Revija Reporter
Slovenija

Že izobčeni pater Rupnik kljub prepovedi delovanja naredil mozaike za cerkev v Mostarju

Ivan Puc
21 3.396

28. jun. 2023 6:00

Deli na:

Marko Rupnik

Profimedia

Mostarsko-duvanjski škof Petar Palić, tudi stalni trebinjsko-mrkanski upravitelj in podpredsednik škofovske konference Bosne in Hercegovine bo danes popoldne med mašo posvetil frančiškansko cerkev sv. Petra in Pavla v Mostarju – okrašena je z mozaiki p. Marka Rupnika. Medtem so po drugih državah, denimo v Franciji, nekateri škofje izdelavo Rupnikovih mozaikov ustavili.

Danes bo vrh tridnevnega praznovanja in duhovnih dejavnosti pred godom sv. Petra in Pavla (2. junija) s posvetitvijo osrednjega svetišča hercegovskih frančiškanov Začeli so ga v ponedeljek z molitvijo in razlago mozaikov in fresk v cerkvi.

Cerkev je bila povsem uničena po srbsko-črnogorske obstreljevanju Mostarja leta 1992. Ureditev notranjosti samostanske cerkve je bila zaupana p. Rupniku in umetniški akademiji Center Aletti. Na spletni te delavnice iz Rima, ki jo je donedavno vodil Rupnik, je podroben opis mozaikov v notranjosti cerkve. Financirali so jih za darovi.

Rupnik je z deli v Mostarju pričel leta 2018. Oktobra tega leta so jezuiti prejeli pritožbo zoper njega, ki je pripeljala celo do njegovega avtomatičnega izobčenja maja 2020. To je bilo preklicano, ker se je pokesal in najbrž tudi po posredovanju papeža Frančiška. Priznal je, da je pri spovedi dal odvezo ženski, s katero je imel spolne odnose in tako grešil proti šesti zapovedi.

Ko so se pričela dela v mostarski cerkvi, je bil torej Rupnik de facto izobčen, dokončal jih je, ko so mu umetniško delovanje že prepovedali. Natančneje: marca 2021 je bila kljub Rupnikovim omejitvam (ni povsem znano kakšnim, ker njegovi predstojniki niso natančno določili njihove narave) dokončana apsida.

Mozaik prekriva celotno apsido cerkve to je okoli 700 kvadratnih metrov površine. Osrednje mesto zavzema Devica Marija z detetom Jezusom v naročju. Vizualiziran je tudi Marijin obisk pri Elizabeti, kar pomeni srečanje Stare in Nove zaveze, pa Marijino zaupanje (vnebovzetje), kjer se nahajata sveta apostola Peter in Pavel. Upodobljen je tudi sv. Frančišek Asiški, prve njegove jaslice v Grecciu, pa Jezus s Frančiškom, ki drži padlo človeštvo (Adama in Evo) iz podzemlja.

Petra Palića, ki bo vodil posvetitev cerkve in tudi mozaikov, je v škofa leta 2018 imenoval papež Frančišek. Italijanski portali pišejo, da je do imenovanja verjetno prišlo po posredovanju slovenskega jezuita. Patra Marka Rupnika, ki ga obtožujejo psihičnih in spolnih zlorab žensk, so 9. junija so izključili iz jezuitske skupnosti.

Rupnikovi mozaiki v frančiškanski cerkvi sv. Petra in Pavla v Mostarju

Facebook/Franjevački samostan i župa