Annalena Baerbock Svet24.si

Sledi kibernetskega napada na nemško vladajočo ...

ženska Svet24.si

Iskrenost do samega sebe je najboljša ...

občina-ruše, urška-repolusk Necenzurirano

Policija preiskuje, kako je štajerska občina ...

jansa orban fb2 Reporter.si

Večni si želijo biti le avtokrati: v Moskvi, v ...

mbappe Ekipa24.si

"Tako hitro kot teče Mbappe, sem jaz tekel v ...

Resno? Je on tisti, zaradi katerega bo planet uničen? Odkrito.si

Nas bo Elon Musk pokončal?

sekulic slovenija af Ekipa24.si

Tole je očitno menjava za Mika Tobeyja! Američan...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Zaradi snega in dežja grozijo plazovi in poplave, poledica ovira promet

Deli na:
Zaradi snega in dežja grozijo plazovi in poplave, poledica ovira promet

Foto: Bobo

Agencija RS za okolje (Arso) je za severozahod države za danes in za soboto izdala opozorilni rdeči alarm zaradi vremenskih razmer. Arso opozarja, da se je na širšem območju Julijskih Alp zaradi obilnega sneženja močno povečala nevarnost snežnih plazov.

Arso opozarja še, da je ponekod v notranjosti države, predvsem na prehodu med Notranjsko in Primorsko, nevarnost poledice in žleda in da vodotoki na Primorskem močneje naraščajo. Visoko bo v teh dneh tudi plimovanje morja.

Na širšem območju Julijskih je v zadnjih 30 urah zapadlo od 70 do 100 centimetrov snega. Količina dežja na Primorskem pa bo v naslednjih 24 urah dosegla od 30 do 70 litrov na kvadratni meter, podatke Arsa v današnjem poročilu navaja Uprava RS za zaščito in reševanje.

Kot so pojasnili na spletni strani Arsa, rdeči alarm pomeni, da so možni zelo burni meteorološki pojavi in da je na širšem območju možen nastanek večje gmotne škode in nesreč, ogrožena so lahko tudi človeška življenja.

Zaradi vremenskih razmer zaprte nekatere šole na Notranjskem

aradi vremenskih razmer so danes zaprte nekatere šole na Notranjskem. Ravnateljica Osnovne šole (OŠ) Prestranek Nataša Režek Donev je za STA potrdila, da danes nimajo pouka, prav tako je zaprt vrtec. Za otroke, ki so že prispeli v šolo in vrtec, pa bodo poskrbeli. Po njenih podatkih pouka prav tako nimajo na osnovnih šolah v Pivki in Knežaku.

"Glavne ceste so sicer splužene, so pa stranske ceste zelo nevarne. Prav tako smo občasno brez elektrike in sta vprašljiva ogrevanje in priprava hrane," je povedala ravnateljica OŠ Prestranek, ki jo obiskuje 185 otrok, v pripadajočem vrtcu pa je 67 otrok.

Za tiste otroke in šolarje, ki so že prispeli v vrtec, bodo poskrbeli, nekatere pa so že prišli iskati stari starši ali sorodniki, je dodala. O odpovedi pouka so obvestili tudi šolsko ministrstvo.

Severnoprimorska v primežu snežnih plazov in žleda, ceste zapira podrto drevje

Cestni delavci so imeli to noč obilico dela zaradi novozapadlega snega, ledenega dežja in žleda. V višjih predelih Bovške je padlo tudi do meter novega snega, zato so se prožili snežni plazovi. Na območju Kanala in Cola pa je težave povzročal leden dež in posledično je prihajalo do loma dreves, zaradi katerega so nekatere ceste še vedno zaprte.

V višje ležečih predelih na Kanalskem je sicer zapadlo le med 15 in 20 centimetrov novega snega. Leden dež pa je podiral drevesa na celotnem območju, da pluženje cest ni bilo mogoče. Zato so poklicali ponoči na pomoč tudi gasilce, je za STA povedal vodja vzdrževanja pri CPG Nova Gorica Vanči Premrl.

Na Tolminskem je še vedno težko prevozna cesta Dolenja Trebuša-Robič.

Na Bovškem je zaradi snežnega plazu zaprta cesta Žaga-Učja, cesta preko prelaza Predel je odprta le za osebna vozila, vendar zaradi velike količine snega zožana in težko prevozna. Zaradi snegoloma je oviran promet tudi na cestah Most na Soči-Bača-Dolenja Trebuša, Staro selo-Breginj-Most in Bača-Petrovo Brdo. V nižjih predelih Bovškega je sicer zapadlo okrog pol metra snega.

Nekaj manj, okrog 40 centimetrov je bilo preko noči novega snega na območju Idrije in Cerknega. Zaradi snežnega plazu je zaprta cesta Spodnja Idrija-Oblakov vrh-Dolenja Trebuša.

Na območju Logatca in Vrhnike to noč ni bilo večjih problemov, je še povedal Premrl.

Cestno podjetje Gorica je imelo na terenu okrog 150 ljudi in 80 vozil, na delu je bila tudi težka mehanizacija. Zaradi ledenega dežja bi lahko na nekaterih območjih prišlo do poledice, ki je ne more preprečiti niti predhodno posuta cesta, zato Premrl svetuje vsem voznikom izjemno previdno vožnjo. V tej noči so doslej porabili že okrog 500 ton soli in 350 kubičnih metrov agregata, z delom pa pospešeno nadaljujejo tudi v jutranjih urah.

Na Elektro Primorska so za STA povedali, da je trenutno 135 transformatorskih postaj in 4200 odjemalcev brez oskrbe z električno energijo. Težave so predvsem na območju Sežane, Tolmina in Postojne. Težave povzroča žled, vendar imajo na terenu vse ekipe, ki že odpravljajo težave.

Zaradi žleda ne vozijo potniški vlaki med Ljubljano in Sežano

Zaradi žleda med Ljubljano in Sežano ter Koprom potniški vlaki do nadaljnjega ne bodo vozili. Kjer je to mogoče, bo za potnike organiziran nadomestni prevoz z avtobusi, so sporočili s Slovenskih železnic. Prihaja do večjih zamud. Že od četrtka pa je prekinjen promet tovornih vlakov na koprski progi.

Promet je oviran zaradi snežnih padavin na Gorenjskem in na višje ležečih predelih. Po ostalih predelih dežuje in zaradi nizkih temperatur je možnost poledice. Promet ovirajo tudi plužne in posipne ekipe. Na Prometno-informacijskem centru za državne ceste priporočajo strpno in previdno vožnjo in prilagoditev vožnje voznim razmeram.

Po podatkih Policijske uprave Novo mesto na območju jugovzhodne Slovenije ponekod dežuje, na cestah Dolenjske, Bele krajine in Posavja pa je ponekod poledica. Drugih posebnosti v prometu ni, vzdrževalci pa ceste posipavajo.

Rahlo dežuje tudi na Štajerskem, zato je na cestah poledica. Glavne ceste so sicer dobro posipane.