Revija Reporter
Slovenija

Zaradi požara v Podskrajniku danes zaprte šole; v zrak ušlo veliko dima, prisotna povečana koncentracija prašnih delcev (FOTO)

STA

14. jun. 2019 6:27 Osveženo: 6:42 / 14. 6. 2019

Deli na:

Požar v tovarni Fragmet

Bobo

Zaradi požara, ki je v četrtek zvečer izbruhnil v Podskrajniku, bodo danes zaprte šole v Cerknici, Rakeku in v Begunjah. Požar so gasilci po nekaj urah omejili, kljub temu pa je v zrak ušlo veliko dima. Zato so se pristojni odločili, da bodo šolarji doma, zaprt pa bo tudi vrtec v Cerknici.

Prve raziskave ekološkega laboratorija z mobilno enoto po požaru obrata Fragmata v Podskrajniku niso pokazale večjih nevarnosti, so sporočili iz PGD Cerknica. Ker pa je v zraku prisotna povečana koncentracija prašnih delcev, do rezultatov podrobnejše analize zraka in vode vsem svetujejo, da se obnašajo, kot da gre za zdravju škodljive snovi.

Kot so opozorili v Civilni zaščiti Cerknica, bo dim v zraku prisoten tudi danes. Okoliške prebivalce zato prosijo, da imajo zaprta okna in ne uživajo zelenjave z vrtov oz. to pred zaužitjem temeljito operejo.

Požar v obratu Fragmata na Rakeku

Bobo



Zaradi požara, ki je v četrtek zvečer izbruhnil v Podskrajniku, bodo danes zaprte šole v Cerknici, Rakeku in v Begunjah. Požar so gasilci po nekaj urah omejili, kljub temu pa je v zrak ušlo veliko dima. Zato so se pristojni odločili, da bodo šolarji doma, zaprt pa bo tudi vrtec v Cerknici.

Kot je za STA sinoči dejal župan občine Cerknica Marko Rupar, je zagorel glavni stroj v samem proizvodnem obratu, ki se med drugim ukvarja z izdelavo izolacijskih plošč. Poškodovanih v požaru ni bilo, škoda še ni znana, s požarom pa se je borilo več kot 200 gasilcev, ki so postavili tudi požarno stražo.

Na NIJZ so ob požaru v okolici Rakeka izdali priporočilo, da naj prebivalci v primeru izpostavljenosti snovem ob požaru odstranijo prah in onesnaženo obleko, izpostavljeno kožo pa operejo z milom in velikimi količinami vode. Osebe, ki so izpostavljene dimu in čutijo zdravstvene težave, pa naj se čim prej posvetujejo z zdravnikom.

Nacionalni inštitut za javno zdravje (NIJZ) ob tem prebivalcem priporoča, da ves čas upoštevajo sprotna navodila ekip za reševanje oziroma Uprave RS za zaščito in reševanje.

Če pride do izpostavljenosti snovem, ki so nastale pri požaru, je potrebno odstraniti prah in onesnaženo obleko ter jo shraniti v plastično vrečko. Izpostavljeno kožo je potrebno oprati z milom in velikimi količinami vode. Če je vidna kakršnakoli onesnaženost okolja, se je temu področju potrebno izogniti in se ne dotikati izpostavljenih površin in tekočin, dokler ta območja niso očiščena. Priporočamo čiščenje površin, ki jih je dosegel dim, so zapisali na spletni strani NIJZ.

Na inštitutu prebivalcem svetujejo, da je pri uporabi pitne vode v primeru požara potrebno upoštevati priporočila upravljavca vodovoda oz. Uprave RS za zaščito in reševanje. Za lastnike kapnic velja, da pred nastopom padavin preusmerijo vodo iz s požarom onesnaženih lovilnih površin stran od hranilnika za vodo in s tem preprečijo onesnaženje vode.

NIJZ tudi priporoča, da vse vrtnine in sadje, ki so vidno onesnažene s sajami in bi že bili primerni za uporabo, zavržete, ostale pa pred zaužitjem temeljito operite. Če je možno, je potrebno preprečiti raznos onesnaževal (pepela) v neonesnažena območja (npr. menjava obutve, uporaba predpražnika, čiščenje tačk domačih živali).