vprašanju ne poskuša eksperimentirati nam v škodo in legalizirati kršenja pravnega reda v drugi članici, saj to le še krepi negativna čustva do EU, kar je zelo nevarno, je še poudaril.

Minister je za STA še izpostavil, da je Slovenija glede tega vprašanja enotna, da je pripravljena na različne scenarije in da odhaja v Bruselj z nekaj predlogi, ki pa jih želi najprej predstaviti komisarju.

Konec decembra so iz Evropske komisije sporočili, da bi bilo treba Hrvaški ob določenih pogojih omogočiti omejeno izjemo pri uporabi imena teran, kar je po pravilih EU mogoče za uporabo imena sorte grozdja, ki sovpada z imenom vina z zaščiteno označbo porekla.

Komisija naj bi ta mesec sprožila postopek za sprejetje delegiranega akta, s katerim naj bi EU Hrvaški pod določenimi pogoji odobrila omenjeno izjemo.

Židan je sicer decembra poudaril, da bo Slovenija v primeru sprožitve postopka za odobritev izjeme Hrvaški uporabila vsa pravna sredstva za zaščito slovenskih proizvajalcev terana, pri čemer ni izključil možnosti tožbe proti Evropski komisiji.