Revija Reporter
Slovenija

Zbor za republiko: Slovenija potrebuje prelom z razklanostjo, ki hromi državo

Reporter

23. dec. 2011 11:47 Osveženo: 10:01 / 09. 8. 2017

Deli na:

Pred Slovenijo so posebni izzivi, ki jih še krepijo posledice nedokončane tranzicije, piše Zbor za Republiko v praznični poslanici. Demokracija in blaginja sta pred velikimi izzivi. "Naša razvojna politika, ki je večino obdobja po osamosvojitvi temeljila na povečevanju intenzivnosti dela, zadolževanju za velike investicije, na omejevanju konkurence in dogovornem gospodarstvu, se je nepreklicno in dokončno izčrpala," opozarja Zbor. in Slovenijo poziva k prelomu s starimi obrazci delovanja.

Objavljamo poslanico Zbora:

SLOVENSKA DRŽAVA, SVOBODNA DEMOKRATIČNA DRUŽBA IN BLAGINJA PRED IZZIVI ČASA
 
Praznična poslanica Zbora za republiko
 
Živimo v izjemno turbulentnih časih, ki bodo zapisani v zgodovinske učbenike. Pred velikimi izzivi se nahajata dva temeljna kamna sodobne Evrope: demokracija in blaginja.
 
Po desetletjih gospodarske rasti, ki ga je poganjalo konkurenčno gospodarstvo, ki je temeljilo na znanju, meritokraciji, poštenemu tekmovanju in odprtosti, se zdi, da je evropska blaginja ogrožena. Do tega ni prišlo zaradi vzpona novih središč svetovnega gospodarstva, ampak zaradi lastnih napak.
 
V času gospodarske negotovosti je skozi celotno zgodovino prihajalo do sprememb v političnih okoljih. Tudi danes lahko v Evropi in svetu opazimo politično vrenje. Nekatera so nastala zaradi želje po demokratizaciji, v nekaterih drugih primerih pa prihaja do nazadovanja ali celo do ponovne vzpostavitve nedemokratičnih oblik vladanja. 
 
To nas opozarja, da razvoj in demokracija nista zagotovljena enkrat za vselej, temveč se srečujemo z velikimi izzivi in tudi skušnjavami. Te so še posebej velike v družbah s kratko demokratično tradicijo in v manj razvitih družbah.
 
Slovenija se ne more izogniti poti skozi čeri, po kateri pluje Evropa. Pred nami so prav posebni izzivi, ki jih še krepijo posledice nedokončane tranzicije. Naša razvojna politika, ki je večino obdobja po osamosvojitvi temeljila na povečevanju intenzivnosti dela, zadolževanju za velike investicije, na omejevanju konkurence in dogovornem gospodarstvu, se je nepreklicno in dokončno izčrpala. Kakršne koli iluzije, da je možno po tej poti nadaljevati – te je gojila tudi odhajajoča vlada - so velika napaka, ki se je izrazila tudi v dejstvu, da je finančna in gospodarska kriza Slovenijo nesorazmerno močno prizadela! Posebej zaskrbljujoče pa je, da mednarodne primerjave kažejo, da Slovenija s svojo kratko demokratično tradicijo sodi v skupino držav s pomanjkljivo demokracijo.
 
V bližnji prihodnosti se bodo v Sloveniji pojavljale različne skušnjave, tudi po tem, da bi z željo po iskanju navidezno učinkovitih bližnjic slabili vezi z evropsko idejo. Pozivamo vse politike, naj se zavedajo odgovornosti do vseh prebivalk in prebivalcev te države in zato:
 
- naj ostanejo zavezani naši slovenski in evropski domovini, 
- naj razvoja ne utemeljujejo na brezglavem zadolževanju, ampak na znanju, odprtem tekmovanju in svobodni izbiri potrošnikov, 
- naj se zavedajo, da so oblast dobili, ker jih je za to pooblastilo ljudstvo za omejen čas. Zato se morajo do te oblasti vesti kot odgovorni skrbniki in ne kot lastniki.
 
Slovenija mora prelomiti s starimi obrazci delovanja: prelomiti z vsemi oblikami gospodarskih, političnih, medijskih, civilno-družbenih in miselnih monopolov, prelomiti z dvojnimi standardi in dvojno moralo, prelomiti z oviranjem in celo preganjanjem tistih, ki na napake opozarjajo namesto tistih, ki jih povzročajo in prelomiti z nepreglednostjo, prelomiti z razklanostjo, ki hromi državo in je usodna ovira na poti k demokraciji in razvoju.
 
To smo dolžni storiti, da ne bi ostali brez suverenosti in državnosti, ki smo jo pred enaindvajsetimi leti izbrali na plebiscitu: da ne bi te državnosti trajno ugrabili lobiji in skupine iz ozadja, ki v državi vidijo le plen za lastno korist, in da ne bi začeli naše usode zaradi pomanjkljive sposobnosti domačih oblasti krojiti neposredno iz Evropske unije in mednarodnih finančnih institucij. Interese Slovenije, njenega razvoja in demokracije je potrebno postaviti pred osebne in strankarske interese.
 
Slovenska državnost, evropskost, svobodna demokratična družba in blaginja niso nekaj samoumevnega. Nikoli niso izbojevane enkrat za vselej, temveč moramo zavezanost tem vrednotam nenehno aktivno potrjevati in utrjevati.