nova zemlja Svet24.si

Tedenski horoskop: Zdi se, da je svet okoli nas na...

najden-predmet Svet24.si

Ste izgubili skiro ali motoristični kovček?

1715284723-172a1604-1715284697347 Necenzurirano

Ker SD ni plačala 400 tisoč evrov, ji rubijo ...

ana-petrič Reporter.si

Slovenka leta odpuščena: vrata ji je pokazala ...

sesko 24 pm Ekipa24.si

Šeško znova tresel in to kako!! Poglejte ta ...

poroka-na-prvi-pogled Njena.si

Olga: Miha si je dovolil to, česar si ne bi smel ...

doncic slacilnica Ekipa24.si

Takšnega Dončića še niste videli! Prizori iz ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Združeni ob lipi sprave: Država s pristajanjem na revolucionarno nasilje ustvarja nove žrtve

Deli na:
Združeni ob lipi sprave: Država s pristajanjem na revolucionarno nasilje ustvarja nove žrtve

Foto: Bobo

Predstavniki društva Združeni ob lipi sprave so popoldne na ljubljanskem pokopališču Žale pripravili tradicionalno spominsko slovesnost za vse žrtve revolucije in vojne ter položili venec k lipi sprave. Predsednik društva Janez Juhant je ob tem opozoril državo, da ustvarja vedno nove žrtve, saj z odlaganjem sprave podaljšuje agonijo države.

Juhant je v nagovoru na slovesnosti na dan, ko se v Katoliški cerkvi spominjajo vernih rajnih, dejal, da se spominjajo vseh žrtev, tako na domobranski kot na partizanski strani. Zbrane je pozval, naj se zavzemajo za žrtve in poskrbijo, da bi jih bilo čim manj.

Ob tem je Juhant opozoril tudi državo, da ustvarja vedno nove žrtve, ker pristaja na revolucionarno nasilje in tako podaljšuje agonijo naše države. "Kajti dokler ne bomo opravili spravnih procesov in začeli sodelovati, tudi ne bomo mogli uspešno iti v prihodnost," je prepričan Juhant.

To se po njegovih besedah kaže tudi v družbenih razmerah, vedno nove žrtve se namreč ustvarjajo tudi v političnem smislu, saj se mnogi ljudje izseljujejo iz države. Kot pravi, sta ravno petkov praznik vseh svetnikov in današnji dan spomina na rajne priložnost, da se zavemo in poskušamo na vseh ravneh delovati za spravo in solidarnost.

Kot je Juhant tudi dejal za STA, je prvi korak za dosego sprave to, da priznamo resolucijo evropskega parlamenta, ki obsoja totalitarizme, ter da priznavamo vsem žrtvam dostojen pokop.