Revija Reporter
Slovenija

"Zgodovinski korak Slovenije," je tujina navdušena nad slovensko vojakinjo

STA

28. nov. 2018 13:18 Osveženo: 13:22 / 28. 11. 2018

Deli na:

Generalmajorka Alenka Ermenc.

Bobo

Potem, ko je vlada generalmajorko Alenko Ermenc imenovala za novo načelnico Generalštaba Slovenske vojske (SV), to že odmeva po svetu. Številni tuji mediji so izpostavili, da Ermenčeva s tem ni le prva ženska na čelu SV, temveč tudi edina ženska na takem položaju v zvezi Nato. Nekateri so imenovanje označili za zgodovinski korak.

O imenovanju Ermenčeve na čelo SV so poročali številni tuji mediji in novinarji, med njimi tudi britanski Reuters, ameriški AP in nemška dpa. O imenovanju so poročali mnogi mediji z območja Balkana ter novinarja časnika The Times in ameriške medijske hiše CNN. Mnogi so v svojih objavah poudarjali, da Alenka Ermenc ni le prva ženska na čelu Slovenske vojske, pač pa je trenutno tudi edina v vseh državah članicah Nata na takem položaju.

Po družbenih omrežjih so se zvrstile tudi številne čestitke Ermenčevi. Tako sta med drugim čestitke izrekla romunski zunanji minister Dragos Sasu Vulvara in ameriško veleposlaništvo v Ljubljani. Slednji so ob tem izrazili navdušenje nad nadaljnjim sodelovanjem "tako kot zaveznic v Natu in kot prijateljic".

Na družbenem omrežju Twitter so imenovanje Ermenčeve nekateri označili tudi kot "zgodovinski korak" Slovenije.

Alenka Ermenc je na čelu Slovenske vojske danes nasledila Alana Gederja. Tako po činu kot po položaju je tako najvišje med pripadnicami SV doslej.