Bankomat Svet24.si

Ste ostali brez gotovine, vaša bančna kartica pa...

delavci Svet24.si

Slovenci delamo za manj, kot je evropsko ...

borut petek Necenzurirano

Nekdanji Janšev zaupnik je zdaj milijonar. Kdo ga...

grims cerkev-kriz mora bit-facebook Reporter.si

Kako Cerkev omogoča predvolilno kampanjo Branka ...

nika kriznar 24 af Ekipa24.si

Pravljica Nike Križnar! Naša skakalka razkrila ...

la-parolaccia Odkrito.si

V tej restavraciji natakarji žalijo goste!!!

doncic Ekipa24.si

Prihajajo Luka 3! Dončić bo kmalu predstavil ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Moški sredi Sydneyja zabodel žensko, nato je skočil na streho avtomobila in kričal "Alah akbar"

Deli na:
Moški sredi Sydneyja zabodel žensko, nato je skočil na streho avtomobila in kričal "Alah akbar"

Foto: Twitter

V središču avstralske metropole Sydney je policija danes prijela oboroženega 21-letnika, potem ko je z nožem zabodel 41-letno žensko, nato pa nameraval zabosti še druge ljudi. Policija je sporočila, da so ranjeno žensko odpeljali v bolnišnico in da je njeno zdravstveno stanje stabilno. Zaenkrat napada ne obravnavajo kot teroristično dejanje.

Motiv napada še ni znan, po podatkih policije pa naj napadalec ne bi poznal ženske, šlo naj bi za naključno žrtev. Predstavnik policije zvezne države Novi Južni Walesa Mick Fuller je potrdil, da je napad izvedel 21-letni Avstralec Mert Ney in da je deloval sam. Imel naj bi psihične težave.

Dodal je, da incidenta "zaenkrat ne obravnavajo kot terorističnega". Pri njem so sicer našli informacije, ki kažejo, da ima "prepričanja, povezana s terorizmom", da pa nima nobenih očitnih povezav s terorističnimi organizacijami. Fuller je dal vedeti, da so našli ključek USB z vsebinami v povezavi z množičnimi uboji na Novi Zelandiji in v ZDA, poroča časnik Sydney Morning Herald.

Policija je pred tem sporočila, da so z njegovo aretacijo odstranili nevarnost za javnost. Kljub temu so ljudi pozvali, naj se izogibajo središču mesta na območju incidenta blizu ulic Clarence in King, poroča britanski BBC. Mediji poročajo, da je poslovna četrt mesta, kjer se je zgodil incident, povsem zaprta.

Policija je sporočila tudi, da so v tem delu mesta v stanovanjskem poslopju našli mrtvo 21-letno žensko, ne vedo pa še, ali je njena smrt povezana s prijetim moškim. Pokojno žensko naj bi sicer storilec poznal, poročajo mediji.


Priča je za francosko tiskovno agencijo AFP povedala, da je storilec, potem ko je zabodel 41-letnico, z velikim kuhinjskim nožem v rokah lovil več posameznikov v omenjenem delu Sydneyja, tedaj polnem ljudi, preden so ga mimoidoči ujeli in podrli na tla.

Za njim se je namreč pognalo v tek pet do šest ljudi, ki so ga skušali ustaviti in ko so ga dohiteli, so ga podrli na tla in tam do prihoda policije zadržali s pomočjo stola in zaboja za mleko. Incident se je zgodil okoli 14. ure po lokalnem času.

Avstralski mediji so objavili posnetke, na katerih je med drugim videti, kako so moškega podrli na tla, pa tudi, ko je skočil na streho avtomobila in mahal z nožem ter vzklika "Alah akbar" (bog je velik) in "ustrelite me". Na drugih ga je mogoče videti, kako ga lovijo, medtem ko teče z nožem v rokah.

Avstralski premier Scott Morrison je nasilen napad obsodil kot izjemno zaskrbljujoč.

Policija je kot izjemno pogumne pohvalila ljudi, ki so posredovali v tej "izjemno nevarni in sovražni situaciji" in pomagali pri prijetju moškega. Časnik Sydney Morning Herald je poročal, da so bili med tistimi, ki so moškega prijeli, tudi trije Britanci, ki so delali v bližini.