Rusko veleposlaništvo Svet24.si

Izgnani ruski diplomat naj bi zapustil Slovenijo

fantka Svet24.si

Drobna zadovoljstva vodijo v prostor neskončnih ...

1663812312-036mv Necenzurirano

Kakšna stavka? Največja zasebna klinika podira ...

janez janša, shod Reporter.si

Kdo ima koga za norca? Janša, večkrat v ...

kozelj ronaldo Ekipa24.si

250 evrov kazni za Janeza, kar pa ne bo šlo iz ...

Tako bo potekal sončni mrk, ki je marsikoga prestrašil do kosti Odkrito.si

8. april, 2024 - Mrk, ki prinaša katastrofo?!

novak djokovic Ekipa24.si

Je zaradi tega počilo med Đokovićem in ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Zaradi pobega zapornikov gre direktor koprskega zapora Valentinčič v pokoj

Deli na:
Zaradi pobega zapornikov gre direktor koprskega zapora Valentinčič v pokoj

Dušan Valentinčič - Foto: Bobo

Komisija uprave za izvrševanje kazenskih sankcij je v nadzoru nedavnega pobega pripornikov iz koprskega zapora ocenila, da je za dogodek objektivno odgovoren direktor zavoda Dušan Valentinčič, subjektivno pa posamezni pravosodni policisti, ki so nezadovoljivo izvajali svoje delovne naloge. Valentinčič je odgovornost prevzel in napovedal upokojitev.

Predsednica interne komisije Janja Pahor Mohorič je na današnji novinarski konferenci Uprave RS za izvrševanje kazenskih sankcij predstavila glavne ugotovitve komisije. K uspešnemu pobegu je po njenih besedah prispevalo več okoliščin: sistem videonadzora ni imel vklopljene funkcije zaznavanja gibanja, poleg tega si je vsak pravosodni policist lahko sam nastavljal lokacije kamer, ki jih vidi na zaslonih. Kot neustrezno so ocenili dejstvo, da pravosodni policist, ki dela v nadzornem centru, spremlja veliko število kamer 12 ur neprekinjeno, zato je težko zagotoviti, da je ves čas osredotočen na dogajanje.

V zavodu tudi niso izvajali ustreznega nadzora rešetk, prav tako so zaprtim dovolili, da so na rešetke obešali oblačila in brisače. Zaradi tega sta pobegla tudi uspela dalj časa neopaženo žagati rešetke.



Poleg tega pravosodni policisti, ki so dela opravljali v nočni izmeni v noči pobega in so bili zadolženi za nadzor pripornikov, niso opravili vseh nalog v skladu z načrtom varovanja zavoda. Niso opravili predvidenega števila nočnih kontrol, opravljeni nadzori pa so bili pomanjkljivi in nestrokovni, je dejala Pahor Mohoričeva.

Direktor Zavoda za prestajanje kazni zapora Koper Valentinčič je danes prevzel objektivno odgovornost za pobeg. "Nesporno drži, kar je ugotovila komisija. Razlogi so številni (...) Zato bomo zaposleni morali prevzeti odgovornost. Tako pravosodni policisti kot vodstvo. Kot direktor sem objektivno odgovoren za vse, kar se dogaja v zaporu," je pojasnil in dodal, da se je zaradi tega odločil za upokojitev.