Revija Reporter
Slovenija

Zaslužkarji v službi države: to je direktorica pogrebnega podjetja iz Maribora, ki zasluži več kot premier Golob

Nenad Glücks
12 19.416

12. jul. 2023 10:37 Osveženo: 10:42 / 12. 7. 2023

Deli na:

Lidija Pliberšek

Nataša Juhnov

Slovenski sistem plač v javnem sektorju, v okviru česar se določajo tudi plače funkcionarjev, prinaša številne anomalije. Direktorji lokalnih in ne tako velikih javnih družb lahko v žep pospravijo več kot najvidnejši predstavniki države.

Plače politikov so nekako zabetonirane, saj bi pobuda za njihov dvig nemudoma prinesla zahteve vseh drugih skupin zaposlenih. Javna podjetja v državni lasti ali v lasti občin pa ne sodijo v ta sistem, zato imajo mnogi njihovi direktorji, za katere večina Slovencev sploh še ni slišala, višjo plačo od premierske. Poudarjamo, da so vse nadaljnje plače oziroma prejemki v članku v bruto zneskih, razen če izrecno ne zapišemo drugače.



Denis Stroligo je direktor javnega podjetja Uradni list. d. o. o.,  v lasti države. Naloga podjetja s 26 zaposlenimi je objavljanje zakonov, predpisov in drugih javnih objav. Stroligo je glede na letno poročilo za 2020 (zadnja objava) kot vodja prejel 95.789, torej povprečno skoraj osem tisoč evrov bruto na mesec. Precej več kot znaša premierska plača pri nas (trenutno 6531 evrov).

Verjetno še niste slišali za Lidijo Pliberšek. Gospa je direktorica Pogrebnega podjetja Maribor v lasti občinskega Javnega holdinga Maribor. Glede na letno poročilo je lani iz tega naslova prejela 87.848 evrov (povprečno 7320 evrov na mesec). Evrov se je nabralo že veliko, saj Pliberškova podjetje vodi že skoraj 21 let.

VEČ V TISKANI IZDAJI REPORTERJA IN TRAFIKI24