pri belokranjcu Svet24.si

Podnevi jih ne vidijo, ponoči pa se vsi ...

los Svet24.si

70-letnik se je plazil po grmovju, a ni preživel ...

1694618501-img-8801-purg-1694618444412 Necenzurirano

19 kirurgov pisalo ministrici, naj ustavi načrte ...

kaloh irgl logar Jure Klobcar Reporter.si

Nižje plače za Logarja in upornike iz SDS: ...

luka doncic oklahoma dallas pm Ekipa24.si

Noro! Dončić in Dallas sta po tem izjemnem ...

Tekmovalci Njena.si

Sprememba v programu in razočaranje za ...

doncic Ekipa24.si

Nastavite budilke: jasno je, kdaj bo Dallas igral ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Neurja grozijo: Arso razglasil rdeči alarm za skoraj vso Slovenijo

Deli na:
Neurja grozijo: Arso razglasil rdeči alarm za skoraj vso Slovenijo

Foto: Bobo

Agencija RS za okolje (Arso) je zaradi pričakovane velike količine padavin v prihodnjih dneh za četrtek za večji del države razglasila največjo stopnjo vremenske ogroženosti, katera območja bo deževje najbolj prizadelo, pa še ne morejo predvideti. Pripadniki civilne zaščite bodo zaradi morebitnih poplav v pripravljenosti na območju celotne države.

Najvišjo, rdečo stopnjo ogroženosti so za četrtek na Arsu po besedah meteorologa Braneta Gregorčiča razglasili zaradi velike količine padavin, ki bodo po napovedih padle v prihodnjih treh dneh. Katera območja bodo najbolj prizadeta, še ne morejo predvideti, najbolj ogrožena pa bodo predvidoma območja južne, zahodne in osrednje Slovenije. Pa tudi del vzhodne Slovenije lahko zajamejo močnejše padavine.

Kot je na današnji novinarski konferenci pojasnil Gregorčič, je močno padavinsko območje že zajelo sosednjo Italijo, zvečer in v noči na četrtek pa bo zajelo tudi Slovenijo. Vremenoslovci pričakujejo, da se bodo vremenske razmere poslabšale najprej v zahodnih krajih, ponoči in v četrtek pa pravzaprav povsod po državi. Pričakujejo tudi nastanek krajevnih neviht in s tem povezanih nalivov.

Medtem ko je razglašena rdeča stopnja vremenske ogroženosti, pa bo za hidrološko ogroženost veljala oranžna. Rdečo bodo po besedah hidrologa Janeza Polajnarja morda razglasili, ko bo znano, katera območja bodo bolj ogrožena. A hidrolog pričakuje, da bodo reke po državi zaradi dolgotrajnega deževja in predvsem velike predhodne namočenosti povzročile kar nekaj težav, splošna previdnost pa velja za večji del države.

Danes ponoči in v četrtek preko dneva pričakujejo močan porast manjših vodotokov in hudournikov predvsem na območju Posočja, Zgornjesavske doline, Vipavske doline in reke Reke. V četrtek in v noči na petek pa naj bi začele naraščati tudi reke drugod po državi, zlasti v osrednji Sloveniji.



Te visokovodne razmere se bodo nadaljevale predvidoma še v soboto, ko po Polajnarjevih besedah pričakujejo, da bo v večjem delu države vodnatost rek največja. Takšne razmere se bodo, posebej na kraških vodotokih, predvidoma nadaljevale vse do konca tedna, ponekod pa tudi v prvih dneh prihodnjega tedna.

Glede primerjave z oktobrskimi poplavami Gregorčič pravi, da bo tokrat padavinsko obdobje daljše, tridnevno, tako da bo skupna količina dežja precej večja, dež pa bo zajel večji del Slovenije. Ali bodo lokalne posledice bolj ali manj izrazite, pa še ni mogoče napovedati. Tudi Polajnar pravi, da je ob zadnjih poplavah glavnina dežja padla v štirih urah, tokrat pa bo šlo za daljše obdobje. Skrbi pa jih zlasti zato, ker je letošnje leto izredno mokro in se vodotoki hitreje odzovejo na padavine kot v prejšnjih letih.

Glede na napovedi bodo pripadniki civilne zaščite dvignili pripravljenost na celotnem območju države, je napovedal poveljnik Civilne zaščite RS Srečko Šestan. Po njegovih besedah imajo na zalogi ustrezne količine protipoplavnih vreč, po zadnjih izkušnjah pa jih imajo na zalogi tudi posamezne občine. Če bo treba, bodo v pripravljenosti tudi pripadniki Slovenske vojske.

Pri preprečevanju posledic morebitnih poplav prebivalcem svetujejo predvsem samozaščitno ravnanje. Za protipoplavne vreče naj se obrnejo na občine, sicer pa naj dvignejo predmete v višja nadstropja, primerno zavarujejo električno instalacijo in spremljajo razmere. Kot poudarja Polajnar, pa morajo predvsem varovati lastna življenja in "ne rešujejo svojega premoženja, takrat ko jih voda že zaliva".