dež sneg vreme Svet24.si

Pihal bo močan veter, držali boste dežnike, ...

zdravnica, lutka Svet24.si

Za študente in mlade zdravnike plače nizko na ...

počivalšek Necenzurirano

Sodišče zamrznilo Geneplanetovo premoženje

vila zlatorog stavba-LZS-lovska zveza Reporter.si

To je milijone evrov vredna vila, v katero lahko ...

anton žlogar, nš mura Ekipa24.si

Mura za novega trenerja potrdila Žlogarja, ...

Angela in Angelo sta letos na sanremskem odru požela neverjeten uspeh, ki se nadaljuje celo na TikTo Odkrito.si

Obubožani Ricchi e poveri - 1000€ pokojnine?!

modric busquets Ekipa24.si

Nepričakovano! 'Odpisani' Modrić vendarle ostaja...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Zgaga in Šurc proti Karbi

Deli na:

Prvopodpisana pod zloglasno novinarsko peticijo proti cenzuri in političnim pristiskom Janševe vlade Blaž Zgaga in Matej Šurc sta danes napisala odprto pismo predsedniku Društva novinarjev Slovenije Gregi Repovžu, v katerem ga pozivata, naj se javno opredli do pisanja Delovega novinarja Dejana Karbe o aferi Patria.

Prvopodpisana pod zloglasno novinarsko peticijo proti cenzuri in političnim pristiskom Janševe vlade Blaž Zgaga in Matej Šurc sta danes napisala odprto pismo predsedniku Društva novinarjev Slovenije Gregi Repovžu, v katerem ga pozivata, naj se javno opredli do pisanja Delovega novinarja Dejana Karbe o aferi Patria.

Odprto pismo Blaža Zgage in Mateja Šurca predsedniku Društva novinarjev Slovenije Gregi Repovžu objavljamo v celoti:

Spoštovani,

Ravnanje novinarja Dela Dejana Karbe je nedopustno. V članku z naslovom "Denar iz Patrie ni končal pri Janezu Janši, temveč v njegovi stranki SDS" (Delo, 23. 11. 2009) je kršil profesionalna in etična načela.

Avtor je priznal, da je pogovor s finskim preiskovalcem afere Patria Kajem Erikom Björquistom potekal "off the record". Ta splošno uveljavljena, a nekaterim še vedno težko razumljiva fraza, ki jo prevajamo "ni za objavo", jasno določa ravnanje profesionalnega novinarja. Zlasti ga zavezuje, da v takem primeru ne sme navesti vira, Karba pa je v omenjenem članku storil prav to.

Dolžnost zaščite vira je temelj novinarskega dela in nima alternative niti v pravici javnosti do obveščenosti. Nenazadnje, kaj zdaj početi s to "pravico", ko pa finski preiskovalec sporoča, da za slovenske medije o zadevi Patria ne bo več dajal izjav?

Posameznik je zlorabil zaupanje, a kaznovani smo vsi novinarji v državi. Vi, gospod predsednik društva, pa o tem molčite!

Najino opozorilo, da Karba ni spoštoval zahteve vira po neobjavi, je opozorilo na deviantni pojav, ki ga je treba preprečiti. Nikakor ne gre za "iskanje dlake v jajcu", kot je v obrambo novinarjevega ravnanja zapisal odgovorni urednik Dela. Tudi njegovi pozivi k enotnosti novinarskega ceha so nama tuji, ker v njih vidiva nekritično podporo prevaram in lažem.

Pomembna so načela in zaupanje v novinarje, za kar smo odgovorni izključno sami. V kolikor novinarji ne bomo spoštovali novinarske etike in ohranili profesionalne integritete, lahko govorimo o samo enih poražencih - nas samih. Če viri ne bodo več zaupali novinarjem, ker ti ne spoštujejo  pravice ali zahteve virov po neobjavi, javnosti ne bomo več mogli resnično obveščati o zadevah javnega pomena.

Zato od vas, spoštovani predsednik novinarskega društva, pričakujeva, da se do tega primera čim prej javno opredelite.

 

Matej Šurc

Blaž Zgaga