Revija Reporter
Slovenija

Zaradi razlitja razbeljene taline v železarni so v Štorah evakuirali 13 hiš in blok

STA

6. apr. 2018 6:00 Osveženo: 9:59 / 06. 4. 2018

Deli na:

V podjetju Valji iz Štor, kjer je v četrtek okoli 20. ure prišlo do izlitja taline, v nekoliko zmanjšanem tempu poslujejo naprej. Podjetje s približno 300 zaposlenimi ima namreč še tri talilne peči, tako da je po nesreči proizvodnja okrnjena le delno.

Danes so iz Valjev pojasnili potek dogodkov: ob približno 20. uri je prišlo do izliva taline iz peči ABP. Talina je prišla v stik z vodo, kar je v okolico spustilo paro, talina pa je ostala v za to prirejeni lovilni posodi pod pečjo. V nesreči je nastala večja materialna škoda, nihče od zaposlenih pa ni bil poškodovan.

"Pri izrednem dogodku je prišlo do izliva določene količine taline, zaposleni in varnostne službe so ustrezno reagirali ter tako preprečili človeške poškodbe in še večjo materialno škodo," so zapisali v Valjih in dodali, da bo podjetje v nekoliko zmanjšanjem tempu poslovalo naprej do odprave napak.

Direktor Valjev Ivan Štrlekar je medtem za Radio Slovenija pojasnil, da bodo zdaj morali počakati, da se peč ohladi, jo popraviti in potem na tej peči novo zagnati proizvodnjo. Za oceno škode je po njegovih ocenah še prezgodaj, je pa že znano, da bo znašala več 100.000 evrov.

V podjetju so se sicer v sporočilu za javnost zahvalili interventnim enotam, pa tudi prebivalcem Štor, ki jih je dogodek vznemiril. 85 prebivalcev 13 okoliških hiš in stanovanjskega bloka so v četrtek zvečer evakuirali, danes pa so se v jutranjih urah že lahko vrnili na svoje domove.