Revija Reporter
Slovenija

Gašenje požarišča v Zalogu se končuje, kriminalisti že danes na terenu

STA

24. jul. 2017 11:07 Osveženo: 10:03 / 09. 8. 2017

Deli na:

Na požarišču v podjetju Ekosistemi v Zalogu pri Novem mestu, kjer je v četrtek popoldan izbruhnil požar, morajo premetati še del odpadkov, da bodo lahko zaključili z gašenjem požara, je za STA dejal župan občine Straža Dušan Krštinc.

S preiskovanjem kraja požara bodo danes začeli kriminalisti, so za STA potrdili na Policijski upravi Novo mesto.

Gašenje sicer zaključujejo z zmanjšanim številom gasilcev, po besedah Krštinca je na terenu trenutno okoli 12 prostovoljnih gasilcev.

Svetniki Občine Straža so si v nedeljo ogledali kraj požara. Po napovedih župana bodo predvidoma v četrtek sklicali izredno sejo, pred tem pa morajo preveriti, kdaj bodo dobili rezultate vseh meritev.

Prve meritve so v petek sicer pokazale, da v zraku ni bilo škodljivih snovi, dovoljena vsebnost delcev PM10 pa ni bila presežena. Meritve izcedne vode s požarišča so pokazale, da je ta onesnažena, hkrati pa so meritve vode v bližnji Krki pokazale, da reka ni onesnažena.

Občina tudi še ni bila v stiku z lastnikom podjetja Ekosistemi, ki se je v petek sicer pisno odzvalo, da imajo vsa okoljevarstvena in druga uporabna dovoljenja. Izjave o vzrokih požara še niso dali, potekata še kriminalistična in forenzična preiskava. Odzvali se bodo, ko bodo znane vse okoliščine o nastanku požara.

Na deponiji obrata družbe Ekosistemi v Zalogu pri Novem mestu je zagorelo v četrtek popoldne. Novomeški in okoliški gasilci so uspeli požar v večernih urah omejiti, od petka zjutraj pa nadaljujejo gašenje. Več vaščanov so zaradi dima in možne prisotnosti drugih nevarnih plinov evakuirali. Ti so se lahko v petek zvečer vrnili na domov.