Revija Reporter
Slovenija

Mastni zaslužki spolnih zlorab obtoženega patra Rupnika: samo v Sloveniji šest milijonov evrov za mozaike!

Ivan Puc
1 7.493

9. maj. 2023 6:00

Deli na:

Pater Marko Rupnik je, v nasprotju z zaobljubo revščine, drago prodajal svoje mozaike.

YouTube

Sredi prejšnjega meseca je italijanski časnik Domani objavil daljši prispevek, v katerem je razkril poslovanje ustanovitelja Centra Aletti p. Marka Rupnika tudi prek podjetja Rossoroblu (po barvah: rdeča, zlata in modra), ki ga je ustanovil leta 2007. Namenjeno je ustvarjanju in montaži mozaikov, vitrajev, fresk, stenskih poslikav, kipov, slik v vseh različnih tehnikah in umetnostih.

Podjetje je v 90-odstotni lasti Rupnika in v 10-odstotni Manuele Viezzoli, nekdanje sestre skupnosti Loyola. V vsaj dveh primerih imata časnikarki (Federica Tourn in Marija Zidar) dokaz, da je to podjetje prejelo naročila za mozaike v romarskem svetišču sv. p. Pija v San Giovanni Rotondo in za okrasna dela v cerkvi vseh svetih na ljubljanskih Žalah.

Predstojnik Rupnikovega patra Johana Verschuerna, delegat p. generala Sosa in predstojnika mednarodnih hiš v Rimu, za podjetje ni vedel. Zanj je bila to povsem nova in precej šokantna novica, Rupnikovo podjetje pa v očitnem nasprotju z zaobljubo revščini. Mimogrede, Verschuernova vabila v preiskavi zlorab Rupnik vztrajno zavrača, in bi moral biti že zato sankcioniran.  

Podjetje Rossoroblu, ki je konec lanskega leta zaposloval 15 ljudi, je imelo v letu 2022 1.176.500 evrov prometa in skoraj 120.000 evrov dobička, ki se povečuje z leta v leto. Med bilančnimi sredstvi je izkazovalo za skoraj 600.000 evrov terjatev do kupcev. Center Aletti ne glede na visoke prihodke denar nabira tudi prek fundacije Agape v Rimu in fundacije Centro Aletti, ki jo je leta 2002 v Sloveniji ustanovila Marina Štremfelj, nekdanja sestra skupnosti Loyola.

Domani omenja več kot 220 mozaikov, fresk in vitrajev v cerkvah in verskih ustanovah, ki so delo Centra Aletti med letoma 2000 do 2022. K temu je treba prišteti slike, vitraje in pogrebna dela v lasti zasebnikov. V iskanju podatkov, koliko stanejo mozaiki, so naleteli na molk Centra Aletti in naročnikov.

Po javnih podatkih samih župnij in slovenskih medijev se je cena Rupnikovih mozaikov že pred dvajsetimi leti gibala med tisoč in tri tisoč evri za kvadratni meter, v naslednjih letih pa je cena dvigovala skladno z rastjo njegove prepoznavnosti.

Velikost del je od 50 do 200 kvadratnih metrov, tako da bi skupni prihodek od slovenskih mozaikov dosegel okoli šest milijonov evrov. V Sloveniji, kjer je atelje Aletti po uradnih podatkih ustvaril 38 del, župniki cerkva, ki se ponašajo z njegovimi mozaiki, številke neradi razkrivajo.

VEČ V TISKANI IZDAJI REPORTERJA IN TRAFIKI24