Mile Ćulibrk Svet24.si

Umrl izbrisani kralj pleskavic, velik prijatelj ...

Taylor Swift Svet24.si

Nov album Taylor Swift – 31 pesmi, vsaka s ...

Vežnaver Necenzurirano

Afera sodna stavba: ko je država plačala ...

ljudmila novak pl Reporter.si

Ljudmila Novak: »Če nekdo stokrat pove, da sem ...

luka doncic 24 pm Ekipa24.si

Luka Dončić objavil posebno fotografijo ...

maja-ogorevc, delovna-akcija Njena.si

Skromna, a čista hiška doživlja pravljično ...

pogacar Ekipa24.si

Kocine pokonci... Poglejte, komu je Pogačar ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

To je najbolj dobičkonosno podjetje na svetu, ki proizvede vsak osmi sodček nafte

Deli na:
To je najbolj dobičkonosno podjetje na svetu, ki proizvede vsak osmi sodček nafte

Rafinerija Aramco v Saudovi Arabiji. - Foto: Reuters

Savdsko državno podjetje Aramco, ki ga vodi Amin H. Naser, je najbolj dobičkonosno podjetje na svetu.

Savdski koncern Aramco, ki je v lasti države (to dejansko pomeni v lasti savdske kraljeve družine), je največje naftno podjetje na svetu. V zadnjih treh letih je Aramco proizvedel vsak osmi sodček nafte na svetu. Po podatkih Bloomberga je to najbolj dobičkonosno podjetje na svetu.

Lani je imel dobiček v vrednosti 111,1 milijarde ameriških dolarjev. Za primerjavo: zahodni naftni velikani Chevron, ExxonMobil, BP, Royal Dutch Shell in Total so imeli lani skupaj okoli 80 milijard dolarjev dobička. Tudi Apple, ki je dolga leta veljal za najbolj donosno podjetje na svetu, je lani imel 60 milijard dolarjev dobička, piše nemški tednik Focus.

Zdaj se Aramco pripravlja na vstop na borzo. Po napovedih bo to lahko največji vstop kakšnega podjetja na borzo v zgodovini. Ocenjena vrednost podjetja je od okoli 1,5 bilijona (taka je ocena analitikov) do 2 bilijona dolarjev ameriških dolarjev (ocena savdskega prestolonaslednika Mohameda bin Salmana). Po napovedih bo prvi dan trgovanja z delnicami Aramca na borzi v Riadu 11. decembra letos.

Če bo Aramco prodal odstotek svojih delnic, bo dobil vsaj 15 milijard dolarjev, če jih bo prodal dva odstotka, pa 40 milijard dolarjev. S tem bi podrl rekordni vstop na borzo, ki ga ima v rokah kitajsko podjetje Alibaba. Ta je leta 2015 ob prihodu na borzo prodal delnice v vrednosti 25 milijard dolarjev.

Denar, ki ga bo Aramco zaslužil s prodajo delnic, bo odšel za modernizacijo savdskega gospodarstva, ki naj bi v prihodnosti postalo manj odvisno od črpanja nafte in zemeljskega plina.