Revija Reporter
Slovenija

Zdravniki so siti Marka Potrča: očitajo mu manipulacijo s podatki in popolno nepoznavanje problematike epidemije

M. M.

18. nov. 2020 6:00

Deli na:

Marko Potrč na Švedskem preverja "švedski model".

Facebook

»Če se 'svoboda govora' uporabi za zavajanje ljudi, da škodujejo svojemu ali tujemu zdravju ali celo povzročijo smrti, ki bi jih sicer bilo mogoče preprečiti, imamo v družbi lahko resen problem, problem vrednot in zaupanja,« je Zdravniška zbornica zapisala v izjavi, v kateri je besedila Marka Potrča označilo za »manipulacijo.

Vplivnež z družbenih omrežij in televizijski voditelj Potrč trenutno s Švedske Slovence »razsvetljuje« o t. i. »švedskem modelu« boja z epidemijo koronavirusa, je pa verjetno najvidnejši slovenski aktivist proti ukrepom za omejitev širjenja bolezni, ki so po njegovem pretirani.



Zdravniška zbornica mu zdaj sporoča, da nima potrebnih kompetenc za sporočanje o tej temi: »Podobno kot računalnika v popravilo ne odpeljemo k dimnikarju, četudi je najboljši v čiščenju dimnikov, tudi nekdo, ki ni medicinsko izobražen, ne more strokovno presojati potrebnih zaščitnih ukrepov v primeru tako kompleksnega pojava kot je epidemija COVID-19.«

Potrču zdravniki očitajo, da v svojih besedilih manipulira in uporablja le tiste podatke in samo tisti del zgodbe, ki podkrepijo njegove navedbe. »Pri tem pa zavestno izpušča objektivne, ponovljive in preverljive dokaze.«

»Marko Potrč lahko, ker imamo svobodo govora, na FB objavlja karkoli želi. Prav tako lahko vsak na socialnih omrežjih izraža, da se z njim strinja ali ne. Zdravniška zbornica Slovenije pa ima nalogo, da javno opozarja na stališča znanih in manj znanih osebnosti, ki nimajo podlage v medicinski stroki. Zato objave Marka Potrča na temo COVID-19 v povezavi z ukrepi za preprečevanje širjenja okužbe z vso odgovornostjo v sedanjih razmerah ocenjujemo za škodljive,« pravijo v zbornici.